Hlavní navigace

Výbuch transformátoru způsobil i výpadky internetového připojení

19. 6. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Včera večer se ponořila část Prahy do tmy. Dodávky proudu přerušil požár transformátoru vysokého napětí. Zjišťovali jsme, jak se s výpadkem vyrovnali operátoři a provozovatelé datacenter.

V úterý okolo 22:30 se zástavbou pražského Jižního Města ozvala detonace a následně se tato část Prahy ponořila do tmy. Zřejmě exploze průchodky na transformátoru 400/110 kV v rozvodně společnosti ČEPS na pražském Chodově měla za následek výpadek elektrického proudu na více než třetině území hlavního města.

Následný požár transformátorového oleje likvidovali hasiči celou noc. Dodávky proudu byly obnovovány postupně tak, jak se dařilo postižené oblasti přepojovat na jiné pražské rozvodny. Poslední setmělé ulice se rozsvítily krátce po půlnoci.

Schema rozvodné sítě v ČR provozované společností ČEPS. Rozvodna na pražském Chodově je jednou ze čtyř hlavních uzlů, ze kterých putuje elektrická energie do Prahy.
Autor: ČEPS

Schéma rozvodné sítě v ČR provozované společností ČEPS. Rozvodna na pražském Chodově je jednou ze čtyř hlavních uzlů, ze kterých putuje elektrická energie do Prahy.

Podle předsedy představenstva firmy ČEPS Vladímira Tošovského je transformátor na odpis a bude muset být nahrazen novým. Škoda na zařízení je předběžně vyčíslena na 100 milionů korun. Firma dnes novinářům ukázala údaje ze svého dispečinku, na kterých demostrovala, že transformátor nebyl v průběhu včerejška přetížený, ani nedošlo k přehřátí oleje, který slouží pro jeho chlazení.

Výpadek proudu postihl také některá technologická zařízení mobilních operátorů, ISP a provozovatelů datových center. Podle všeho ale tentokrát k žádným vážnějším problémům nedošlo. Neopakoval se tak scénář z roku 2011, kdy díky zkratu na rozvodně 220 kV Čechy Střed a následnému zhruba desetiminutovému výpadku proudu ve všech částech metropole došlo k výpadku serverů v datacentru Nagano, resp. těch serverů, které se nacházejí v části provozované společností Telefónica. Nedostupný tak byl několik hodin například portál Centrum.cz či zpravodajský web Aktuálně.cz.

Podle tiskové mluvčí společnosti GTS Czech Lucie Řeřichové nebylo žádné z datacenter, která firma provozuje, včerejším výpadkem proudu nijak postižené.

Některé telekomunikační firmy ale přiznávají, že část jejich zákazníků se mohla potýkat, v souvislosti s přerušením dodávek elektrické energie, s výpadky. Dial Telecom podle PR manažera firmy Pavla Křižky zaznamenal drobné výpadky v oblasti Jižního Města.

Důležitých technologických prostor Dial Telecomu v žižkovském Naganu ani v sídle firmy v Karlíně se výpadek nijak nedotkl. Drobné výpadky byly hlášeny u koncových zákazníků v oblasti Jižního Města. Ty byly z velké části vykryty záložními napájecími zdroji. Ojedinělé případy se ještě řeší v průběhu dopoledne.

Problémy s připojením měli také zákazníci pražští zákazníci společnosti UPC. Podle tiskového mluvčího firmy Juraje Gerberyho se v některých lokalitách podařilo obnovit dodávky služeb až po více než hodině.

Z důvodu výpadku na vysokém napětí nebyly v noci k dispozici ani naše služby v některých lokalitách na Praze 4 a Praze 10 a to přibližně 90 minut. Našich datových center se výpadek elektrické energie nedotkl.

Telefónica musela řešit přerušení dodávky elektrického proudu ve svém datacentru na pražském Chodově. Podle tiskového mluvčího firmy Hanyho Farghaliho ale díky spuštění náhradních dieselových agregátů fungovalo datacentrum po dobu výpadku bez problémů.

48 minut bylo naše datové centrum na pražském Chodově bez dodávek energie ze sítě. Bez prodlevy ovšem naskočily naftové agregáty a výpad tak neměl dopad na služby poskytované našim zákazníkům.

