Hlavní navigace

Výsledek voleb? Mediální výbory sněmovny ovládnou harcovníci z ČSSD a KSČM

31. 5. 2010
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Ačkoli parlamentní volby s převahou vyhrála pravice, mediální výbory Poslanecké sněmovny (alespoň zpočátku) opanuje levice. Ne že by levicoví poslanci zcela ovládli stálou sněmovní komisi pro sdělovací prostředky a výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, z původních členů těchto dvou orgánů sněmovny se ale do dolní komory parlamentu probojovali především zástupci ČSSD a KSČM. Oproti tomu pravicové strany budou muset mezi svými poslanci teprve hledat nové experty na mediální legislativu.

Zkušenost hraje ve prospěch levice

Alespoň pro prvních pár měsíců budou mít obě levicové strany v mediální komisi a kulturním výboru sněmovny výhodu – na rozdíl od pravicové většiny by v nich měli zasednout zkušení harcovníci, co se mediální problematikou zabývají léta a mají zažitý jednací řád sněmovny. Samozřejmě zatím není jisté, zda původní členové mediální komise a kulturního výboru za ČSSD a KSČM, kteří obhájili poslanecký mandát i na následující čtyři roky, znovu zasednou v té samé komisi a výboru, jistá pravděpodobnost tu ale je. A s ní i výhoda pro projednávání změn mediálních zákonů nebo návrhů na členy různých mediálních rad. Zatímco se budou pravicoví poslanci teprve rozkoukávat, levicoví mohou pracovat od začátku naplno.

Jak velkou obměnou vlastně projde sněmovní mediální komise a kulturní výbor, které projednávají všechny návrhy mediálních zákonů a mohou svým doporučením ovlivnit například rozhodování, zda veřejnoprávní rozhlas a televize přijdou o koncesionářské poplatky a budou placeny přímo ze státního rozpočtu? Ze 17 členů stálé sněmovní komise pro sdělovací prostředky jich 13 obhajovalo poslanecký mandát, ale podařilo se to pouze osmi. Z toho je šest sociálních demokratů – všichni členové dosavadní mediální komise za ČSSD. Stejně dopadli i zástupci komunistů v mediální komisi. Seděli v ní dva, a oba byli ve volbách znovu zvoleni za poslance. Zato členové mediální komise za ODS, KDU-ČSL ani Strany zelených poslanecký mandát neobhájili.

Petr Štěpánek

Petr Štěpánek měl nahradit poslance ODS Petra Plevu coby odborníka na média a měl stanout v čele sněmovní mediální komise nebo kulturního výboru. Do sněmovny se ale neprobojoval. (Foto: ČTÚ)

Ze sněmovny mizí řada mediálních expertů

Poslanecké lavice tak opouští například lidovecká odbornice na mediální legislativu, členka stálé komise pro sdělovací prostředky a místopředsedkyně výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu Michaela Šojdrová, ale také mediální expert ODS Petr Pleva. Ten v letošních parlamentních volbách nekandidoval, jeho roli odborníka ODS na média měl převzít člen Rady Českého telekomunikačního úřadu za ODS Petr Štěpánek. Zdálo se, že z druhého místa na královéhradecké kandidátce pohodlně vstoupí do sněmovny, fenomén preferenčních hlasů ale Štěpánkovi cestu do parlamentu zhatil. Přitom strana s ním počítala na pozici šéfa mediální komise nebo kulturního výboru a žádného jiného mediálního experta mezi svými novými či staronovými poslanci nemá.

Do sněmovny se neprobojovali ani další členové mediální komise za ODS: dosavadní poslanci Petr Bratský, Tomáš Hasil, Zbyněk Novotný a Miloš Patera. Poslanci Josef Ježek a Ondřej Plašil již mandáty neobhajovali. Z komise zmizí také poslankyně Olga Zubová, kterou nominovala Strana zelených, později přešla do vlastní Demokratické strany zelených a ve volbách měla kandidovat za ČSSD (ta ji však ze své kandidátky stáhla). Naopak z poslanců ČSSD, kteří byli členy dosavadní sněmovní mediální komise, v nové Poslanecké sněmovně zasednou všichni: Vítězslav Jandák, Richard Dolejš, Hana Orgoníková, Ladislav Skopal, Zdeněk Škromach a Lubomír Zaorálek, stejně jako komunisté Ivana Levá a Miroslav Grebeníček.

