Hlavní navigace

Vlastník MTV u nás spustí v listopadu kanál Comedy Central Extra. Co nabídne?

24. 9. 2012
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Na český a slovenský trh míří svým programováním zcela unikátní kanál, který se zaměří především na formáty talk show, stand-up comedy show a komediálních seriálů.

Start kanálu je předběžně naplánován na 1. listopadu

Pokud často „cestujete“ po satelitním orbitu, stanice Comedy Central Extra pro vás určitě není úplně neznámou značkou. Ve své nabídce ji má například britská verze satelitní televize Sky, od listopadu loňského roku vysílá v Nizozemsku. Velkou expanzi zažil program začátkem srpna letošního roku, kdy byla jeho lokální verze spuštěna v Srbsku, Slovinsku, Makedonii, Černé Hoře, Hercegovině a Chorvatsku. Nyní míří také do České republiky a na Slovensko. Kdy to bude? Program bychom chtěli u prvních operátorů nabídnout už od 1. listopadu, sdělila DigiZone.cz zástupkyně programu Erika Luzsicza.

Kde program konkrétně odstartuje, nechtěla Luzczicza, jejíž společnost IKO Kabel je mimochodem v České republice a na Slovensku provozovatelem stanic Film+ a Fishing and Hunting, prozradit. O Comedy Central Extra ale pravděpodobně projeví zájem pouze ti operátoři, kterým nebude vadit absence plnohodnotné lokalizace. Stanice totiž nebude vysílat s dabingem, ale formou DVB titulků. Vzhledem k tomu, že distribučním satelitem je Thor, vhodnými kandidáty jsou například služby Digi TV a freeSAT by UPC Direct. Výhodou by navíc pro ně byla i skutečnost, že díky distribučním feedu budou mít přístup k programu, který mohou nabídnout hned na několika trzích, kde působí.

Jednání s operátory vede za společnost Viacom v České republice a na Slovensku IKO Kabel a jeho šéfka regionální pobočky Erika Luszicza.
Autor: Foto pro DigiZone.cz: Čestmír Polák

Jednání s operátory vede za společnost Viacom v České republice a na Slovensku IKO Kabel a jeho šéfka regionální pobočky Erika Luzsicza.

Pro koho je program určen?

V materiálech, které jsou nyní distribuovány operátorům a jež má server DigiZone.cz také k dispozici, se Comedy Central Extra charakterizuje jako zábavný kanál s exkluzivním, kreativním a originálním obsahem. Na českém trhu půjde o stanici zcela ojedinělou, i když ji bude částečně možné přirovnat například k programu HBO Comedy. Comedy Central Extra má být určen všem těm, kteří se chtějí zasmát nebo těm, kteří se smíchem „teprve začínají“. Primárně má jít o muže s vyšším vzděláním ve věku od 18 do 34 let, kteří zůstávají mladí duchem, ale dobře si uvědomují svoje postavení.

Program nabídne více humoru, než je obvyklé, a bude určen především pro ty, kteří nechtějí jít slepě s davem, ale potřebují vybočovat. Comedy Central Extra má přinést pohled „skrz komediální brýle“. Přinese odlišný a neobvyklý pohled na běžný denní život a perspektivu, byť někdy absurdní, jejíž cílem je ovšem vždy jediné – rozesmát diváka. Stanice chce pochopitelně nabídnout alternativu ke stávajícím televizním programům a přinést kontent, který nebude diváky nudit a zapadat „do běžné šedi“. Nejobvyklejší slova pro tuto stanici mohou být například aktuální, sebejistý, autentický, originální, upřímný a inovativní.

Ukázka z vysílání britské verze kanálu Comedy Central Extra.
Autor: repro foto Comedy Central Extra UK

Ukázka z vysílání britské verze kanálu Comedy Central Extra.

Jedním ze základních prvků jsou komediální show

Pochopitelně tím nejdůležitějším prvkem pro úspěch stanice je její obsah. Jedním ze základních pilířů Comedy Central Extra jsou show. Jednou z nich jsou Workaholic. Ty patří mezi nejúspěšnější na tomto programu a vypráví o třech nezralých a nezodpovědných lidech, kteří se stávají dospělými. Podobným formátem, ne co do děje, ale do žánru, je i Sarah Silverman Show. Tu vytvořila a napsala sama americká komička, herečka a scénáristka Sarah Silverman, jejíž satirické komedie jsou věnovány otázkám společenských tabu a citlivým otázkám jako jsou rasismus, postavení pohlaví a náboženství.

Sarah Silverman show se točí okolo fiktivní nezaměstnané mladé ženy, která líčí svá dobrodružství v Kalifornii a řeší sociální problémy se satirickým nadhledem. Oblíbených formátem by mohl být například i pořad „Roast of“, který pokud bychom nepřekládali doslova, pojmenovali bychom ho asi „Vypečené celebrity“. V něm už se objevily například herci a postavy světového showbusinessu jako jsou Charlie Sheen, Donald Trump, David Hasselhoff, Pamela Anderson a mnozí další. Jeho bližší charakteristiku je možné najít například v internetové encyklopedii Wikipedia.

