Hlavní navigace

Voyo a Topfun v jedné Smart TV: co a v jaké kvalitě nabízejí za 189 Kč měsíčně?

8. 11. 2012
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

České video-on-demand služby Voyo a Topfun se střely v první značce chytrých televizorů: Samsung. Která služba nabízí 189 Kč měsíčně více obsahu? A stojí vůbec i za necelé dvě stokoruny?

Chytré televizory a přehrávače jihokorejské značky Samsung jsou prvními, kde se střetly dvě konkurenční české video-on-demand služby Topfun a Voyo. Základem obou těchto služeb je neomezený přístup do archivu filmů a seriálů za pravidelný měsíční poplatek. Podrobněji jsme prozkoumali, čím chtějí Topfun a Voyo uživatele Smart TV oslovit a jak si vedou při vzájemném srovnání na jedné konkrétní značce chytré elektroniky.

Za předplatné filmové novinky nečekejte

Topfun a Voyo jsou v první řadě internetové videopůjčovny streamující tituly ze svého archivu do koncového zařízení. Od osobního počítače přes chytré mobily a tablety po chytré televizory a přehrávače. Topfun a Voyo si za neomezený přístup k archivu filmů shodně účtují 189 Kč. Voyo pak poskytuje desetikorunovou slevu při platbě kartou.

Služba Topfun vedle tarifu Topfun Nonstop za zmíněných 189 Kč nabízí ještě levnější variantu předplatného Topfun Start za 49 Kč měsíčně. Z archivu filmů, které jsou určeny pro předplatitele, lze přehrát během jednoho zúčtovacího období maximálně 50 filmů – to jsou téměř dva filmy denně každý měsíc, což při poměrně úzké nabídce atraktivních titulů dost možná bude většině zájemců plně dostačovat.

Topfun nabízí dvě varianty měsíčního předplatného, ovšem obě se stejně chabou nabídkou filmů co se kvality i počtu týče.

Nabídka titulů se však na různých platformách liší, což je dáno omezenými právy od distributorů. Ti si určují, na kterých platformách smí být obsah zpřístupněn. Elektronika v tomto ohledu zatím pokulhává za počítači. Jak vypadá konkrétně aktuální nabídka pro chytrou černou elektroniku značky Samsung? 

Služba Topfun, podle oficiálních informací od provozovatele, ke konci října 2012 nabízela ve svém katalogu necelých 450 filmů (pro předplatitele, celkem pak cca 1500 filmů). Nabídka se má nyní v listopadu 2012 a pak počátkem roku 2013 rozšiřovat o další stovky titulů, mezi nimiž prý již nebudou chybět ani zahraniční seriály, které prozatím Topfun nenabízí. Až na tři výjimky, které ale nelze považovat za seriózní nabídku seriálové tvorby. V počtu nabízených filmů a seriálů, tedy Topfun za službou Voyo zatím hodně zaostává.

Voyo, jehož česká verze patří mezi internetové projekty televizní skupiny Nova, má totiž nabídku výrazně širší. Podle oficiálních informací z konce října 2012 bylo pro majitele kompatibilní chytré černé elektroniky od Samsungu k dispozici přibližně 900 filmů. Nova slibuje sjednocení nabídky napříč platformami, k němuž má dojít „v blízké době“. Pak bude k dispozici přes 1 200 filmů.

Ani jedna služba však v rámci předplatného nenabízí žhavé novinky a kasovní trháky. „Získat v České republice obsah velkých hollywoodských studií do sekce předplatného je poměrně obtížné z důvodu vysoké míry pirátství. V jednání jsme ale se všemi velkými studii (Universal, Sony, Disney),“ uvedla pro Lupu mluvčí Marie Fianová za televizní skupinu Nova.

Ve výsledku je pro distributory model zpřístupnění filmů za předplatné nyní až jedním z posledních distribučních kanálů daleko za promítáním v kině, uvedení na optických médiích a tak dále. Obě služby sice nabízejí nějaké ty atraktivní filmové novinky, ovšem nikoliv v rámci předplatného. Abonentům obou služeb jsou v rámci předplatného k dispozici spíše starší tituly anebo béčková tvorba.

Kdo chce vidět žhavou novinku, musí uhradit jednorázový poplatek za zhlédnutí každého filmu. Ovšem to umožňuje pouze Topfun. Voyo sice uživatelům osobních počítačů nabízí extra sekci se zvlášť zpoplatněnými filmovými novinkami, ale v aplikaci pro chytré televizory jsou dostupné jen filmy za předplatné, případně další obsah, ke kterému se ještě dostaneme. 

