Hlavní navigace

Vydírán online aplikacemi

31. 1. 2005
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Obecně se očekává, že v budoucnosti se toho bude na domácí počítače instalovat méně a méně a na všech poběží pouze "thin client" (milovníci češtiny prominou, ale z hlediska vyššího principu mravního odmítám psát "tenký/hubený/úzký klient"), který bude komunikovat se serverem toho, kdo vám program prodal. Výhody jsou zřejmé - snadnější upgrade a oprava chyb, snadnější přizpůsobení různým hardwarovým konfiguracím, nebo dokonce různým operačním systémům.

Online multiplayer hra „World of Warcraft“ (principem něco trochu jiného než populární „Warcraft“) je úspěšná. Tak úspěšná, že – věřte tomu nebo ne – je vyprodaná a je obtížné ji koupit. A tak úspěšná, že existující online servery (bez kterých se hra nedá hrát) jsou přetíženy a mají výpadky. Situaci příliš nepomáhá to, že trpasličí bojovníci protestují a tím zatěžují servery ještě víc. Firma Blizzard se omlouvá a slibuje, že problémy bude řešit. Ale zajímají nějaké omluvy někoho, kdo si za peníze koupil hru, platí měsíčně za to, že ji může hrát, ale hrát ji nemůže, protože „server je přetížen“? Podobné problémy má také online distribuční a autentizační systém „Steam“ od Valve, tvůrců populárního „Half-Life“. A pokud server nejede, nemůžete hrát ani ty hry od Valve, které jsou určeny pro offline hru.

BRAND24

Ale nejde jenom o hry (i když jejich majitelé jsou nejhlasitější). Quicken od Intuitu je velmi populární program pro vedení účetnictví a daní, pomocí kterého mohou Američané mimo jiné přímo převádět peníze ze svých účtů – program se spojí se serverem Intuitu a ten pak se serverem patřičné banky. Teď Intuit oznámil, že přestanou podporovat verze Quickenu starší než čtyři roky, a vyzývá uživatele, aby si zakoupili novější verzi (se slevou!). Tedy: máte ve svém počítači, v programu, za který jste zaplatili, své veškeré účetnictví, a najednou se dozvíte, že – aby vám nadále k něčemu bylo – musíte za ten program zaplatit znovu. Tady Intuit tuto činnost označuje slovy „sunsetting“ nebo „retiring“ (místo správného „screwing customers“) a vysvětluje, že „Sunsetting older versions of Quicken allows us to focus resources on enhancing our products and providing support for more current versions, which are used by the vast majority of Quicken customers. The result: a better customer experience for millions of Quicken users.“ Což je tak kouzelný newspeak, že se to fakt nedá přeložit.

To všechno jsou první vlaštovky toho, jaká úskalí s sebou nese obchodní model „software si vlastně nekupuji, ale pouze si pronajímám jeho online provoz“. Samozřejmě, jde o úskalí pouze pro spotřebitele. Tvůrci těch programů z toho mohou mít pouze radost. Rozhodně nevyžaduji, aby koupě programu automaticky znamenala jeho bezplatné doživotní aktualizace. Ale s modelem „program, který jsem si koupil, najednou přestane dělat to, kvůli čemu jsem ho kupoval“ se nějak pořád nedokážu vyrovnat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je víceméně nezávislým publicistou, překladatelem, programátorem, skladatelem a tak podobně.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).