Hlavní navigace

Vyplatilo by se vůbec Nově s Primou nevypnout Žižkov?

29. 3. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Pouhý měsíc dělí Prahu od prvního velkého vypínání zemského analogového televizního vysílání. Po programu ČT 2, jehož analogová verze se odebrala do věčných lovišť loni na podzim, se mají 30. dubna odmlčet analogová ČT 1, Nova a Prima z hlavního městského vysílače na Žižkově. Česká televize už deklarovala, že Jedničku vypne za jakékoli situace. Nova s Primou se zatím jednoznačně nevyjádřily.

Zejména u Novy si není nikdo jistý, zda skutečně splní podmínku Technického plánu přechodu a ukončí analogové vysílání ze Žižkova v daném termínu. Generální ředitel Novy Petr Dvořák opakovaně kritizoval nedostatečnou informační kampaň a zejména špatný stav společných televizních antén (STA) v metropoli. Kritika to je oprávněná, na druhou stranu Nova sama pro informovanost bytových družstev a majitelů domů v Praze neudělala téměř nic – několik spotů o nutnosti úprav STA by vydalo za několik oficiálních státních informačních kampaní.

Nikdo také přesně neví, kolika Pražanů se dubnové vypínání analogu dotkne, když analogové vysílání z dalšího velkého vysílače Cukrák bude pokračovat až do konce letošního října. Neznáme vybavenost pražských domácností set-top-boxy, ani to, kolik jich přijímá televizi po kabelu, satelitu nebo IPTV. A hlavně: kolik jich je ještě stále závislých na pozemním příjmu z analogových vysílačů, konkrétně pak vypínaného Žižkova. To všechno se zjistí až ve chvíli vypnutí. Není to pozdě?

Pro Novu i Primu jsou výše zmíněné argumenty dostatečné pro to, aby 30. dubna svoje analogové vysílání ze Žižkova nevypínaly. Jenže: vyplatilo by se jim to? Nejen že by tím riskovaly licence pro zemské digitální vysílání svých druhých programů (Novy Cinema a Primy Cool), ale každý další den souběžného analogového a digitálního vysílání pro ně znamená náklady navíc. V době, kdy Nova škrtá náklady ve všech odděleních a šetří i na programu, by asi podobné plýtvání penězi jen tak neprošlo. Žižkovský vysílač není Vraní vrch na Domažlicku, kde Nova nejprve analogové vysílání předloni vypnula, aby ho po několika dnech znovu obnovila a vysílala tam analogově dodnes.

BRAND24

Česká televize ještě před několika měsíci tvrdila, že analogové vysílání ze Žižkova zachová i po 30. dubnu 2009 v případě, že by se jedna, druhá nebo obě komerční televize rozhodly analog nevypínat. Kavčí hory ale už nejsou tak striktní a tvrdí, že ČT 1 ze Žižkova přestane analogově vysílat k poslednímu dubnu, ať se děje, co chce. Komerční televize se zřejmě zachovají obě stejně. Proč by Prima vypínala analog, když by si ho Nova ponechala a měla tak oproti Primě výhodu? O bonusové licence pro Novu Cinema a Prima Cool za porušení TPP by jen tak nepřišly. Správní řízení, které by s nimi zahájila Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), by skončilo u soudních tahanic.

Spíš než strach ze ztráty bonusové licence pro druhé programy ale Novu s Primou budou motivovat právě náklady na souběžné analogové a digitální vysílání. Pokud vypínání žižkovského vysílače neskončí úplnou tragédií, obě televize se spíše přizpůsobí TPP a nebudou dělat problémy. Ostatně, analogové vysílání ze Žižkova se dá kdykoli obnovit, stejně jako v případě Novy na Domažlicku.

Vypnou Nova s Primou 30. dubna analogové vysílání z žižkovského vysílače v Praze?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).