Hlavní navigace

Všem radním z ČSSD ve „velké“ vysílací Radě končí mandát. Šance pro Babišovo ANO?

23. 3. 2015
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Pokud zůstane zachováno nepsané pravidlo o rozdělení mandátů v RRTV, většinu z osmi obsazovaných míst ve velké mediální radě si rozdělí sociální demokraté s hnutím ANO.

Končí i předseda RRTV Ivan Krejčí

Pouze do tohoto pátku 27. března mohou poslanecké kluby parlamentních politických stran podávat k volebnímu výboru Poslanecké sněmovny návrhy na kandidáty do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). V květnu končí mandát sedmi radním, navíc osmé místo je uvolněné už delší dobu odchodem bývalé předsedkyně Rady a později řadové radní Kateřiny Kalistové (ČSSD) na post první náměstkyně ministra kultury. Obměna se tedy dotkne nadpoloviční většiny z 13 členů RRTV, což se odrazí ve změně rozložení politických sil v tomto regulačním úřadě. To dosud kopírovalo složení předchozí Poslanecké sněmovny, v níž měly největší zastoupení ČSSD a ODS. Jenže to není ODS, kdo bude muset obhajovat většinu pozic v RRTV.

Radu v květnu opustí všichni čtyři radní za nejsilnější koaliční stranu ČSSD, včetně předsedy Ivana Krejčího a místopředsedy Pavla Foltána. Odchází i sociálnědemokratičtí radní Jan Kostrhun (bývalý poslanec za ČSSD) a Martin Bezouška, který svého času dělal mluvčího sociálnědemokratickému ministrovi kultury Vítězslavu Jandákovi. Opoziční ODS přijde o dva radní: místopředsedu Rady a někdejšího mluvčího ODS Milana Boušku a radního Jiřího Šenkýře, který byl v minulosti senátorem za KDU-ČSL. Další dva členy si tato strana ve velké vysílací radě podrží, a to místopředsedkyni Irenu Ondrovou (ale jen do července) a bývalého senátora a exprimátora Brna Richarda Svobodu. ODS má dokonce šanci po přechodnou dobu RRTV předsedat.


Repro: Česká televize

Ivan Krejčí si užil předsednictví RRTV jen něco přes rok.

Dočasná předsedkyně z ODS?

Jelikož v květnu končí mandáty předsedovi a dvěma ze tří místopředsedů RRTV, ve vedení Rady zůstane jediná místopředsedkyně Irena Ondrová za ODS. Ta by zřejmě měla jako statutární zástupkyně předsedy Radu vést do doby, než si radní zvolí nového řádného předsedu. Pokud volby nových radních dopadnou podle stejného scénáře jako v minulosti, měl by post šéfa velké vysílací Rady opět připadnout ČSSD jako nejsilnější straně v Poslanecké sněmovně. Pokud by po letošním květnu byli všichni radní za ČSSD nováčky (zatím není jasné, kdo z členů RRTV za sociální demokracii bude či nebude obhajovat mandát), mohlo by se dočasné předsednictví Ireny Ondrové dokonce protáhnout – ale záleželo by na vůli radních, zda by si Ondrovou do této pozice odhlasovali.

Z radních, jimž v květnu končí mandát, zbývá už jen bývalý komunistický poslanec Dalibor Matulka. KSČM nemá jisté, zda tentokrát do RRTV prosadí nějakého svého zástupce. Když se o to pokoušela poprvé po minulých sněmovních volbách přede dvěma lety, se zlou se potázala. Boj o jedno křeslo v Radě tehdy opakovaně svedli kandidáti ODS a hnutí ANO Andreje Babiše. Nakonec zvítězila nominantka ANO Jana Kasalová, byť to bylo těžce vydřené vítězství. ANO je nyní v pozici, kdy si může ze všech parlamentních stran nadiktovat nejvíc nových pozic v RRTV. Sociální demokracie zřejmě získá opět čtyři radní, včetně postu předsedy a jednoho místopředsedy. O zisk jednoho mandátu v RRTV se kromě KSČM jistě pokusí Úsvit a zřejmě i TOP 09. Bez šance by nemuseli být ani lidovci, kteří nyní mají v RRTV jediného zástupce: exministra kultury Václava Jehličku.


