Hlavní navigace

Vypnutí analogu na Bukové hoře otevře cestu digitálnímu rozhlasu

30. 8. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 115393
30. 8. 2010

Ukončení analogového televizního vysílání na hlavním severočeském vysílači Buková hora umožní zahájit v České republice plnohodnotné zemské digitální rozhlasové vysílání v systémech DAB a DAB+. Startu digitálního rozhlasu totiž dosud brání analogové vysílání televize Nova na 12. kanálu z Bukové hory. Po jeho vypnutí v noci z 31. srpna na 1. září bude moci Český telekomunikační úřad (ČTÚ) vypsat soutěž na provozovatele rozhlasových multiplexů v takzvaném III. televizním pásmu.

K TÉMATU: Zítra končí analogová televize na Ústecku. Které vysílače skončí?

ČTÚ dosud vyhlašoval tendry na provozovatele digitálních rozhlasových sítí v L-pásmu, které je pro celoplošné digitální rozhlasové vysílání méně výhodné. Dokončeno bylo zatím jen jediné výběrové řízení na první celoplošnou síť v L-pásmu, kterého se zúčastnili dva zájemci. Jednoho ČTÚ vyřadil pro formální pochybení v přihlášce (příbramská firma Teleko), nabídku druhého (České Radiokomunikace) odmítnul.

ebf - partner 1

ČTĚTE TAKÉ: Digitální rozhlas by se měl znovu dostat do hry. Ale jen kmitočty pro L-pásmo

České Radiokomunikace se proti výsledku výběrového řízení odvolaly a do vyřešení tohoto sporu ČTÚ pozastavil vypisování dalších tendrů na provozovatele rozhlasových multiplexů. Původně přitom úřad plánoval po celoplošné síti vypsat řízení na krajské a městské rozhlasové multiplexy. Teprve poté měly přijít na řadu digitální sítě v III. televizním pásmu, pro které má Česká republika přidělen 12. kanál.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).