Hlavní navigace

Vláda ve středu projedná a popřípadě schválí podporu rychlému internetu

15. 3. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Ve středu 20. 3. přijde na pořad schůze vlády schválení koncepce Digitálního Česka, která by měla přinést do roku 2020 alespoň 30 megabitů všem a 100 megabitů polovině obyvatel.

Připomínkové řízení ke koncepci Digitální Česko 2.0 skončilo a výsledný materiál předloží Ministerstvo průmyslu a obchodu k projednání a schválení na schůzi vlády konané ve středu 20. 3. (jako bod 12, čj. 251/13).

Cíle koncepce shrnuje dnes na vládním webu vydaná aktuální zprávička „Vláda podpoří rychlý internet“. Východisko záměru — proč do toho vláda vstupuje — vystihuje článek především tímto odstavcem: „Vysokorychlostní přístup k internetu je součástí základní infrastruktury, stejně jako dálnice, železniční koridory nebo energetická rozvodná síť. Bez ní není možná efektivní realizace podnikatelských záměrů. Kvalitní a rychlé připojení k internetu je také podmínkou pro vstup zahraničních investorů do České republiky.

Také se tam píše, že „cenově dostupné a zároveň dostatečně rychlé připojení k internetu je podle názoru vlády pro většinu obyvatel České republiky základním prostředkem pro získávání informací, audiovizuálního obsahu nebo nástrojem k učení a komunikaci. Přispívá rovněž k rozvoji elektronizace veřejných služeb nebo k naplnění vize digitálního občanství.“

Podle předkládané koncepce, která je ve výsledné podobě před schválením prozatím neveřejná, se má do roku 2020 dosáhnout toho, aby všichni obyvatelé měli přístup k internetovému připojení alespoň 30 Mbit/s, a polovina obyvatelstva dokonce 100 Mbit/s. Internet by měl být dostupný pro všechny bez rozdílu bydliště, společenského postavení nebo zdravotního stavu.

UX DAy - tip 2

Nedávno se nazdálo, že na to půjdou peníze z aukce kmitočtů pro 4G, jenže tu ČTÚ mezitím zrušil.

Podle koncepce by vláda dále měla podporovat digitální gramotnost, také přístup k informacím veřejného sektoru; měla by k internetu zaručovat svobodný přístup; podporovat služby audiovizuální; usilovat o rovnováhu mezi svobodou podnikání a šířením informací a ochranou osobních údajů, a usilovat o kybernetickou bezpečnost. Přednost by přitom měla dostávat řešení založená na samoregulaci zúčastněnými.

Původní návrh koncepce Digitální Česko z roku 2011 je v novém materiálu doplněn o 17 nových opatření „prorůstového a investičního charakteru“. Jejich konečnou podobu se dozvíme, jestliže vláda dokument ve středu schválí.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).