Hlavní navigace

Verizon přebírá Yahoo. Vyjde ho to na 4,8 miliardy dolarů

25. 7. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Americký operátor se rozhodl jít do riskantního podniku a přebírá základní pilíře legendárního portálu.

Plán ředitelky portálu Marissy Mayer nevyšel. Proměna zkostnatělé legendy na firmu se startupovým duchem zaměřenou na mobilní telefony nezabral. Nezafungovala nakonec ani nákupní smršť, během které šéfka utratila za první půl rok ve funkci 1,5 miliardy dolarů za nové služby, a to včetně sítě Tumblr.  

Podle agentury Bloomberg převezme Verizon základní internetové aktivity Yahoo, to znamená – webový vyhledávač a freemail. Součástí dohody mají být ale i reality, které portál ve své dvaadvacetileté historii posbíral. Duševní vlastnictví firmy a patenty by podle zdrojů agentury měly být prodány samostatně. Yahoo si zároveň ponechá zbytek zlatého vejce – tedy podílu v Alibaba Group Holding a Yahoo Japan. 

Kdo nakonec pomůže Yahoo zpět na výsluní, nebo naopak do hrobu, se spekuluje už od února, kdy firma vyhlásila, že zvažuje novou strategii do budoucna. Podle spekulací se kolem portálu pohybovala ještě investiční společnost Vector Capital Management, miliardář Dan Gilbert, operátor AT&T a investiční firma TPG.

UX DAy - tip 2

Yahoo se už ale pokoušel koupit i Microsoft, mezi roky 2005 až 2007 nedošlo k dohodě, o rok později to Microsoft zkusil ještě jednou. V pozici potenciálních kupců tehdy byl i Google či News Corp. 

Firma ve druhém čtvrtletí prohloubila čistou ztrátu na 439,9 milionu dolarů z loňských 21,6 milionu dolarů, zejména kvůli mimořádným odpisům v souvislosti s poklesem hodnoty Tumblru. Tržby ale rostly o 5,2 procenta na 1,31 miliardy dolarů. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).