S přerušením dodávek elektřiny se museli vyrovnat také mobilní operátoři. Podle všeho fungovaly mobilní sítě v postižených čtvrtích bez větších potíží. Například v síti O2 byl podle Ctibora Jappela z tiskového oddělení veškerý provoz přesměrován na základnové stanice se záložním napájením.

Naše mobilní síť pracovala bez problémů, nezaznamenali jsme žádné snížení kvality našich služeb. Všechen provoz v postižených oblastech převzaly základnové stanice se záložním napájením.

Zajímavé je, že Telefónika v souvislosti s výpadkem nezaznamenala žádné větší výkyvy v datovém provozu ve své pevné či mobilní síti. Podle Ctibora Jappela odpovídal provoz v mobilní i fixní síti běžnému nočnímu provozu.

12:12 – Výpadek zaznamenalo i sdružení NIX.CZ

Přerušení dodávek elektrické energie vedlo i ke krátkému výpadku nezálohované větve NIX.CZ. Podle technického ředitele Adama Goleckého ale výpadek neměl žádný dopad na provoz.

Díky této události došlo k několikavteřinovému výpadku nezálohované větve. Výpadek neměl žádný efekt, protože všechna naše zařízení jsou připojena na dvě zálohované větve. Událost z této noci tedy ukázala, že systém funguje tak, jak má, tedy, že je zálohování nastavené v pořádku.

12:23 – Datacentrum Coolhousing výpadek nepostihl

Firma je podle obchodního ředitele Jiřího Dvořáka napojena na jinou elektrorozvodnou větev.

Naši klienti a naše datacentrum je poměrně dobře chráněno, čili se nás to nedotklo, i když jsme tedy napojeni na jinou elektrorozvodnou větev. Nezaznamenali to ani naši klienti, kteří byli připojeni vzdáleně. Nicméně výpadky energií nebo různé výkyvy nejsou ničím výjimečným, proto jsme zvolili tzv. masivní eatonovské řešení UPS, které reagují okamžitě, a máme vyzkoušeno, že následně diesel agregáty nastartují do 30 sekund. Výpadek by se pak našich služeb netýkal vůbec.

12:45 – Okolo půlnoci vypadlo několik základnových stanic Vodafone

Podle Veroniky Exnerové mohli zákazníci pocítit sníženou kapacitu sítě v budovách.

Žádnou klíčovou základnovou stanici či budovu Vodafonu výpadek v důsledku požáru v pražské rozvodně nepostihl. Několik málo stanic okolo půlnoci vypadlo, zákazníci ale mohli pocítit pouze sníženou kapacitu sítě v budovách, pokrytí spolehlivě zajišťovali okolní zákl. stanice.

Vodafone, na rozdíl od Telefóniky, zaznamenal v době výpadku výrazný nárůst provozu ve své síti.

Provoz v mobilní síti v této době stoupl jednou tolik oproti předchozímu dni (pro srovnání je to jako v odpoledních hodinách běžného dne), uvedla Veronika Exnerová, PR specialistka Vodafonu.

14:42 – Výpadek postihl i technologické objekty T-Mobilu

Na poskytování služeb ale podle Lukáše Hrabala z tiskového oddělení firmy neměl výpadek proudu vliv.

Výpadek neměl na poskytování našich služeb žádný vliv, protože máme bateriovou zálohu a na klíčových lokalitách dieselové agregáty.

V době, kdy byla přerušena dodávka elektrické energie, došlo v síti T-Mobilu k mírnému nárůstu provozu.

18:30 – Kvůli přerušení dodávky elektřiny došlo u T-Systems k výpadku několika switchů

KL24

Technologických objektů firmy a zákazníků se podle tiskového mluvčího společnosti Jana Rezka výpadek zásadním způsobem nedotkl.

Včerejší výpadek proudu způsobený požárem rozvodny u Kunratického lesa se technologických objektů firmy ani zákazníků zásadním způsobem nedotkl. Důvodem je, že potřebné technologie jsou zapojeny, v případě výpadku primárního napájení, na záložní zdroj. Výpadek způsobil odstávku pouze několika switchů, které však nejsou kritické pro provoz služeb a provoz byl obnoven za cca hodinu.

Článek postupně doplňujeme o další vyjádření.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).