Hlavní navigace

Vláda projedná diginovelu možná už ve středu

29. 5. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
29. 5. 2007

Návrh změn zákonů souvisejících s digitalizací by členové vlády mohli projednat už na svém zítřejším zasedání. Je to připravené a navržené do programu středeční vlády, řekl ČTK národní koordinátor pro digitální vysílání Zdeněk Duspiva. Oficiální program vládního zasedání bod o projednávání digitální novely zatím ale neobsahuje. Podle Duspivy platí stále snaha, aby se návrh novely dostal na jednání červnové schůze Sněmovny. Ale i tady ale návrh změn zatím v programu chybí.

Novela doznala na základě došlých připomínek částečných změn. Úpravy se týkají například kompenzačních licencí pro Novu a Primu. Návrh nyní počítá s tím, že by televize dostaly dvě nové licence pro digitální vysílání, i když se zaváží až k pozdějšímu ukončení analogu v říjnu 2010. Jak ovšem Zdeněk Duspiva zdůraznil, stále platí: Jednu by dostaly hned, druhou po ukončení analogového vysílání.

Původně novela navrhovala, aby Nova a Prima dostaly jednu licenci navíc, pokud své analogové kmitočty odevzdají do října 2010, a druhou licenci, pokud tak učiní rychleji, již do září 2009. Podle Duspivy tak autoři novely vyslyšeli připomínky operátorů a Českého telekomunikačního úřadu, kteří za technicky reálnější termín považují rok 2010. Nova a Prima se k návrhu novely nevyjádřily, neboť prý měly podle svých prohlášení na zaslání připomínek málo času.

Další změna se týká případného návratu reklamy na Českou televizi. Ta podle současného zákona zmizí z vysílání ČT od ledna příštího roku. Nyní návrh počítá s tím, že by ČT mohla v budoucnu vysílat reklamu půl procenta ze svého vysílacího času, a to jak na svých analogových, tak digitálních programech. Zároveň by ale ČT nemohla přesouvat reklamu z jednoho programu na druhý, což nyní může. Původně zněl návrh tak, že ČT dostane pro reklamu procento vysílacího času, ale pouze na digitálních programech.

BRAND24

Chceme zajistit, aby příjmy z reklamy ČT byly vázány na digitální vysílání, podotkl Duspiva. To by podle něj hrálo velkou roli ve chvíli, kdy se Nova a Prima nebudou chtít na nástupu digitálního vysílání podílet, a náklady na budování vysílacích sítí by tak nesla zejména ČT. Jak již dříve uvedli autoři, návrh novely mediálních zákonů, zejména zákona o elektronických komunikacích, vysílacího zákona a zákona o ČT, je postaven na metodě „cukru a biče“. Radikální, až stonásobné zvýšení poplatků za využívání analogových kmitočtů, v návrhu novely zůstalo. Televize tak v budoucnu budou muset zaplatit až na 18 milionů korun za přidělený kmitočtový kanál.

Zdroj: ČTK

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).