Denní talk show Stevena Colberta

Zajímavým formátem, který se objevuje na stanici Comedy Central, je The Colbert Report. Jde o denní talk show, která je mnohdy kritičtější a satiričtější než show Johna Stewarta. Moderátorem je Steven Colbert, fiktivní postava moderátora, která byla svým skutečně existujícím jmenovcem popsána jako „dobře míněné, špatně informovaný a vysoce postavený idiot“. Tento formát se snaží především o parodii skutečných konzervativních politických televizních show a ve vysílání už se objevuje od roku 2005. Posbíral čtyři nominace na ceny Emmy a desítky dalších cen ovlivňující kulturní dění.

Ukázka z vysílání show The Colbert Report.
Autor: repro foto The Colbert Report, Comedy Central

Ukázka z vysílání show The Colbert Report.

Comedy Central Extra nabídne i South Park

Čeští diváci poměrně dlouhou dobu čekali, než se na českých obrazovkách opět objeví seriál South Park, případně dokonce jeho novější díly, které jsme u nás nemohli vidět. Zájemce vyslyšel Fanda, nejnovější kanál z rodiny televize Nova, jenž ho nasadil do pozdního vysílacího času. Nyní se však ukazuje, že tento program nebude jediný, díky němuž budeme moci partu animovaných kamarádů u nás sledovat. South Park poběží i na Comedy Central Extra. Navíc v originále, protože jak již bylo řečeno, stanice bude lokalizována pouze formou DVB titulků.

Připomeňme, že South Park je jedním z nejkontroverznějších animovaných seriálů všech dob, který stvořili Trey Parker a Matt Stone. I když je jeho představení možná nošením dříví do lesa, uveďme alespoň, že jeho hlavními hrdiny jsou spolužáci Stan, Kyle, Kenny a Cartman, kteří žijí ve fiktivním městečku South Park a dělí se o své názory na současný hříšný svět. Seriál se proslavil především svým nevybíravým slovníkem a také humorem. Zesměšňuje ikony naší současné kultury i celebrity. Poprvé se na obrazovkách objevil v roce 1997 a stále se vysílá.

Štafeta po stand-up comedy show HBO

Televizním divákům jistě nemohla ujít skutečnost, že z prémiového kanálu HBO se přesunula stand-up comedy show Na stojáka na druhý program České televize. Na placeném programu ale nebude tento formát opět chybět. Počítá s ním právě stanice Comedy Central Extra, která nabídne dva formáty, a to „Comedy Central Presents“ a „Premium Blend“.

První z nich je půlhodinovým formátem, který nabídne různé baviče, kteří se snaží stát slavnými, a některým z nich se to skutečně povedlo. Premium Blend se vysílal od roku 1997 do2005 a představoval dobře známé komiky, kteří uváděli čtyři nebo pět méně známých tváří, kteří teprve čekali na svou příležitost. Mnoho z nich se tak na obrazovce objevilo díky této stanici vůbec poprvé.

BRAND24

Stand-up comedy show Na stojáka se nedávno přesunula z HBO na obrazovku České televize.
Autor: Ondřej Hošt, DigiZone.cz

Stand-up comedy show Na stojáka se nedávno přesunula z HBO na obrazovku České televize.

Koho program osloví?

I když bude Comedy Central Extra svým programováním na českém a slovenském trhu skutečně ojedinělým kanálem, otázkou je, kolik diváků dokáže oslovit. Určitě nepůjde o stanici, kterou by sledovaly masy, respektive program, který by v nabídce kabelových, případně satelitních operátorů dokázal oslovit tak, jako například programy dokumentární, hudební nebo sportovní. Kolik diváků se bude dívat na talk show a stand-up comedy show určené primárně pro zaoceánského diváka? Na stranu druhou, může jít o zajímavou sondu do myšlení Američanů. Kolik z nás ale bude tomuto humoru rozumět?

Z nabídky stanice si tak budou diváci pravděpodobně pouze „vyzobávat“. Úspěch bychom očekávali především u seriálů, jako je například South Park a zaujmout by mohli i talk show „na rožní“ věnované celebritám, které jsou bezpochyby mnohem populárnější než američtí baviči. Díky Comedy Central Extra uvidí diváci více než 70 % show v televizní premiéře. Většina z nich se stala na americké verzi Comedy Central hitem. Jak asi zaujme v Česku nebo na Slovensku? Diváci uvidí minimálně 20 hodin nového denního kontentu měsíčně.

Oslovila vás nabídka pořadů, které bude vysílat stanice Comedy Central Extra?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).