Hlavní navigace

Vysílání Barrandova ve vysokém rozlišení ze satelitu jen tak nebude

13. 1. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Logo satelitní digitální platformy DVB-S Autor: 115393
13. 1. 2010

O případném vysílání digitální plnoformátové televize TV Barrandov ve vysokém rozlišení (HDTV) ze satelitu se hovoří v podstatě již od jejího startu. HD signál v současné době nabízí minimálně dva operátoři – přes IPTV skupina RIO Media, díky kabelu společnost UPC Česká republika. Jak to ale bude s vysíláním prostřednictvím DVB-S? Na to se server DigiZone.cz zeptal technického ředitele Michala Kratochvíla.

Barrandov by samozřejmě neměl problém s distribucí signálu na satelit v HD. Zakoupení případné kapacity a uplink je pak jen třešničkou na dortu. Pro stanici je však důležité, aby vedení vědělo, že HD signál bude mít k dispozici dostatečný počet diváků, aby se ho vyplatilo šířit. V současné době by mělo být v Česku dvacet až pětadvacet procent diváků na satelitu. Někde jsem dokonce četl, že i osmadvacet procent. Kolik procent z nich má ale HD přijímač? Velmi málo, uvedl Kratochvíl.

ebf - partner 1

HD signál se podle něj nevyplatí šířit v době, kdy by HDTV set-top-box mělo z tohoto počtu např. jedno nebo dvě procenta satelitních diváků. Kvůli této skutečnosti vzal technický ředitel Barrandova do ruky kalkulačku a jal se počítat. Ze sta procent diváků by bylo optimální, kdyby deset procent z nich mělo patřičné vybavení. Pak se vyplatí pustit signál na satelit v HD, konstatoval Kratochvíl. S obsahem by nebyl problém. Kompletně in-house (v budově) se např. vyrábí v HD Cyranův poloostrov, seriál Keby bolo keby (akvizice) dokonce technologií Red Cam.

Čtenáři DigiZone se často ptali v diskusích na to, jak je to ale vlastně s digitálním HD signálem u operátorů, kde je již dostupný, tedy u UPC a skupiny RIO Media. Co se týká první společnosti, ta si signál bere prostřednictvím optické sítě a ve své centrále si ho pak enkóduje, RIO Media si stream kóduje již na Barrandově. Jak ale upozornil náš web Michal Kratochvíl, divák rozdíl nepozná. Závisí na samotném operátorovi, co se signálem udělá. Někdy je také složité, zdali to HD vůbec je. Např. se musí dodatečně jít do postprodukce, která nemusí být připravena, konstatoval Kratochvíl.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).