Hlavní navigace

Východní Slovensko o digitální vysílání nepřijde, televize ho zaplatí

23. 5. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
23. 5. 2007

Provozovatel východosloven­ských digitálních multiplexů v Košicích a Prešově, společnost Telecom Corp., zachová experimentální digitální vysílání i přes to, že ještě nedávno pohrozil jeho zastavením. Ředitel společnosti Pavol Lulajka pro server Digimedia.sk uvedl, že se dohodl s televizemi obsaženými ve zkušebních multiplexech na poplatcích na šíření signálu.

BRAND24

Stanice dosud za východoslovenské digitální experimenty neplatily a nový digitální zákon, který na Slovensku vstoupí v platnost 31. května, počítá s vytvořením prvního přechodného celoplošného multiplexu s jediným operátorem, což znamená, že řádné digitální vysílání zde začne až po roce 2011. Podle Lulajky na tom vydělá dominantní slovenský operátor Radiokomunikácie, zatímco pro Telecom Corp. toto rozhodnutí znamená setrvat další čtyři roky ve ztrátě. Proto chtěl košický a prešovský experiment ukončit.

I když televize souhlasily s placením za šíření digitálního signálu, vysílatelé budou zřejmě brzy žádat stát, aby jim dočasné vysílání v DVB-T dotoval. Ministerstvo dopravy, pošt a telekomunikací už avizovalo, že uvažuje o finanční spoluúčasti v období tzv. simulcastu – současného šíření analogového a digitálního signálu, informoval server Digimedia.sk. Měsíční náklady spojené s elektrickou energií na jeden digitální vysílač na východě Slovenska se podle Lulajky pohybují okolo 40 tisíc slovenských korun.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).