Hlavní navigace

Vychází OpenOffice.org 3.0 a Sun prý brzdí vývoj

13. 10. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Dnes oficiálně vychází finální verze dlouho očekávané kancelářské sady OpenOffice.org 3.0. Web na openoffice.org je zřejmě po návalu zájemců mimo provoz, ale zájemci mohou využít třeba FTP server českého webu openoffice.cz. Novinek je opravdu hodně. K těm nejdůležitějším patří plná podpora formátu Open XML a tedy kompatibilita s MS Office 2007, poprvé nativní podpora pro Mac OS X a vylepšená podpora Windows Vista, funkce Řešitel v tabulkovém kalkulátoru Calc, vylepšené zpracování grafů, nové…

Dnes oficiálně vychází finální verze dlouho očekávané kancelářské sady OpenOffice.org 3.0. Web na openoffice.org je zřejmě po návalu zájemců mimo provoz, ale zájemci mohou využít třeba FTP server českého webu openoffice.cz. Novinek je opravdu hodně. K těm nejdůležitějším patří plná podpora formátu Open XML a tedy kompatibilita s MS Office 2007, poprvé nativní podpora pro Mac OS X a vylepšená podpora Windows Vista, funkce Řešitel v tabulkovém kalkulátoru Calc, vylepšené zpracování grafů, nové zpracování komentářů a sledování změn v textovém editoru Writer, zobrazení více stránek dokumentů na obrazovce (to ocení zejména majitelé širokoúhlých displejů), vylepšené podpora VBA skriptů atd. Větší důraz je kladen také na doplňování nových funkcí pomocí rozšíření, mezi kterými nalezneme třeba doplněk pro import PDF dokumentů a jejich další úpravy. (OpenOffice.cz)

Novinek by ale teoreticky mohlo být více. Michael Meeks, který vede vývoj OpenOffice.org ve společnosti Novell, přišel s tvrzením, že přílišná závislost projektu na Sun Microsystems a nedostatek dobrovolníků vede k brzdění projektu a mohl by nakonec skončit jeho úplnou stagnací. Část uživatelské veřejnosti v minulosti třeba poukazovala na příliš pomalé zavedení podpory Open XML. Odštěpená vývojová větev od Novellu přinesla ve spolupráci s Microsoftem podporu pro Open XML a lepší podporu VBA skriptů už před několika měsíci. Michael Meeks tedy podle svých slov začal intenzivně vyjednávat se společností Sun a hodlá pro projekt OpenOffice.org zajistit větší nezávislost a uvolněnější pravidla pro vývojáře, kteří by rádi přispěli do vývoje, ale současná praxe je odrazuje. (Root.cz)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).