Hlavní navigace

Vladimír Železný: Primě se viditelně daří víc než Nově, ta je v úpadku

2. 3. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Autor: 115393
2. 3. 2011

Několik nepochopitelných chyb může Novu připravit o pozici lídra českého televizního trhu. V mnohém ji už předběhla konkurenční Prima, které se v poslední době daří víc než Nově, míní zakladatel a dlouholetý generální ředitel nejsledovanější české televize Vladimír Železný. Nova udělala několik pro mě nepochopitelných chyb. Já je hodnotím jako chyby, ale možná vyplývají z nějakých vnitřních problémů, které já nevím, které neznám, řekl Železný v rozhovoru pro server Česká média.

K TÉMATU: Nova propouští a omezuje vlastní tvorbu. Chystá se její prodej?

Myslím si, že televize Nova si tím, že se zařadila vlastně do pásma všech ostatních televizí a že ji Prima vydatně šlape na paty, ba dokonce bych řekl, že v několika směrech už ji mírně předběhla, uškodila. Ostatně tato situace nastala už podruhé. Obdobný pocit jsem měl asi tak před šesti lety, že Prima už je na dosah. Pak pro mě udělala nepochopitelnou kličku a zase ztratila tento určitý náskok, který mohla získat. Ale dnes je to evidentní, dnes minimálně můžeme říct, že ty televize jsou srovnané, míní Železný.

KOMENTÁŘ: Byl to špatný rok pro Novu, a ten letošní bude ještě horší

Nova ztratila podle jejího exředitele punc výjimečnosti, který jí umožňoval diktovat podmínky mediálním agenturám při prodeji reklamních časů. Trh se vyvíjí velmi nepříznivě pro televize typu televize Nova, konstatoval Železný. Jedním z problémů, který Nově uškodil, je také přetrvávání reklamy ve vysílání veřejnoprávní České televize, míní. Nevím, co je bohulibého na digitalizaci, protože digitalizují se i komerční televize. A dává jim na tento bohulibý krok někdo nějaké peníze? Ani náhodou. Musí si na to vydělat, kritizuje bývalý šéf Novy financování digitalizace ČT z peněz, které vydělá na prodeji reklamy.

ČTĚTE TAKÉ: Vladimír Železný: Programovým ředitelem Novy by měl být Čech

ebf - partner 1

Železný ale také naznačil, že za některými chybami, jichž se Nova dopouští, může být i záměr. Já mám někdy ale pocit, že některé kroky jsou tak okatě chybné. Jako když to někdo dělá naschvál, aby televizi Nova pustil malinko níž, aby její reálná hodnota, tudíž také cena, velmi dramaticky klesla. A tudíž byla k odkoupení za tu cenu. I to je možná varianta, řekl bývalý šéf Novy. Pokud by se tak dělo, byla by to podle Železného „cesta do pekel“.

Jakmile jednou televizi dovolíte, za prvé ztratit tu prémii, tu prémii market leadera, a za druhé klesnout pod linku těch ostatních konkurentů, dostávat se zpátky je neuvěřitelně obtížné, varuje Železný.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).