Hlavní navigace

Volby zásadně přepíšou i mediální mapu Česka

27. 10. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Největší změny čekají Českou televizi, jejíž radu dosud kontrolovala ODS. Získá v ní navrch ČSSD, nebo ANO Andreje Babiše? A co to bude znamenat pro Petra Dvořáka?

Totální propad ODS v předčasných volbách do Poslanecké sněmovny bude mít zásadní vliv na proměnu mediálních rad a dalších regulačních úřadů, které se zabývají médii. Dosud si v nich vliv rozdělovala právě ODS s ČSSD, nové rozložení sil v dolní komoře parlamentu ale zažité pořádky změní. Nejvíce by se to mělo dotknout České televize, jejíž Radu momentálně kontroluje ODS (a místopředsedkyně Rady ČT Dana Eklová – dříve Makrlíková – dokonce za ODS v těchto volbách kandidovala, aniž by to považovala za střet zájmů). To je důležitá informace pro generálního ředitele ČT Petra Dvořáka, jehož schůzka s někdejším premiérem Petrem Nečasem před samostnou volbou šéfa Kavčích hor předloni vzbudila hodně velkou pozornost.

Dvořák je v dost nepříjemné situaci, protože si teď nemůže být ničím jist. Před volbami se údajně sešel s předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou, předpokládaným budoucím premiérem, aby zjistil své šance po výměně vládní garnitury. Jenže sociální demokracie nevyhrála volby tak přesvědčivě, aby si mohla nárokovat kontrolu nad Radou ČT. Nehledě na to, že dosud si s ODS dělila kontrolu nad veřejnoprávními médii tak, že ODS měla pod palcem Radu ČT a sociální demokraté Radu Českého rozhlasu. Jestliže ČSSD zůstane kontrola nad rozhlasem, Kavčí hory by logicky měly spadnout do područí nového politického hnutí ANO Andreje Babiše coby druhé nejsilnější strany v zemi.

ČT je pro politiky velmi důležitá, její zpravodajství má mnohem větší dosah než u Českého rozhlasu. Ze všech televizí v Česku je navíc nejdůvěryhodnější. ANO, které nemá v médiích příliš dobré jméno, si logicky bude chtít napravit reputaci a ČT by mu v tom mohla výrazně pomoci. Vtipné je, že pokud Babišovci skutečně získají významný vliv v Radě ČT, dojde k bezprecedentnímu propojení veřejnoprávního a komerčních médií: nesmí se zapomínat, že před pár dny Andrej Babiš definitivně převzal kontrolu nad vydavatelstvím Mafra, kterému patří deníky MF Dnes, Lidové noviny, Metro, ale i zpravodajské servery iDnes.czLidovky.cz. A ačkoli Andrej Babiš při každé příležitosti říká, že do práce novinářů z Mafry nebude vůbec mluvit, kdo viděl poslední předvolební vydání jeho bezplatného regionálního týdeníku 5+2, musí o tom vážně pochybovat.

Pro nás obyčejné smrtelníky, kteří nebudou zasvěceni do zákulisních jednání v parlamentu, bude zajímavé sledovat, nakolik se zpravodajství ČT bude v následujících týdnech a měsících ohýbat na tu či onu stranu. Petr Dvořák za dva roky ve funkci nastartoval řadu změn, které by jistě rád dotáhnul do konce a využil jako triumf při další volbě generálního ředitele ČT. Jako jakýkoli dřívější i budoucí šéf Kavčích hor se ale neobejde bez politické podpory, protože jeho funkce je veskrze politická. Kde jsou hranice, za které už nebude ochoten jít a vzdá se pokračování svého mandátu, a co je naopak ochoten udělat pro to, aby si ho udržel? To se dozvíme už velice brzy.

Své jisté ale nemá ani generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan. Do Poslanecké sněmovny totiž vyslal vlastní minel v podobě bývalého ředitele pardubického studia ČRo Martina Kolovratníka, nyní čerstvě poslance za Babišovo ANO. Kolovratník letos v létě ve výběrovém řízení neobhájil post šéfa krajského studia rozhlasu v Pardubicích, který vykonával deset let (od samotného vzniku studia) a krátce nato se objevil jako lídr na kandidátce ANO v Pardubickém kraji. Neskrývá zájem o členství ve volebním výboru sněmovny, do kterého se před časem integrovala stálá sněmovní komise pro sdělovací prostředky a kam pravidelně docházejí členové mediálních rad a ředitelé veřejnoprávních médií „na kobereček“.

BRAND24

Duhan si bleskovou výměnou šéfů krajských studií rozhlasu a obecně svojí personální politikou znepřátelil dost lidí, a není vůbec jisté, zda se jako chráněnec ČSSD může spolehnout na dosavadní „beztrestnost“. Otevřeně řečeno, minimálně jeden poslanec mu půjde systematicky po krku, a vzhledem k volebnímu výsledku strany, za kterou kandidoval, ho určitě nelze podceňovat. No a pak tu máme „velkou“ Radu pro rozhlasové a televizní vysílání, které už delší dobu šéfuje nominantka ČSSD Kateřina Kalistová. Ta se zřejmě změny obávat nemusí, poměrné zastoupení parlamentních stran v Radě se ale dozajista změní podle nových poměrů, tedy výrazně v neprospěch ODS a ve prospěch Babišova ANO.

A změny lze očekával i v Radě Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), jejíhož nového předsedu Jaroslava Nováka poměrně nedávno jmenovala do funkce bývalá vláda Petra Nečase (ODS) na návrh ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby (ODS). Není žádným tajemstvím, že zájem o návrat do předsednické funkce má Pavel Dvořák, který Radu ČTÚ vedl do letošního jara a je nominantem ČSSD. Sociální demokraté coby nejsilnější politická strana v zemi a patrný budoucí nejsilnější koaliční partner či sestavovatel menšinové vlády bude mít jistě co říkat do personálních změn i v tomto úřadě. Hodně však bude záležet na tom, komu připadne ministerstvo průmyslu a obchodu, jemuž ČTÚ podléhá.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).