Voyo v chytrých televizorech filmové novinky nenabízí vůbec. Abonenti se musí spokojit s filmy druhého sledu za předplatné.

V případě služby Topfun jsou ceny za elektronické vypůjčení filmů vyšší než ceny půjčovného v přežívajících půjčovnách filmů DVD a Blu-ray nosičů. Jistě, poskytován je komfort „vypůjčení“ filmu stisknutím několika tlačítek na dálkovém ovladači, ale chybí výhody běžné pro filmy např. na Blu-ray jako je dnes třeba HD rozlišení, prostorový zvuk, původní zvuková stopa kombinovaná s českými titulky atd.

Cena za elektronické vypůjčení filmů je přinejlepším stejně vysoká jako poplatek za vypůjčení filmu na Blu-ray nosiči, ovšem kvalita formy poskytnutého obsahu tomu neodpovídá.

Filmy v HD a 3D? Prostorový zvuk? Filmový pravěk

Filmy ve vysokém rozlišení (720p nebo 1080p) tvoří momentálně jen malou část nabídky obou služeb. V případě služby Topfun je většina filmů streamována v rozlišení 720×576 pixelů nebo 720×408 pixelů. Voyo poskytuje většinu filmů v rozlišení 852×480 pixelů. Největší část obsahu ve vysokém rozlišení tvoří původní tvorba, která je k dispozici kompletně v HD.

3D filmy Voyo prozatím nenabízí, tedy až na jednu béčkovou výjimku. „Hlavními důvody jsou nízká poptávka a nedostatečná kvalita internetového připojení,“ tvrdí Marie Fianová, tisková mluvčí televize Nova. Druhý zmíněný důvod je poměrně zajímavý, protože Topfun některé filmové novinky mimo archiv pro předplatitele v 3D verzi již poskytuje, přičemž prý postačí připojení s reálnou rychlostí 4 až 6 Mbit/s, což není zase tolik.

Voyo má v katalogu pro předplatitele jediný 3D film.

Provedli jsme malý test na VDSL přípojce s průměrnou reálnou rychlostí kolem 22 Mbit/s. Rychlost připojení pro testovaný chytrý přehrávač jsme uměle snížili na 6 Mbit/s a při přehrávání 3D filmu jsme se nesetkali s žádnými problémy. Pro úplnost jen dodejme, že 3D tituly Topfun nyní nabízí exkluzivně jen pro chytré televizory a přehrávače značky Samsung.

Jelikož řada chytrých přehrávačů je součástí sestav domácího kina, zajímala nás podpora prostorového zvuku. „Testovali jsme 5.1, ale narážíme zde na kompatibilitu v některých zařízeních (zejména ve Smart TV). Takže jsme od prostorového zvuku upustili“, řekl nám za službu Topfun obchodní ředitel Radek Přikryl z provozující společnosti Topfun Media.

Ani Voyo v tuto chvíli neposkytuje filmy s prostorovým zvukem, ale může se to změnit „V případě zájmu našich uživatelů jsme ale připraveni tituly v kvalitách s prostorovým zvukem nakoupit,“ uvedla Marie Fianová. Nova mezi registrovanými uživateli služby Voyo nyní dělá průzkum, kde ji v poměrně rozsáhlém dotazníku zajímá řada věcí jak pro zmapování trhu obecně (např. útrata na Ulož.to), tak týkajících se aspektů samotné služby.

Zajímá jí například i to, jestli by abonenti ocenili možnost sledovat filmy v původním znění volitelně s českými titulky. Většina filmů je nabízena jen v českém znění. Podle Marie Fianové z dřívějších průzkumů vyplynulo, že čeští diváci preferují dabing. V budoucnu by prý ale Voyo mělo nabízet jak dabing, tak původní znění případně doplněné o české titulky. Kdy by to mohlo být, jsme se však nedozvěděli.

Topfun poskytuje veškerou tvorbu v českém znění opět jen s několika výjimkami. „Ale nyní připravujeme několik desítek filmů v původním znění s titulky,“ uvedl Radek Přikryl. Jde prý o test poptávky, jestli by o filmy v původním znění byl zájem. Jejich plošné nasazení by prý totiž bylo nákladné. „Znamenalo by to jednotlivé filmy mít ve službě ve dvojnásobném množství. A je otázka, zda by se tato investice vyplatila,“ řekl Radek Přikryl.

