Hlavní navigace

Vláda chce, aby na filmaře přispívaly i kabelovky, ty jsou ale důrazně proti

2. 3. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Digitální kabelová televize DVB-C Autor: 115393
2. 3. 2012

Kabelové společnosti odmítají vládní návrh zákona o audiovizi, který jim nově ukládá za povinnost přispívat jedním procentem z jejich hrubých výnosů do Státního fondu na podporu kinematografie. Kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) tak chce vyřešit dlouhodobý problém s financováním fondu, který se navíc umocnil po loňském zrušení reklamy na prvním programu České televize, jehož výnosy odcházely právě na podporu českých filmařů.

K TÉMATU: Odmítáme přispívat na filmaře, protestuje šéfka Sdružení pro internetovou reklamu

Vládou schválený návrh počítá s výběrem poplatků do kinematografického fondu i od provozovatelů kabelové televize. Jedná se v podstatě o formu daně pro vybrané společnosti, byť v úrovni jednoho procenta z ceny kabelové televize. Stát chce po divácích placených kanálů, aby v ceně služby přispěli do fondu, přestože filmové kanály tvoří menšinu nabídky kabelových televizí a někteří předplatitelé je nemusí sledovat vůbec, namítá Zdeněk Vaníček, prezident České asociace elektronických komunikací (ČAEK), která sdružuje většinu kabelových společností v České republice.

ČTĚTE TAKÉ: Nova nás návrhem „filmové daně“ poškozuje, stěžuje si ředitelka TV Barrandov

Pokud stát nepovažuje současnou úroveň příspěvků z reklamy a ze vstupenek do kinematografického fondu za dostatečnou, systémovém řešením by byla podpora z veřejných zdrojů. Takto návrh zákona zatěžuje firmy další administrativou a naplňuje znaky selektivní veřejné podpory podnikatelským subjektům – úspěšným žadatelům o příspěvek z fondu, vysvětluje Vaníček. Proti návrhu zákona se postavilo i Sdružení pro internetovou reklamu (SPIR), protože vláda chce stejnou daň, i když „jen“ ve výši 0,5 procenta z hrubých výnosů, uvalit i na provozovatele audiovizuálních mediálních služeb na vyžádání, tedy všech videoportálů.

NAPSALI JSME: TV Barrandov chce odklad na placení „filmové daně“ do roku 2014

ebf - partner 1

Podle premiéra Nečase by se na financování českého filmu měly podílet všechny subjekty, jejichž podnikání je spojeno se zpřístupňováním kinematografických děl. Cílem je vytvořit pouze jeden zákon, se zapracováním současných zkušeností z oblasti audiovizuální a kinematografické tvorby. Zákon současně precizuje postavení a činnost Národního filmového archivu a Státního fondu kinematografie, uvedl předseda vlády. Zákon také mění dosavadní praxi, kdy do fondu kinematografie plynula jedna koruna z každé vstupenky do kina. Nově se bude z každé vstupenky odvádět jedno procento její ceny.

Do fondu mají nově přispívat také velké plnoformátové komerční televize, jmenovitě Nova, Prima family a Barrandov. Těm vláda nařizuje odvádět dvě procenta z hrubých výnosů z reklamy. Proti tomuto rozhodnutí dlouhodobě protestuje televize Barrandov, podle níž je pro nové televize likvidační. Barrandov chce docílit odkladu povinnosti platit do fondu kinematografie na rok 2014.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).