Hlavní navigace

Vláda proti poslaneckému návrhu zákona o digitalizaci rozhlasu

23. 7. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
23. 7. 2008

Ministři odmítli poslanecký návrh novely zákona o rozhlasovém a televizním vysílání, který řeší přechod na zemské digitální rozhlasové vysílání. Zamítáme a dáme stanovisko zamítavé…ne proto, že bychom si nemysleli, že broadcasteři budou mít tento problém. Hlavní důvod je ten, že návrh je naprosto špatně napsán, nebude funkční, je nesmyslný, citovala agentura ČTK prohlášení premiéra Mirka Topolánka na tiskové konferenci po dnešním jednání vlády.

K TÉMATU: Komerční rádia chtějí garanci analogových licencí do roku 2020

Budeme chtít navrhnout takové řešení, které vyjde vstříc broadcasterům, a budeme jej chtít předložit buď v rámci projednávání ve sněmovně, pokud neprojde, tak vlastní vládní návrh, dodal premiér. V materiálu, který vláda k návrhu novely odsouhlasila, a z něhož cituje server Český rozhlas Digital, je doslova napsáno: Vláda konstatuje, že předložený návrh zákona považuje za nekoncepční, nejasný, nepřesvědčivě odůvodněný a navíc obsahující i celou řadu zásadních věcných i legislativně technických chyb a nedostatků.

Poslanci původně tvrdili, že se novela zabývá pouze problematikou přechodu na zemské digitální rozhlasové vysílání, ale návrh rovněž řeší otázku regionálního odpojování programu a reklamních bloků u celoplošných rádií nebo celoplošné vysílání, včetně reklamního, na programových sítích regionálních rádií. Pod návrh, který vychází z nápadu samotných majitelů komerčních rádií, se podepsali poslanci Petr Pleva a Petr Tluchoř z ODS, Vítězslav Jandák a Michal Hašek z ČSSD a Olga Zubová ze Strany zelených.

Návrh mimo jiné obsahuje ustanovení o udělení tzv. přechodných licencí všem rádiím, která se dobrovolně zaváží přejít v roce 2019 na digitální vysílání. Do té doby by mohla všechna tato rádia vysílat analogově, aniž by musela znovu žádat o licence. Do té doby ovšem většině rádií vyprší platnost již jednou udělených licencí, některým dokonce i těch, co byly jednou prodlouženy a podruhé jim je už Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) prodloužit nemůže.

Návrh novely už dříve kritizoval předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Pavel Dvořák, jemuž se nelíbí zejména prodlužování rozhlasových licencí. Postup při digitalizaci rozhlasu bude jiný než u televizí, vysvětlil. Zatímco u televizní digitalizace stát potřebuje pro spuštění digitálních sítí kmitočty, na nichž nyní analogově vysílají nynější televize, a chce po nich, aby se jich vzdaly dříve, než by podle licence musely, od rádií nikdo jejich frekvence chtít nebude.

Tipy C

VÍCE: Předseda Rady ČTÚ: Komerční rádia ohledně digitalizace mystifikují

Proti se vyslovila také RRTV, podle níž by návrh novely měla připravit sama vláda a ne poslanci inspirovaní komerčními rádii.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).