Další služby za příplatek nebo vůbec

Voyo poskytuje za 189 Kč (resp. 179 Kč při platbě kartou) více než jen přístup k filmům za předplatné. K dispozici je též archiv původních pořadů televizní skupiny Nova a katalog zajímavých akvizičních seriálů, z nichž mnohé ještě samotná Nova dosud nevysílala. Českým divákům je ale většinou již nabídly jiné televizní stanice včetně těch volně přístupných.

Voyo vedle původních seriálů televize Nova nabízí i některé atraktivní akviziční tituly, které Nova ještě nevysílá.

Voyo dále abonentům v rámci předplatného poskytuje přístup k placenému sportovnímu kanálu Nova Sport a sportovním přenosům z televizního kanálu Fanda, který má stále řada domácností problém naladit v pozemním digitálním vysílání v rámci čtvrtého multiplexu. Nicméně televizní vysílání mohou abonenti služby Voyo prozatím sledovat jen na osobním počítači kompatibilním s technologií Silverlight.

Nova Sport mohou abonenti služby Voyo sledovat jen na počítači. V chytrých televizorech mají nanejvýš několik záznamů z přímých přenosů fotbalových utkání tuzemské ligy. 

Nova prý již testuje zpřístupnění kanálu Nova Sport a dalšího živého vysílání i pro chytré televizory a přehrávače. Kdy se však abonenti dočkají, není veřejně známo. Výhledově by ale Nova ráda v rámci služby Voyo přinesla na televizní obrazovky svým abonentům i další kanály včetně letos spuštěné online zpravodajské televize Nova News, která je součástí bulvárního zpravodajského serveru TN.cz.

Zatím Voyo uživatelům chytrých televizorů nabízí jen záznam zpravodajských relací televize Nova, časem má ale nabídnout i internetovou zpravodajskou televizi Nova News.

Podle našich informací pak Nova zvažuje i další tematické čistě internetové kanály výhradně pro abonenty služby Voyo. Jejich programová skladba by měla vycházet z archivu filmů pro předplatitele. Půjde tak o kombinaci lineárního a interaktivního vysílání. Podobně dnes na počítači abonenti služby mohou sledovat filmový kanál Voyo Cinema, který sice vysílá lineárně, ale kdykoliv lze filmy z programu kanálu spustit přímo z archivu.

To Topfun na chytrou černou i mobilní elektroniku přivedl všechny své služby, které poskytuje uživatelům osobních počítačů, ovšem zase na rozdíl od konkurenční služby Voyo je nenabízí v ceně předplatného. To se vztahuje výhradně na přístup do archivu filmů. O jaké služby jde? Topfun umožňuje sledování placených televizních kanálů přes Internet, které je v kombinaci se Smart TV poměrně zajímavou službou.

Není třeba satelitní nebo kabelová televize, stačí vysokorychlostní přístup k Internetu s reálnou rychlostí downloadu alespoň 3 Mbit/s. K dispozici je služba Filmbox Live, tedy balíček placených televizních kanálů SPI za 199 Kč měsíčně. Obsahuje filmové kanály Filmbox, Filmbox HD, Filmbox Plus, Filmbox Family, dokumentární Docu Box, kanály pro dospělé Erox a Eroxx, lifestylový Fashion Box a pak ještě Fightbox s bojovými sporty.

Topfun přináší na obrazovky chytrých televizorů přes Internet placené kanály z nabídky kabelových a satelitních služeb.

Další placené televize lze objednávat jednotlivě v rámci služby PayTV resp. Topfun Televize (používají se oba názvy, což je poněkud matoucí). V aktuální nabídce jsou tyto kanály: filmový CS Film + dětský CS Mini (89 Kč měsíčně), dětský Duck TV (20 Kč měsíčně) lifestylový Fashion TV (20 Kč měsíčně) a sportovní Slovak Sport (za 50 Kč měsíčně). Po uhrazení poplatku je lze v rámci abonentského účtu sledovat prostřednictvím chytré televize nebo chytrého přehrávače, na osobním počítači, v chytrých mobilech, tabletech a různé další chytré elektronice.

Problém je, že poplatek za kanály nelze hradit automaticky, resp. je nutné každý měsíc je znovu objednávat. Zatímco předplatné pro přístup do archivu je možné nechávat si automaticky strhávat z platební karty, tak u televizních kanálů je nutné každý měsíc provést novou aktivaci, k čemuž je potřeba dostatečně vysoký kredit v rámci uživatelského účtu.

To lze zajistit trvalým příkazem převodu z běžného účtu v bance, ale stejně bude nezbytná manuální aktivace kanálu po ukončení měsíčního předplatného. I když to není zásadní problém, je to zbytečná překážka. Jestliže Topfun chce vystupovat jako alternativa ke službám placené nebo kabelové nebo satelitní televize, měl by umožnit automatické prodlužování předplatného.

