Hlavní navigace

Video On Line mění majitele?

28. 8. 1998
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Už nějakou dobu běží českým Internetem šuškanda o tom, že jeden z největších českých poskytovatelů, Video On Line (resp. Czech On Line) mění majitele. Pomalu je načase o tom něco napsat i na Lupu. Za kolik je takový poskytovatel k mání?

Už nějakou dobu běží českým Internetem šuškanda o tom, že jeden z největších českých poskytovatelů, Video On Line (resp. Czech On Line) mění majitele. Pomalu je načase o tom něco napsat i na Lupu.

Informace o celé transakci jsou poměrně kusé – ví se, že došlo k prodeji, ale moc se neví, kdo koupil a za kolik koupil. Podle našich informací pochází nový majitel od našich západních sousedů, původně italský podnik tak přechází do německých rukou. Investorem má být údajně významná německá banka, částka, za kterou se prodává, se v odhadech pohybuje kolem jednoho milionu dolarů, tedy přes třicet milionů korun. Jestli je to pravda se dá soudit jen s obtížemi.

Video On Line byl prvním poskytovatelem, který na náš trh vtrhl s agresivní politikou nízkých měsíčních paušálů za neomezené připojení, čímž se mu podařilo dosáhnout obecného poklesu cen za připojení k Internetu, získání množství drobných zákazníků a také mírné nesnášenlivosti ostatních poskytovatelů, kteří byli nuceni snížit ceny. Podle některých informací se však v průběhu své činnosti musel potýkat s finančními potížemi, problémy musel ostatně řešit i v souvislosti s krachem mateřské firmy v Itálii, i tuto zápletku se však podařilo úspěšně vyřešit. Letos se prý navíc finanční situace výrazně zlepšila – přesto zřejmě majitelé dospěli k názoru, že Internetu už bylo dost a je třeba se vrhnout zase do jiného odvětví.

Zákazníci Video On Line by na změně vlastníka mohli vydělat, zvláště pokud nový majitel počítá do začátku s nějakými investicemi. Už nějakou dobu přitom zástupci Video On Line hovoří o upgradu zahraniční linky, který by měl přijít na podzim – že je už celkem potřeba dokazují klesající výsledky Video On Line v našich testech.

BRAND24

Video On Line však není jediným poskytovatelem, který byl na prodej. Zájem řady dalších firem o silného investora vzbuzuje otázky, jak to s trhem připojení bude vypadat za rok – je současný počet poskytovatelů schopný přežití? Těžko říci. Rozhodně se však podle mého názoru můžeme čekat na další akvizice a propojení.

Marek Antoš

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).