Hlavní navigace

Výpadek Hotmailu způsobila zaseknutá aktualizace firmwaru v datacentru

14. 3. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Podle povšechného přiznání na blogu Microsoftu pak obnova provozu postižené části datacentra vyžadovala osobní lidský zásah.

Microsoft na blogu povšechně prozradil příčinu úterního výpadku především poštovních služeb Hotmail.com a Outlook.com. (Našeho času se výpadek odehrál v noci z úterý na středu.) Vypadá to, že výpadek neměl bezprostřední souvislost s nynějším převáděním uživatelů z Hotmail.com na nový Outlook.com.

Viceprezident Arthur de Haan na blogu píše, že v úterý po poledni místního času (PDT) se prováděl pravidelný update firmwaru v jádrové části jednoho z datacenter Microsoftu, a to v té části, která obsluhuje především Hotmail.com a Outlook.com.

ebf - partner 1

Aktualizace, v minulosti údajně vícekrát dokončená bez potíží, prý tentokrát nečekaně selhala. To mělo za následek prudký nárůst teploty v datacentru, a to spustilo bezpečnostní nouzové odstavení serverů — anebo něco takového, Arthur de Haan do podrobností nezachází.

Obnova služby pak trvala hodiny proto, že obnova provozu serverů vyžadovala alespoň dílem ruční lidský zásah v rozsahu, na který není datacentrum běžně připraveno. Arthur de Haan závěrem slibuje, že Microsoft se pokusí předejít tomu, aby se podobný výpadek opakoval.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).