Stálá komise pro sdělovací prostředky
Jméno Politická strana Funkce Kandidoval ve volbách? Zvolen?
Vítězslav Jandák ČSSD předseda ANO ANO
Ivana Levá KSČM místopředsedkyně ANO ANO
Petr Pleva ODS místopředseda NE  –
Olga Zubová DSZ místopředsedkyně NE  –
Petr Bratský ODS člen ANO NE
Richard Dolejš ČSSD člen ANO ANO
Miroslav Grebeníček KSČM člen ANO ANO
Tomáš Hasil ODS člen ANO NE
Josef Ježek ODS člen NE  –
Zbyněk Novotný ODS člen ANO NE
Hana Orgoníková ČSSD člen ANO ANO
Miloš Patera ODS člen ANO NE
Ondřej Plašil ODS člen NE  –
Ladislav Skopal ČSSD člen ANO ANO
Zdeněk Škromach ČSSD člen ANO ANO
Michaela Šojdrová KDU-ČSL člen ANO NE
Lubomír Zaorálek ČSSD člen ANO ANO

Zdroj: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR, Český statistický úřad

Podobný „vítr“ postihl i kulturní výbor sněmovny

Stejně dramaticky se obmění i sněmovní výbor vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, jehož podvýbor pro mediální legislativu hraje také velmi důležitou roli při schvalování mediálních zákonů. Z původních 16 členů obhajovalo poslanecký mandát 12, ale podařilo se to jen polovině z nich. Z původních sedmi sociálních demokratů ve sněmovně zůstávají čtyři, z pěti poslanců za ODS pouhý jeden, z dvou komunistů také jeden, a lidovci a Strana zelených, které měly ve výboru po jednom členovi, se do sněmovny letos vůbec neprobojovali. Z šesti původních členů výboru, kteří obhájili poslanecký mandát, tedy pět patří k levici. Vesměs jde o jména, která se objevují i ve sněmovní mediální komisi, protože řada členů komise sedí zároveň i v kulturním výboru.

Ke čtyřem sociálním demokratům, kteří byli členy kulturního výboru a znovu zasednou v poslanecké lavici, patří Vítězslav Jandák (byl místopředsedou výboru), Vlasta Bohdalová, Ivan Ohlídal a Pavel Ploc, zatímco místopředsedkyně výboru Martina Mertinová a členka Ladislava Zelenková v parlamentních volbách neuspěly a poslanec Jaroslav Chalupa mandát již neobhajoval. Z pěti zástupců ODS v kulturním výboru poslanecký mandát obhájil pouze Walter Bartoš, který byl předsedou tohoto výboru. Poslancům Zbyňku Novotnému a Tomáši Hasilovi se nepodařilo získat dostatečný počet hlasů voličů a ze sněmovny odcházejí, poslanci Milan Šmíd a Josef Janeček letos do sněmovny nekandidovali.

Komunistický místopředseda kulturního výboru Miroslav Grebeníček v nové sněmovně zasedne, jeho stranický kolega z výboru Milan Bičík nikoli. Ve výboru se už také neobjeví Michaela Šojdrová z KDU-ČSL a Olga Zubová z Demokratické strany zelených.

Výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu
Jméno Politická strana Funkce Kandidoval ve volbách? Zvolen?
Walter Bartoš ODS předseda ANO ANO
Miroslav Grebeníček KSČM místopředseda ANO ANO
Vítězslav Jandák ČSSD místopředseda ANO ANO
Martina Mertinová ČSSD místopředsedkyně ANO NE
Michaela Šojdrová KDU-ČSL místopředsedkyně ANO NE
Milan Bičík ODS člen ANO NE
Vlasta Bohdalová ČSSD člen ANO ANO
Tomáš Hasil ODS člen ANO NE
Jaroslav Chalupa ČSSD člen NE  –
Josef Ježek ODS člen NE  –
Zbyněk Novotný ODS člen ANO NE
Ivan Ohlídal ČSSD člen ANO ANO
Pavel Ploc ČSSD člen ANO ANO
Milan Šmíd ODS člen NE  –
Ladislava Zelenková ČSSD člen ANO NE
Olga Zubová DSZ člen NE  –

Zdroj: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR, Český statistický úřad

Noví poslanci ovlivní volbu ředitele Českého rozhlasu

Nejbližší „mediální“ událostí, kterou mohou noví poslanci ovlivnit, je volba generálního ředitele Českého rozhlasu. Končící Poslanecká sněmovna nedokázala dokončit volbu čtyř nových členů Rady Českého rozhlasu, a tak tyto čtyři nové radní vyberou až noví poslanci. Do volby však výrazně nezasáhne mediální komise ani kulturní výbor, nýbrž volební výbor sněmovny. Právě tento výbor totiž dělá užší výběr kandidátů na členství v mediálních radách a ten pak předkládá ke končenému hlasování celé Poslanecké sněmovně. Navíc určuje pořadí kandidátů, o nichž se hlasuje, takže výrazně zvyšuje šance těch kandidátů, kteří jsou v užším výběru na horních pozicích. Jakmile totiž poslanci zvolí potřebný počet radních, o dalších kandidátech už nehlasují.

Nynější Rada Českého rozhlasu má pět členů místo devíti. Pro zvolení generálního ředitele rozhlasu musí hlasovat nejméně šest radních. Teoreticky by tedy stačilo, kdyby poslanci doplnili radu alespoň o jednoho člena, a pokud by se všichni radní shodli na jednom kandidátovi na ředitele, mohli by ho zvolit. V praxi je ale taková shoda nemyslitelná a poslanci by tedy měli počet radních doplnit na zákonných devět. Hlavní slovo v této volbě bude mít právě volební výbor sněmovny, z jehož 12 členů obhajovalo v parlamentních volbách mandát pouze sedm, z toho však šest uspělo. Volba ale dopadla plichtou: tři staronoví poslanci jsou za ODS (Petr Tluchoř, Michal Doktor a Jan Vidím), tři za levici (dva za ČSSD – Vlasta Bohdalová, Ladislav Skopal, a jeden za KSČM – Pavel Hojda).

BRAND24

Volební výbor
Jméno Politická strana Funkce Kandidoval ve volbách? Zvolen?
Petr Tluchoř ODS předseda ANO ANO
Vlasta Bohdalová ČSSD místopředsedkyně ANO ANO
Anna Čurdová ČSSD člen NE  –
Kosta Dimitrov nezávislý člen NE  –
Michal Doktor ODS člen ANO ANO
Jiří Hanuš KDU-ČSL člen NE NE
Pavel Hojda KSČM člen ANO ANO
Juraj Raninec nezávislý člen NE  –
Ladislav Skopal ČSSD člen ANO ANO
Milan Šmíd ODS člen NE  –
Jan Vidím ODS člen ANO ANO
Petr Wolf nezávislý člen NE  –

Zdroj: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR, Český statistický úřad

Původně ve volebním výboru seděli čtyři zástupci ODS, tři sociální demokraté, tři nezávislí, jeden komunista a jeden lidovec. Lidovci se do sněmovny nedostali, nezávislí také neměli šanci (většinou šlo o odpadlíky od ODS), a z těch zbývajících už ve volebním výboru rozhodně nezasednou Anna Čurdová z ČSSD a Milan Šmíd z ODS. Oba ale v letošních volbách do sněmovny ani nekandidovali. Zda ti zbývající znovu zasednou ve volebním výboru a jaké v něm bude rozložení sil, však opět musí rozhodnout nová Poslanecká sněmovna.

Využijí podle vás levicoví poslanci své výhody pro prosazení změn některých mediálních zákonů?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).