Foto: ODS

Irena Ondrová je jako bývalá senátorka jedním z mnoha bývalých politiků, které jejich mateřská strana vyslala do RRTV.

Modrý pták další vejce nesnese

Naopak ODS, i kdyby se pokusila někoho nominovat, nemá při zachování dvou radních šanci prosadit žádného dalšího. Její síla v Poslanecké sněmovně tomu prostě neodpovídá. Právě podle rozložení mandátů ve sněmovně se dlouhodobě dělí pozice v RRTV. Proto má také v nadcházejících volbách nových radních největší šanci ANO, které má jako druhá nejsilnější politická strana v posledních sněmovních volbách zatím jen jednoho zástupce v RRTV (zatímco třeba ODS tam po květnu zůstanou dva). Podle informací serveru DigiZone.cz je už prakticky jisté, že se ANO bude ucházet o dvě křesla v RRTV. Konkrétní jména zatím nejsou známa, ale matematicky to vychází: pokud čtyři pozice v Radě opět zůstanou ČSSD a dvě by získalo ANO, o zbývající dvě by se podělily dvě menší parlamentní strany.

Z hlediska velikosti poslaneckého klubu by zřejmě měla nárok KSČM, které by při volbě radních mohla pomoci ČSSD, záležet však bude na postoji dalších stran a široké dohodě o vzájemné podpoře jejich kandidátů. Hnutí ANO se z minulé, několikrát opakované volby Jany Kasalové poučilo, že bez zákulisních dohod s dalšími poslaneckými kluby to nejde. S komunisty ANO odmítalo vyjednávat, ale těžko předvídat, co všechno by bylo ochotno udělat pro hladké zvolení svých dvou nominantů (z nichž minimálně jeden by měl mít nárok na post místopředsedy RRTV). Je možné, že se Babišovo hnutí raději dohodne v rámci vládní koalice a přepustí ještě jeden post radního lidovcům. Zcela bez šance se zdají být opoziční TOP 09 a hnutí Úsvit.


Foto: Česká televize

ANO si asi při nadcházející volbě nových členů RRTV odpustí podobné průtahy jako u předloňského utrpení Jany Kasalové, která byla Poslaneckou sněmovnou zvolena až napotřetí.

Babišův předvoj?

Volba nových členů RRTV je pro předsedu ANO Andreje Babiše velmi důležitá. „Velká“ vysílací rada je hlavním regulačním orgánem audiovizuálních médií v České republice, který mj. bdí nad nestranností a objektivitou rozhlasového a televizního vysílání. Babišův Agrofert již ovládá nejposlouchanější rozhlasovou stanici v zemi, Rádio Impuls, a zuby si brousí na podíl v televizi Prima. Přes silnou televizi by mohl ovlivňovat mínění veřejnosti, zvláště když by využil synergii jak s Rádiem Impuls, tak s novinovými, časopiseckými a internetovými tituly vydavatelství Mafra, které rovněž patří Andreji Babišovi. Jak? Jednoduchým vypouštěním „bublin“ a vzájemným přebíráním zpráv (oficiálně by šlo o citaci a monitoring).

UX DAy - tip 2

Že vzrůstající mediální vliv ANO a jeho předsedy není zástupným problémem, se může v poslední době přesvědčovat Česká televize, kterou po sérii útoků od prezidenta Miloše Zemana a senátora Jana Veleby „dorazil“ předseda volebního výboru za ANO Martin Komárek požadavkem na snížení koncesionářského poplatku a větší kontroly hospodaření ČT. Andrej Babiš by tak měl pod rukou značnou část komerčních i veřejná média. S třemi členy v RRTV se sice ještě nedá hrát tak velká muzika, Babiš si ale takto může přímo uvnitř vysílací rady připravovat lidi, kteří by po příštích sněmovních volbách, pro ANO vítězných, převzali otěže v RRTV. Nebyli by to úplní nováčci z ulice, ale lidé, kteří už vědí, jak to ve vysílací radě chodí, takže by se její činnost nemohla nijak zadrhnout.

Ano, prostě by ji ovládli.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).