Hlavní navigace

Vimeo nasazuje nový Universal Player využívající iframe

18. 8. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Videoportál Vimeo, jeden z nejznámějších konkurentů slavného YouTube, nyní poskytuje uživatelům nový způsob vložení sdílených videí do jejich vlastních stránek. Nový Universal Player se do stránek třetích stran vkládá pomocí značky iframe a automaticky tak lze nabídnout koncovému uživateli/divákovi tu verzi přehrávače a podobu videa, která je vhodná pro jeho zařízení. Podobnou možnost testuje také YouTube, o čemž jsme vás již informovali. Ve výsledku má prozatím nový způsob vkládání videí ze…

Videoportál Vimeo, jeden z nejznámějších konkurentů slavného YouTube, nyní poskytuje uživatelům nový způsob vložení sdílených videí do jejich vlastních stránek. Nový Universal Player se do stránek třetích stran vkládá pomocí značky iframe a automaticky tak lze nabídnout koncovému uživateli/divákovi tu verzi přehrávače a podobu videa, která je vhodná pro jeho zařízení. Podobnou možnost testuje také YouTube, o čemž jsme vás již informovali. Ve výsledku má prozatím nový způsob vkládání videí ze serveru Vimeo umožnit volbu vhodné kvality videa, aby se například na mobilu zbytečně nepřehrávalo video v HD kvalitě a na počítačích nebo tabletech pak zase video v příliš nízké kvalitě.

Zároveň nový Universal Player otevírá cestu k automatickému přepínání mezi přehrávači založenými na technologii Flash a na HTML 5 – opět podle potřeb a možností jednotlivých koncových zařízení. Pokud už dnes vložíte video ze serveru Vimeo do svých stránek přes iframe, v budoucnu by nemělo být nutné kód měnit, aby se například uživatelům iPadu nabízel přehrávač na bázi HTML 5. Ze stejného důvodu používá iframe i Google na YouTube. Sdílení videa by tak v dohledné době mělo být mnohem pružnější, aby mohlo zohledňovat nástup nových webových technologií a také nových zařízení i s vrtochy jejich tvůrců. (Vimeo Blog)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).