Hlavní navigace

Vysílání ve formátu 16:9 divákům Novy zdeformovalo obraz

12. 10. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
12. 10. 2007

Televize Nova ve čtvrtek večer zahájila vysílání v širokoúhlém formátu 16:9, což se u řady televizorů projevilo deformací obrazu. Mnoho diváků netušilo, že mohou na svém přijímači přepínat formát obrazu a stěžovali si na ořezané okraje obrazovky. Nova během večera přecházela z 16:9 do 4:3 a zpět, což se projevovalo přeskakováním a dalšími deformacemi, kdy například logo stanice nebylo téměř vůbec vidět.

BRAND24

Problém se projevil zejména u diváků placených satelitních platforem, a také digitální kabelové televize od společnosti UPC. Naopak v zemské digitální síti A vysílá Nově ve formátu 16:9 bez problémů. Podle serveru Parabola.cz je potíž v tom, že zatímco u multiplexu A obsahuje digitální signál příznak širokoúhlého formátu a televizní přijímač se na něj automaticky přepne, digitální satelitní a kabelové služby tento příznak neobsahují a obraz Novy se proto u nich deformuje.

Problém tedy není na straně diváků satelitních platforem ale v chybějící konfiguraci na satelitních sítích a také způsobu zajištění distribuce signálu s tímto příznakem 16:9 do těchto satelitních multiplexů, uvedla Parabola.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).