Hlavní navigace

VOLný bude s tarifem Internet99

17. 9. 1999
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Tarif Internet99, těžce vybojovaný iniciativou Internet proti Monpolu a posléze Opoziční akcí 17 statečných poskytovatelů, není vždy jen procházkou růžovým sadem, přesto některým uživatelům Internetu přináší úlevu. Služba VOLný ho doposud v Praze nenabízela - nyní je vše jinak.

Otazníky se nad tarifem Internet99 u Video On Line vznášely už od počátku. Přestože VOLný zcela nepochybně neuvedli proto, aby na něm v tomto okamžiku vydělávali, ale mají spíše dlouhodobé záměry, každý příjem, který alespoň částečně pokrývá náklady, je příjemný. VOL takových příjmů zatím mnoho nemá, s reklamou zatím počítat nelze, a tak tím nejvýznamnějším zřejmě byly peníze, které dostával od Dattelu, u kterého má umístěn svůj pražský uzel, podobně jako několik dalších poskytovatelů. Dattel totiž, jak známo, dostává od SPT TELECOMu část poplatků za telefon od lidí, kteří ze sítě Telecomu volají do jeho sítě, tedy i na čísla Video On Line. Aby tedy přitáhl poskytovatele do své sítě, nabízí jim, že jim část těchto poplatků předá. V případě Video On Line to vzhledem k objemu, který je pro Dattel velmi zajímavý, mohlo být až sedmdesát či osmdesát haléřů z každého impulsu.

Problém je ovšem v tarifu Internet99. Ten si vymyslel SPT TELECOM a Dattel nejen neměl možnost do jeho podoby zasahovat, ale nakonec se dokonce zdálo, že mu ho SPT TELECOM pro poskytovatele v jeho síti vůbec neposkytne. Zástupci Telecomu se přitom točí na tom, že Internet99 je neregulovaná datová služba, a proto se na ni nevztahuje standardní propojovací dohoda, která mezi těmito operátory existuje. Nakonec však Telecom blahosklonně Dattelu nasazení tarifu Internet99 umožnil, ovšem s drobnou podmínkou: z volání v tomto tarifu ze sítě Telecomu Dattel neuvidí ani haléř propojovacích poplatků, všechno si nechá Telecom. Aby nepřišel o „své“ poskytovatele, byl Dattel nucen přistoupit i na tyto neuvěřitelné podmínky – a zároveň se snaží o řešení jinou cestou. Regulátor trhu, Český telekomunikační úřad, sice původně dělal ramena s tím, že do případu zasáhne, ale nyní ramena pouze krčí a se situací údajně nemůže nic dělat. Dattel ovšem již před delší dobou podal stížnost k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, ovšem ani po několika měsících zatím nebyla vyřízena; rozhodnutí by údajně mělo padnout v říjnu.

Video On Line tedy původně uživatelům služby VOLný tarif Internet99 v Praze nenabízelo, aby Dattel (a následně i VOL) nepřišel o dotyčné poplatky. Z marketingového hlediska se to však podle mého názoru obrátilo proti němu: řada lidí i novinářů začala počítat, kdy je Internet zadarmo ještě výhodný a kdy ne, zkrátka VOLný přišel o část bomba-efektu. Navíc vzhledem k určitému pragocentrismu, který mají naši novináři v krvi (sám u sebe to cítím často), to v médiích začalo pomalu vypadat, jako by šlo o celostátní problém, ač se týkal jen Prahy. Ačkoliv říkat „jen“ možná není na místě, podle odhadů má Praha stále zhruba 40% podíl na celém Internetovém trhu.

V současné době se tedy VOL odhodlal po dohodě s Dattelem k tomu, že pro uživatele VOLného zpřístupnil i v Praze tarif Internet99. Podle některých informací měli dokonce uživatelé VOLného přístup k tarifu Internet99 po celou dobu, pouze se o tom oficiálně nemluvilo. V každém případě nyní odpadá nutnost počítat: Internet zadarmo, tedy pokud VOL udrží dosavadní kvalitu, je výhodnější prostě vždy. Současně však VOL jistě s nadějí hledí do Brna k antimonopolnímu úřadu: z jeho rozhodnutí by mu mohlo vzejít obnovení jeho dosavadních příjmů.

Musím se přiznat, že jsem uvolnění tarifu Internet99 předpokládal už od začátku. Video On Line totiž nemůže jít o současné příjmy, jeho zisk leží v dlouhodobějším horizontu, a je podmíněn tím, aby nabral co nejvíce uživatelů. Bylo by proto nemoudré se o ně připravovat tímto omezením. Osobně jsem se domníval, že tarif Internet99 bude odblokován současně s tím, až s nabídkou Internet zdarma přijde někdo další, který tarif Internet99 nabídne (například Internet OnLine). VOL jednal v předstihu – to se mu jistě vyplatí. Podle některých spekulací to může být reakce na to, že nárůst uživatelů není tak velký, jak se očekávalo. Osobně se mi to však nezdá pravděpodobné, protože i přes toto omezení tarifu je podle mých informací o VOLný poměrně velký zájem.

BRAND24

Marek Antoš


Starší, související články:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).