Hlavní navigace

Vraždy v čínské obdobě Uberu, Google končí s Kubernetes, chytré Ústí nad Labem

31. 8. 2018
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Globalfoundries končí se 7nm procesem. Huawei překonal Apple. Úniky dat z T-Mobilu či ABBYY. Apple kupuje další AR firmu. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

Čínská obdoba Uberu nazvaná Didi se potýká s významnými problémy. Jeden z řidičů před pár dny ve městě Wenzhou v provincii Zhejiang znásilnil a následně zavraždil svoji pasažérku. V květnu přitom jiný řidič ve městě Zhengzhou v provincii Henan rovněž zavraždil mladou ženu. Didi nyní pozastavilo službu Hitch, přes kterou se v posledních třech letech uskutečnilo přes miliardu jízd. Státní čínská média firmu podrobují kritice a řeší se, jak v aplikaci zajistit větší bezpečnost. Didi Chuxing je v Číně dominantní služba, která zastavila čínský rozjezd Uberu a koupila od něj jeho tamní aktivity.

Palmer Luckey, zakladatel Oculusu, který výhodně prodal Facebooku, udělal recenzi na nemálo očekávaný AR headset Magic Leap. Příliš si nebere servítky a produkt, který byl podpořen investicemi ve výši 2,3 miliardy dolarů, po mnoha stránkách zepsul. Ani jiné recenze nejsou zvlášť nadšené.

Globalfoundries oznamuje, že končí se 7nm výrobním procesem, vyklízí pole v high-endu a bude se soustředit na specializované čipy pro IoT a podobně. TSMC tak ubyl konkurent. Globalfoundries nebyla schopná dosáhnout na ziskovost v případě zavádění nových výrobních technologií.

Google dá devět milionů dolarů do rozpočtu Cloud Native Computing Foundation (CNCF), která se stará o rozvoj Kubernetes. Důležitá je zpráva, která tento příspěvek doprovází – Google zároveň přestane hostovat infrastrukturu, která se k rozvoji Kubernetes využívá. CNCF se tak o tyto věci začne starat sama. Do CNCF už přispívají i konkurenti Googlu jako IBM, Microsoft, Alibaba, VMware nebo Oracle, a je tedy pravděpodobné, že i toto ze strany Googlu hraje roli.

Prodeje smartphonů v druhém kvartálu 2018
Autor: Gartner

Prodeje smartphonů v druhém kvartálu 2018

Společnosti Metropolnet a ČD-Telematika budují chytré parkování v Ústí nad Labem. „Nový parkovací systém bude poskytovat online data o počtu volných parkovacích míst, číst a evidovat registrační značky parkujících vozidel a přijímat platební karty. Umožní také vzdálenou správu včetně ovládání kamer. Nový systém instalovaný na závorovém venkovním parkovišti U Jelínka umožní mimo jiné získávat online informace o volných parkovacích místech na této lokalitě,“ informuje město.

Také Gartner potvrzuje, že Huawei překonal Apple a stal se světovou dvojkou v prodeji chytrých telefonů. V druhém kvartálu si čínská firma držela podíl 13,3 procenta, zatímco Apple má 11,9 procenta. Huawei také snižuje náskok na první Samsung, který meziročně spadl z 22,6 procenta na 19,3 procenta.

Amazon otevírá svůj druhý plně automatizovaný kamenný obchod bez obsluhy Amazon Go. Opět je v Seattlu, má podobné parametry a je o něco menší. Firma by ještě letos měla otevřít další obchody v Chicagu a San Francisku. Naši reportáž z prvního obchodu naleznete zde.

Google s dalším projektem pokukuje po Číně. Waymo, které spadá pod mateřský Alphabet, otevírá pobočku v Šanghaji. Firma své plány nekomentuje, údajně ale v Číně nemá vyvíjet autonomní auta, na které se Waymo soustředí, ale budovat logistickou síť a služby.

