Hlavní navigace

Vladimír Železný radil Andreji Babišovi s nákupem médií. Věří, že koupí televizi Nova

2. 1. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Vladimír Železný
„Napsal jsem mu nějakou studii,“ říká Železný v rozhovoru pro lednové číslo magazínu Forbes. Jeho nápadem je prý i nedávná koupě Rádia Impuls.

Poradce v oblasti nákupu elektronických médií dělal Andreji Babišovi někdejší dlouholetý šéf televize Nova a nynější generální ředitel TV Barrandov Vladimír Železný. Připustil to v rozhovoru pro aktuální lednové číslo magazínu Forbes. Železný podle svých slov stojí za Babišovým rozhodnutím koupit nejposlouchanější české Rádio Impuls a sepsal pro něj studii o situaci a chování českého mediálního trhu, v níž mu dal určitá doporučení. Babiš podle Železného směřuje ke koupi některé z českých plnoformátových televizí a zájem má především o Novu.

K TÉMATU: Hospodářské noviny: Andrej Babiš má zájem o Primu, ta však není na prodej

Nejsledovanější česká televize bude podle Železného „k mání“, protože předpokládaný kupec Novy a největší akcionář skupiny CME, společnost Time Warner, se bude chtít zbavit téměř čtyřmiliardové ztráty celé skupiny. „Myslím, že Warneři netíhnou k tomu, aby nezbytně nutně provozovali televize ve střední a východní Evropě,“ řekl doslova Železný. Firma by podle něj mohla kývnout na prodej Novy za předpokladu, že nový majitel podepíše s Time Warner dlouholetý kontrakt na primární odběr filmů, seriálů a licencovaných pořadů. Reálnou hodnotu Novy Železný odhaduje na osm až devět miliard korun, při započtení jejích dluhů na dvojnásobek této částky.

ČTĚTE TAKÉ: Andrej Babiš potvrdil, že koupí rádia Impuls a RockZone. Transakci musí schválit ÚOHS

Železný sám prý Babišovi radil koupit spíše Primu, která má však dva vlastníky: napůl se o ni dělí švédský koncern Modern Times Group (MTG) a česká skupina GES podnikatele Ivana Zacha. Ta má nad Primou manažerskou kontrolu. Železný proto míní, že pokud by Babiš získal podíl GESu v Primě a MTG zůstala v pozici zahraničního investora, který pobírá dividendy, mohlo by to být pro Babiše zajímavější a mnohem levnější řešení než kupovat Novu. Prima ale svými výkony poslední rok nepřesvědčuje k tomu, že by do budoucna mohla ohrozit Novu nebo i Českou televizi, a Babiš opakovaně prohlásil, že chce být v mediální branži lídrem trhu.

MMF24

NAPSALI JSME: Babiš: chci odpolitizovat Českou televizi, Český rozhlas i Radu pro vysílání

Generální ředitel Barrandova nevylučuje ani možnost, že Andrej Babiš nakonec koupí TV Barrandov. Ta by však podle Železného byla na prodej pouze v případě, že by se jí do letošního října nepodařilo natolik stabilizovat, aby začala „intenzinvně vracet peníze“, za které si ji loni pořídil nynější majitel Jaromír Soukup. Vysněného desetiprocentního podílu na trhu by měl Barrandov podle Železného dosáhnout do půldruhého roku od jeho nástupu do čela televize, Jaromír Soukup mluví o jednom roce. Zvyšování výkonu televize si ale vyžádá investici stovek milionů korun do programu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).