Hlavní navigace

VSHosting postaví druhé datacentrum. Na ServerPark 2 využije dotace

22. 2. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
VSHosting aktuálně zaplňuje datacentrum ServerPark v Praze. Už ale chystá projekt ServerPark 2. Bude ve středních Čechách a dosáhne na evropské peníze.

Společnost VSHosting připravuje stavbu svého druhého datového centra. Projekt vstoupil do fáze příprav ještě v době, kdy firma dokončuje druhou a třetí etapu zprovozňování a zaplňování prvního datacentra ServerPark spuštěného v loňském roce na podzim.

„Za dva a půl roku budeme v prvním datacentrum mít plno, takže můžeme buď postavit druhé, nebo jít s dalšími racky někam do nájmu,“ říká pro Lupu šéf VSHostingu Damir Špoljarič. Jeho společnost proto aktuálně pracuje na konceptu objektu ServerPark 2.

Ten by měl mít kapacitu 200 serverových racků s tím, že zaplňování proběhne v pěti fázích po 40 skříních. Celková rozloha datacentra bude 1700 čtverečních metrů a půjde o jednopodlažní budovu. Na konceptu VSHosting dělá s firmou Systeming, se kterou spolupracuje i v rámci prvního datacentra a která dělá například i na pražském projektu KKCG a Foxconnu.

Do středních Čech i za dotacemi

Špoljarič prozatím neříká, kolik by ServerPark 2 měl stát. Stavbu chce ale realizovat ve Středočeském kraji, díky čemuž dosáhne i na evropské dotace z programu OPPIK. „Byť jsem odpůrce dotací a zastáncem volného trhu, pokud ale dostává z našich daní dotace konkurence, chceme být na stejné startovací čáře jako oni,“ vysvětluje šéf VSHostingu.

Datové centrum ServerPark od VSHostingu.
Autor: Jan Sedlák

Datové centrum ServerPark od VSHostingu.

VSHosting počítá s tím, že druhé datacentrum bude využívat pro managed a dedikované servery a cloudovou infrastrukturu, racky pronajímat nebude. Díky tomu chce docílit i nižších investičních nákladů. „Racky například nebudou potřebovat dveře, nebude nutná dvojitá podlaha, kabely budou v prostoru nad racky,“ říká Špoljarič.

„Díky tomu, že v datacentru budou naše servery, bude zde větší tolerance k prostředí. Chladit budeme na 24 až 25 stupňů a použijeme tak servery, které s touto teplotou počítají,“ dodává Špoljarič s tím, že chce zavést freecooling a dostat se na PUE 1,15. ServerPark by měl v ideálním případě dosáhnout na standard TIER IV bez certifikace od Uptime Institute (VSHosting označuje ServerPark jako TIER III+, ze začátku rovněž mluvil o čtyřce).

Vlastní hardware

Firma chce rovněž více zatlačit do sestavování vlastního serverového hardwaru. Jednou myšlenkou je využít Facebookem rozjetý Open Compute Project, kde se sdílí koncepce otevřeného hardwaru, druhou ideou je pak pokračovat v tom, co firma už zkouší dělat. Využívá zdroje od výrobců, levné chassis, nakupování ostatních komponent a jejich vlastnoruční skládání do celků.

UX DAy - tip 2

„Vlastní hardware je něco, co nás dlouhodobě zajímá. Doposud ale těch serverů nebylo tolik, aby se to vyplatilo řešit. ServerPark 2 by pak měl mít i větší sklady a podobně,“ říká Špoljarič. Na koncepci vlastního hardwaru chce zapracovat i Seznam.

ServerPark 2 se každopádně má začít stavět až v roce 2018, do té doby poběží přípravy, tvorba dokumentace a potřebné byrokratické procesy. VSHosting aktuálně dodělává druhou a třetí etapu zaplňování prvního datacentra. Firmě se daří získávat nové zákazníky, nově třeba Shoptet a další.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).