Hlavní navigace

Viacom vs. Google: Viacom má nárok na podrobné statistiky z YouTube

3. 7. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Dlouhotrvající spor americké mediální společnosti Viacom se společností Google se dostal do nového kola. Viacom před časem zažaloval Google kvůli porušování autorských práv na YouTube. Zde by mělo být k vidění zhruba 160 000 videí, u kterých patří veškerá práva právě Viacomu. Doposud si Google u soudu vystačil s tvrzením o tom, že nahlášená videa porušující publikační práva okamžitě odstraňuje.

Dlouhotrvající spor americké mediální společnosti Viacom se společností Google se dostal do nového kola. Viacom před časem zažaloval Google kvůli porušování autorských práv na YouTube. Zde by mělo být k vidění zhruba 160 000 videí, u kterých patří veškerá práva právě Viacomu. Doposud si Google u soudu vystačil s tvrzením o tom, že nahlášená videa porušující publikační práva okamžitě odstraňuje.

BRAND24

Právě včera, to jest 2. července, však došlo v soudním procesu k nečekanému obratu, Google totiž dostal od soudu příkaz Viacomu zprostředkovat přístup ke statistikám o každém videu, které se na nejpopulárnějším videoserveru nachází. Viacom chce prostudováním statistik zjistit, jestli nejsou v konečném součtu chráněná díla ze serveru uživatelsky atraktivnější, než uživatelská videa, kvůli nimž server vznikl.

Google, který s tímto rozhodnutím pochopitelně nesouhlasí, upozornil a fakt, že ve statistikách se nacházejí i soukromé IP adresy jednotlivých registrovaných návštěvníků, kteří se na videa podívali. Soud se v této skutečnosti odvolal přímo na dřívější tvrzení Google, které říká, že IP adresa není osobním údajem (Wired ).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník serveru Lupa.cz a expert na blockchain a kryptoměny. Jako šéfredaktor v minulosti vedl ADASTRA Business Intelligence Magazine a server ITbiz.cz. Dnes pracuje jako redaktor časopisu Forbes.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).