Placené televizní kanály, které Topfun nabízí, je zatím nutné každý měsíc objednávat znovu, k čemuž je potřeba udržovat dostatečně vysoký kredit v rámci uživatelského účtu u služby.

Radek Přikryl nám už v létě řekl, že po spuštění služby placených kanálů je toto dalším logickým krokem, ovšem uplynulo několik měsíců a stále není možné platbu zautomatizovat: ani automatickým strháváním předmětné částky z karty, ani jejím odečítáním od kreditu, který se dá dobíjet pravidelným převodem z účtu. Alespoň, že reaktivace je možná přímo přes chytrý televizor.

Základy jsou položené, hrubá stavba vázne

Současný stav služeb Topfun a Voyo z pohledu uživatele chytrého televizoru (nebo přehrávače) lze asi nejlépe popsat stavařskou terminologií: služby jsou dostupné, ale nabídka filmů za předplatné trpí nedostatkem kvalitního obsahu a přemírou filmů, které s železnou pravidelností už pár let vysílají volně přístupné televizní stanice.

Pokud distributoři nepřehodnotí svůj postoj, těžko se v tomto ohledu něco změní. Nabídka novinek za jednorázový poplatek je sice z hlediska pohodlí zajímavá, ale poplatky jsou příliš vysoké, aniž by za ně divák dostal stejný komfort jako při vypůjčení Blu-ray nosiče za obdobnou nebo mnohdy i nižší cenu. To je ale opět problém na straně distributorů, resp. poskytovatelů obsahu.

Je to přitom začarovaný kruh. Na jedné straně si poskytovatelé obsahu stěžují na vysokou míru pirátství, na straně druhé nechtějí přejít na nové obchodní modely mající potenciál míru pirátství snížit. Proč? Prý kvůli vysoké míře pirátství. Můžeme jen spekulovat, jestli jde skutečně o začarovaný kruh anebo jen vytváření jeho zdání pro udržení vysokých marží z obchodního modelu, který se od éry VHS koncepčně nezměnil.

Co se samotných služeb Topfun a Voyo týče, dojem by určitě vylepšila úspěšná kombinace online distribučního modelu s obsahem obvyklým pro Blu-ray: tedy filmy ve vysokém rozlišní, české i původní znění, volitelně české titulky, prostorový zvuk, bonusové materiály. Chabost nabídky filmů za předplatné to nezachrání, ale alespoň novinky za jednorázový poplatek by byly lákavější.

Voyo by určitě mělo co nejdříve uživatelům Smart TV nabídnout tytéž služby, které za stejný poplatek nabízí uživatelům osobních počítačů. Jestliže abonent nemíní Voyo používat na počítači, tak platí i za služby, které nečerpá. Přitom jednotný poplatek pro všechny platformy Nova prezentuje jako výhodu služby. Zatím je to z pohledu uživatelů chytré elektroniky ale spíše naopak.

Atraktivní sportovní přenosy a nově kompletní vysílání placeného sportovního kanálu Nova Sport jsou killer-feature služby, takže je škoda, že není dostupná pro jiné platformy než osobní počítače. Smart TV si přitom vyloženě říká o tento atraktivní obsah. Kde jinde si vychutnat kvalitní sportovní přenosy než na velké zobrazovací ploše moderního televizoru? 

BRAND24

V případě služby Topfun by z uživatelského hlediska bylo zajímavé, kdyby se rozšířila nabídka placených televizních kanálů a zautomatizoval proces platby za ně. Záhodno by bylo rozšířit nabídku titulů v rámci předplatného, což je prý ale v plánu spolu s nasazením atraktivních seriálů, z nichž některé ještě většina českých diváků neměla možnost vidět. Uvidíme, jestli překoná atraktivitou nabídku filmů. Laťka je nastavena hodně nízko, takže možné to je.

Resumé je každopádně jasné: na trhu je velmi zajímá elektronika, jejíž potenciál však tuzemští poskytovatelé služeb zatím nedokážou využít. Částečně vlastní vinou (vázne vývoj), částečně kvůli klackům pod nohami od poskytovatelů obsahu. Chytré televizory jsou na tom tedy zatím podobně jako kterákoliv jiná moderní technologie pro konzumaci tvorby zábavního průmyslu, která volá po nových distribučních a obchodních modelech. 

Oslovuje vás obecně sledování placených kanálů přes Internet bez odebírání služeb satelitní nebo kabelové televize?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).