Hlavní navigace

Virtuální realita za čtrnáct stovek? Dá se i za míň…

22. 9. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Trust
Do redakce nám doputovaly brýle na virtuální realitu Exos Urban od firmy Trust. Ty samy ale na virtuální zážitek nestačí.

Relativně objemná krabice skrývá kompletní headset, který se na hlavu upevní pomocí pružných pásků. Ty lze samozřejmě patřičně regulovat nebo natahovat. Na první pohled zarazila absence návodu, ten se ale objevil po otevření přihrádky, do které se vkládá mobilní telefon.

I tak ale návod není a ani nemusí být příliš objemný (de facto všechny podstatné informace nabízí zadní strana zmíněné krabice), vše vlastně záleží jen a pouze na vašem mobilním telefonu. Ten rozhoduje nejen o kvalitě výsledného zážitku, ale i o jeho obsahu.

Prostřednictvím brýlí můžete sledovat online videa ve 3D formátu (tzn. rozdělenou obrazovku pro každé oko zvlášť. Dají se bez problémů dohledat třeba na YouTube. Další možností pak je navštívit online obchod podle typu svého mobilu (typicky Google Play nebo Apple Store) a nainstalovat nebo zakoupit některou z nabízených 3D VR aplikací.

PSALI JSME: Jak vypadá slibovaná virtuální realita od Eurosportu?

Interakce je omezená, většinu her ovládáte pouze pomocí pohybu hlavy a případné odklepnutí vybrané položky potvrdíte delším pohledem na ní. Ovládání je povětšinou intuitivní, pokud vás aplikace rovnou sama nenavádí k cíli. Vzhledem k tomu, že naprostá většina dostupných videí vznikla na počítači, je zatím rozdíl mezi 3D zážitkem ze hry a z videa víceméně minimální.

Jako logická varianta se nabízí střílečka. Androidí obchod jich nabízí hned několik, povětšinou ale na jedno brdo. Minimální interaktivita i inteligence oponentů tak ze hry činí spíše popocházení po vybraných lokacích a občasné zastřelení rovně se blížícího zombíka. Je vidět, že technologie je ještě v plenkách a ty opravdové pecky teprve vznikají nebo je jejich instalace zpoplatněna.

Své nevýhody má i oblíbené létání, pohyb v prostoru je sice plastický a výsledný efekt není špatný, máte-li ale při tom současně střílet po pohybujících se vesmírných lodích, velmi brzy vás začne bolet za krkem. Jde přeci jen o nezvyklý pohyb a ani trénink z metalových koncertů před nepříjemnými pocity neuchrání. Zkrátka nelze strávit ve virtuálním světě nekonečné hodiny prohlížením si všeho okolo.

Dílenské zpracování brýlí Exos je vynikající, měl jsem možnost porovnat je s nejlevnější variantou tzv. Cardboard brýlí, kterou lze na internetu pořídit za několik stovek. Jako obvykle se vyplatí si připlatit. Brýle Trust Urban Exos vyjdou na čtrnáct stovek a rozdíl v pohodlí, zvuku i možnostech ovládání je markantní.

Brýle jsou vybaveny pohodlný polstrováním, nastavitelnými pásky na hlavu a slidery ovládajícími vzdálenost čoček od sebe a ohniskovou vzdálenost. První umožňuje nastavení dle vzdálenosti očí uživatele, druhé zaostřuje obraz. Zařízení je kompatibilní se všemi chytrými telefony velikosti 3,5–6 palců.

Na bocích brýlí se nacházejí otvory pro připojení případných kabelů pro nabíjení mobilního telefonu nebo vývod zvuku. Odnímatelný kryt umožňuje vstup do rozšířené reality pomocí AR aplikací a her. Výrobce myslel i na odlišný layout tlačítek telefonů od různých výrobců a dodává v balení šest pěnových nalepovacích podložek pro zamezení jejich nechtěného zmáčknutí.

BRAND24

Na trh dorazil v nedávné době i bezdrátový ovladač do ruky, který jsme ale zatím neměli možnost otestovat. Komplet brýle i s ovladačem si můžete zakoupit i v České republice.

Zkoušeli jste virtuální realitu z mobilního telefonu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).