Hlavní navigace

Vídeň by se měla do konce roku dočkat pilotního provozu digitálního rozhlasu

24. 9. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Digitální rozhlasové vysílání, původně ve formátu DAB, skončilo před pěti lety v Rakousku fiaskem. Posluchači o tuto technologii neprojevili zájem. Naděje se proto nyní upínají k DAB+.

Pravděpodobně ještě do konce letošního roku začne v Rakousku digitální rozhlasové vysílání v normě DAB+. Nedávno o tom informoval server Radioszene. Mělo by jít o pilotní šíření ve Vídni, a to ze dvou městských vysílačů, které budou fungovat v rámci takzvané jednofrekvenční sítě SFN. Uvedl to Gernot Fischer z uskupení Digitalradio Österreich. V něm jsou soustředěny subjekty, které mají o zavedení digitálního rozhlasu u našich jižních sousedů zájem. Rakušané v současné době digitální rozhlas vůbec nevyužívají, na rozdíl od Německa, kde už je jeho zavádění v pokročilém stádiu.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Zavedení digitálního rozhlasu v Rakousku se možná zbrzdí až do roku 2015

Zatím nebylo řečeno, které subjekty by se ve zkušebním rozhlasovém multiplexu objevily, Fischer by byl ale rád, kdyby nabídku přijal i rakouský veřejnoprávní rozhlas, který chtěl podobně jako jeho český kolega spustit v rámci této technologie v budoucnu okruh věnovaný čistě dětskému posluchači. Detaily ohledně tohoto vysílání by se měly doladit v následujících týdnech a měsících. Radioszene připomíná, že testy digitálního rozhlasu probíhaly v Rakousku, konkrétně ve Vídni a Tyrolsku, po dobu osmi let, od roku 2000 do roku 2008, pro malý zájem o DAB ale byly ukončeny.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).