Hlavní navigace

Dotazy čtenářů: vypínání analogu obrátilo pozornost k terestrickému vysílání

13. 11. 2009
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Autor: 118483
Vypnutí analogového vysílání, které nastalo koncem září v územní oblasti Plzeň a koncem října v celé oblasti Prahy a Středních Čech, znovu obrátilo pozornost diváků k terestrickému příjmu televize. Svědčí o tom dotazy, které jsme dostali do redakce serveru Digizone.cz a státního informačního webu Digitálně.tv. Drtivá většina dotazů souvisela právě s terestrickým příjmem. Lidé stále častěji vnímají nástup digitální televize a pozorněji si všímají dokonce i vypínání analogového vysílání programu ČT 2.

Kromě standardních dotazů jsme do redakce dostali i jednu kuriozitu – na některých vysílačích České televize se vysílá varovný piktogram v jiném tvaru, než na jaký jsou diváci zvyklí. Podrobnosti jsou níže. Teď se ale věnujme várce vašich dotazů.

Terestrické vysílání – co se ještě letos vypne a hrozí přechod na MPEG-4?

Alex Feher: Kdy se začne vysílat ve formátu MPEG-4 a kdy skončí MPEG-2?

Odpověď: Termín přechodu na standard MPEG-4 zatím nebyl stanoven, a v nejbližších letech se neočekává. I po případném přechodu na MPEG-4 ale budou obě technologie fungovat současně po dobu několika let. Proto se nemusíte obávat, že by váš nynější set top box byl nepoužitelný.

Jan Kružica: Dobrý den, chtěl bych se zeptat,jak to bude s digitalizací v okrese Hodonín, konkrétně v obci Velká nad Veličkou. Slyšel jsem, že obraz by nemusel byt kvalitní kvůli kopcům, které nás obklopují, mohli by narušovat signál.

Odpověď: Pokud jde o kvalitu obrazu, nemusíte se obávat, ten je v digitálním vysílání konstantní. Kvalita příjmu ovlivněná být může, pokud byste nemohl spolehlivě naladit digitální vysílání na běžnou anténu, bude možné použit některou z jiných dostupných cest (satelit, kabel, IPTV). Nejlepší řešení ukáže až praxe.

Milan Herold: Moje bydliště je v Dolanech u Olomouce a před nějakým týdnem se mi u druhého programu České televize objevuje dole běžící nápis, že 30.11. bude vypnut vysílač Kojál. Samozřejmě plánuji koupit set-top-box, ale zajímá mě, jestli při vypnutí analogového přijímače budu schopen chytnout i komerční televize (Nova, Prima, atd.), nejsem si totiž jist, jestli budou zapnuty oba multiplexy i s ostatními kanály.

Odpověď: Koncem listopadu se z vysílače Kojál vypne pouze analogové vysílání programu ČT 2. ČT 1 a Nova budou z Kojálu vysílat analogově i nadále, až do roku 2011.

Vladimír Zeman: Od kdy bude vysílat Ještěd Multiplex 2 a další? V čem je problém, že už to všechno dávno nevysílá.

Odpověď: Technický plán přechodu jako „jízdní řád digitalizace“ stanovuje zapnutí digitální sítě 2 z Ještědu na 31. srpen příštího roku. Je ale možné, že termíny budou přehodnoceny podle možností televizí.

Markéta: Dobrý den, bydlím v Českých Budějovicích. Máme televizor s vestavěným příjmem digitálního signálu, ale i přes přeladění se nám příjem ruší a na televizoru máme kostičky a ztrácí se zvuk. Můžete mi poradit, co s tím?

Odpověď: Chyba může být někde v přijímacím systému, je ale obtížné ji na dálku lokalizovat, proto vám doporučuji obrátit se na místního odborníka (technika), který zkontroluje celý systém, nebo na společnost, která vám přijímač prodala. Chyba nemusí být v samotném přijímači, ale spíš v anténním systému, nicméně přesně ji určí pouze odborník na místě.

Návštěva Události ČT 43

Někteří diváci mají problém s příjmem multiplexu 1 v Horoměřicích. Ilustrační foto: Ivana Dvorská, Digizone.cz

Karel Tauchman: Občas nefunguje v Horoměřicích digitální signál ČT 1, ČT 2 a ČT 24, přičemž Nova, Prima a Z1 běží. Proč?

Odpověď: Programy České televize vysílají v jiné digitální síti než soukromé televize Nova, Prima nebo Z1. Je možné, že máte občasný problém s příjmem první digitální sítě České televize. Pokud jsou výpadky sporadické a krátkodobé, nemusíte tomu věnovat zvýšenou pozornost. Pokud by se však výpadky vyskytovaly příliš často a programy ČT by byly nesledovatelné, pak doporučujeme napsat zprávu na ohlašovnu poruch digitálního vysílání, která se nachází na webu České televize k digitalizaci – www.digict.cz.

Tomáš Bastr: Proč se u některých set top boxů naladí rozhlasová stanice Proglas do seznamu TV stanic? Je to v pořádku?

Odpověď: Vždycky to závisí na konkrétním typu set top boxu. Některé set top boxy zobrazují rozhlasové a televizní programy společně. Pokud jde o Rádio Proglas, v multiplexu 3 společnosti Czech Digital Group vysílá mezi rozhlasovými stanicemi, a tudíž by ji set top box měl zařadit do příslušné kategorie. V některých zemích ale rozhlasové stanice záměrně umísťují své identifikace i mezi televizní programy neboť je vyšší šance, že si je divák zapne, aniž by musel přepínat svůj set top box na příjem rozhlasových stanic.

