Hlavní navigace

Vrátí promlčené kompenzace digitalizaci do Sněmovny?

29. 8. 2006
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 322915
29. 8. 2006

Za patového rozložení politických sil a chybějící vlády se digitalizace v České republice patrně znovu ocitne v rukou politiků. Komerční televize Nova a Prima mají nejpozději dnes odevzat Radě pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) svoji žádost o bonusový program. Alespoň tolik říká zákon 235/2006 Sb., který na jaře svojí novelizací televizím kompenzační program přikl – za podmínky souhlasu s Technickým plánem přechodu (TPP). Protože ale dosud žádný TPP schválený není, bonusová licence pro druhý kanál Novy a Primy fakticky propadá. Kde hledat řešení?

Předseda RRTV Václav Žák DigiZone.cz naznačil, že jedinou schůdnou cestou je novela novely. Poslanci by měli novou úpravou změnit pasáž: …který do 90 dnů ode dne účinnosti tohoto zákona doručí RRTV písemné prohlášení obsahující souhlas s prováděním změn v souboru technických parametrů vysílání stanoveném v licenci v souladu s TPP a závazek ukončit analogové vysílání v termínu stanoveném TPP… prodloužením lhůty. Žák tak odmítl možnost, že by situaci vyřešila sama rada vypsáním licenčního řízení na zbývající pozice v multiplexech B a C. Nové řízení musíme vypsat jako soutěž. Tady nemůže být žádná záruka, že licenci získá Nova a Prima. Pokud by byla, všichni by nás kamenovali za manipulaci, řekl DigiZone.cz Václav Žák.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).