Google také jako open source uvolňuje svůj framework pro Reinforcement Learning (RL) využívaný pro umělou inteligenci. K dispozici je na GitHubu.

Americký T-Mobile potvrdil, že hackeři získali řadu informací o jeho zákaznících. Mezi údaji jsou jména, telefonní čísla, čísla účtů a další. Finanční a billing informace prý zasaženy nebyly. Únik se měl dotknout kolem dvou milionů lidí a firma zatím podrobnější informace nezveřejnila. O více než 200 tisíc zákaznických dokumentů přišla také firma ABBYY, která je známá především svým OCR softwarem. Databázové servery ABBYY postavené na MongoDB měla nedopatřením nastaveny na veřejný přístup. Problémy hlásí i Air Canada, které unikla data o 20 tisících zákaznících, a to zřejmě včetně čísel pasů.

Tato studie porovnáváv jakých virtuálních světech jsou nejdražší pozemky a nemovitosti a jak na tom jsou v porovnání se světem reálným. Zahrnuty jsou třeba světy z Falloutu 4, Zeldy, Skyrimu nebo GTA.

Francouzské OVH mění výkonného ředitele. Stává se jím Michel Paulin, který nahrazuje zakladatele jménem Octave Klaba. Ten zůstává předsedou představenstva. OVH se snaží transformovat více směrem ke cloudům typu AWS. V loňském roce vykázalo tržby ve výši 488 milionů dolarů a další peníze si půjčuje na rychlou expanzi a budování datacenter.

AWS zase šlape do levných VPS s názvem Lightsail, kterými se snaží konkurovat právě OVH nebo Digital Oceanu. Přibyly dvě nové instance a u většiny těch linuxových klesla cena o 50 procent. U velké částí instancí pro Windows pak cena spadla téměř o 30 procent.

Microsoft zase do cloudu Azure přidává novou podporu pro GPU od Nvidie. Nové konfigurace jsou konkrétně určeny pro deep learning, HPC aplikace a HPC výpočty. Využívají se Tesla V100 a P40.

Apple zřejmě nadále kuje své plány kolem rozšířené reality (AR) a kupuje firmu Akonia Holographics. Její technologie HoloMirror umí na fyzické povrchy umisťovat virtuální vrstvy. Už delší dobu se mluví o tom, že Apple vedle ARKitu připravuje vlastní AR headset.

Anonymní vyhledávač DuckDuckGo získal 10 milionů dolarů od investičního ramene kanadského penzijního fondu Omers. Ten uvádí, že je třeba podpořit soukromí a bezpečnost.

Česká firma G2 server chystá rebranding. Změna značky je doprovázena i tím, že slovo „server“ v názvu neodpovídá tomu, co přesně se na trhu děje. Více to G2 rozepisuje na blogu.

VMware za 500 milionů dolarů kupuje firmu CloudHealth Technologies. Získává nástroj, který z jednoho místa umožňuje spravovat více cloudových služeb jako AWS či Azure. VMware také oznamuje, že na něm nově může běžet Amazon Relational Database Service (Amazon RDS).

BRAND24

Na trhu se storage hardwarem roste nový zajímavý hráč. Cloudian získal další investici ve výši 94 milionů dolarů a celkem už nasbíral 174 milionů. Navzdory názvu se firma nesoustředí na cloud, ale na on-premise storage. Specializuje se například na objemný videoobsah a podobně. Mezi zákazníky má třeba F1.

Firmy prozatím po oznámeném brexitu z Velké Británie ve velkém neprchají, občas se ale někdo najde. Nikkei informuje, že Panasonic právě kvůli brexitu přestěhuje evropskou centrálu z Londýna do Amsterdamu. Primárním důvodem jsou obavy z daní. Británie zároveň přemýšlí nad vytvořením vlastního navigačního systému, který by byl nezávislý na GPS a Galileu. Britové mají obavy, aby po brexitu měly dostatečně dobrý přístup ke Galileu, který je projektem Evropské unie. K tématu probíhají jednání.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).