Hanka Odstrčilová: Je možné na jednom televizním přijímači, s jednou anténou a s jedním set-top-boxem přijímat některé programy formou DVB-T a některé programy analogově? Jsem v pásmu, kde digitální signál pro síť 1 má být k dispozici už teď, ale ostatní kanály (NOVA, Prima – síť 2 a pod.) by měly být k dispozici až příští rok. Je to řešitelné v rámci jednoho televizoru bez nějakých větších problémů? Je tedy vhodné si pořídit nový televizor se set-top-boxem už teď a nebo raději ještě počkat, až bude k dispozici víc sítí a tím i programů digitálně?

Odpověď: Nejjednodušším řešením je připojení jednoho set top boxu k analogové televizi, a budete mít k dispozici jak digitální, tak stávající analogové programy. Jen přepínání mezi nimi bude komplikovanější, protože budete potřebovat dvě dálkové ovládání – jedno pro analogovou televizi a druhé pro DVB-T set top box. Dalším řešením je koupě nového televizoru, který má v sobě zabudovaný jak analogový, tak digitální tuner. V takovém případě můžete kombinovat sledování analogových i digitálních stanic bez komplikací. Třetím a zřejmě i nejvhodnějším řešením je přechod na satelitní příjem nebo digitální kabelovou televizi, kde budete mít k dispozici i původní analogové i nové digitální programy v jednom balíčku a jejich sledování bude možné prostřednictvím jednoho společného set top boxu.

Kuriozita – problémy se zobrazením piktogramu

Několik diváků nám do redakce zaslalo poznámku, že Česká televize zobrazovala varovný piktogram označující blížící se vypnutí analogu jinou formou než je běžné. Na vysílači Brno – Kojál se objevuje piktogram u obou programů ČT 1 i ČT 2 protože si brzo vymění vysílací kanály. Navíc analogové vysílání tohoto programu z Kojálu se bude koncem listopadu vypínat, i proto se objevuje piktogram u obou programů.

Na programu ČT 1 se však piktogram v posledních dnech mírně změnil. Běžně se skládá ze čtyř čtverečků, no v průběhu posledních dvou dní zbyly ve vysílání jen dva. Čtenáři Miroslav Schwager a Milan Šoba nám poslali náhled, jak to v praxi vypadalo. Nyní je už piktogram v normálu.

DOPLNĚNÍ – Technický ředitel České televize Rudolf Pop nám vysvětlil důvody, pro které se piktogram nezobrazoval korektně. Piktogram se vkládá do analogového vysílání, které pro ČT v případě vysílače Kojál zajišťují České Radiokomunikace, které nainstalovaly a provozují pro ČT vkladač piktogramu a textové informace (tickeru). ČT pak pouze ze svého odbavovacího pracoviště dálkově ovládá okamžiky zobrazení textové informace. Proto uváděná závada nebyla způsobena problémem signálu ČT, ale na vlastním zařízení ČRa, uvedl Pop.

Piktogram ČT 1 dva čtverečky

Piktogram ve vysílání ČT 1 z vysílače Brno – Kojál. Foto: Milan Šoba

Satelitní vysílání – nová platforma pro český trh?

Petr: Dočetl jsem se, že na Slovensku má vzniknout nová satelitní platforma Magio TV. Jelikož tam mám rodinu, která využívá službu Magio a líbí se mi tento produkt, chtěl bych se zeptat zda bude Magio přes satelit dostupné i pro české diváky.

Odpověď: Slovenská služba Magio TV patrně nebude dostupná pro české diváky a bude ji možné sledovat jen s přístupovou kartou platnou na území Slovenské republiky. Nicméně za jistých okolností – neoficiálně – bude možný i příjem v ČR, ten ale nebude legální a bude zřejmě velice ojedinělý. Pokud se vám líbila služba Magio na Slovensku, jde o IPTV. Můžete si podobnou službu objednat i v České republice pokud je ve vaší blízkosti IPTV operátor. Podrobnější informace můžete najít ve specializované příloze serveru Digizone.cz.

Zdeněk Urban: Naše štěně kokršpaněla nám rozkousalo ovladač typ Humax RC-506. Udělal to jednou, ještě jsem to zprovoznil, po druhé též, ale napotřetí je to prostě dokonalé dílo. Koupili jsme nějaký jiný za 400 Kč, ale nejde to naladit. Můžete mě pomoci, někam mě nasměrovat, kde bych tuto věc mohl zakoupit?

Odpověď: Doporučujeme zajít do nějaké specializované prodejny a vyžádat si ovladač přímo k tomuto typu přijímače nebo si objednat náhradní ovladač přímo u dovozce daného typu. Zkuste to ale nejdřív v té prodejně, určitě vám poradí.

Humax HDCI-5000 dálkový ovladač

Dálkový ovladač pro jeden z přijímačů značky Humax.

cif 24 - early cena - média

Kabelová televize – situace po vypnutí analogové ČT 2

Alena Zychová: Televizní vysílání přijímám přes kabelovou televizi UPC, zatím v analogové podobě. Můj dotaz zní: může mít vypnutí analogového vysílání ČT 2 na kanálu 29 z vysílače Kojál po 30.11.2009 nějaký vliv na můj příjem programu ČT 2 z kabelové televize UPC v analogové formě. Tedy, že nebudu mít tento program dostupný? Je nutné přejít na digitální vysílání uvedené kabelové televize?

Odpověď: Vypnutí analogového terestrického vysílání programu ČT 2 z Kojálu se vás nijak nedotkne. Zákazníci analogové televize budou mít i nadále přístup ke všem základním programům včetně ČT 2 stejně jako doposud.

Je pro vás terestrická televize atraktivnější po postupném vypnutí analogu v některých oblastech?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl šéfredaktorem severu Digitálně.tv, oficiálního státního informačního webu k přechodu na digitální televizní vysílání. V minulosti vedl internetové deníky RadioTV.cz a RadioTV.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).