Hlavní navigace

Vytlačí VoIP telefony? Radši ne...

15. 3. 2005
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Nová verze populárního telefonního programu Skype má nabídnout možnost zřízení telefonního čísla pro příchozí hovory. Chceme ale mít počítač místo telefonu?

Nová verze populárního telefunního programu Skype má nabídnout možnost zřízení telefonního čísla pro příchozí hovory. Chceme ale mít počítač místo telefonu?

VoIP technologie jako kompletní náhrada telefonu, to by bylo terno! Bezplatné telefonování v rámci sítě je dnes již naprosto běžné. Odchozí hovory na pevné linky po celém světě jsou dnes také již samozřejmostí za nízkou cenu a v sympatické kvalitě. Vlastní číslo a možnost se na počítač z libovolného pevného nebo mobilního přístroje dovolat také nepředstavuje nic nedosažitelného a funguje to dokonce i v ČR, ale příchod „globálního“ hráče, jakým Skype je, by kvalitu podstatně zvýšil. Umíte si například představit, jak odcházíte od počítače, vypínáte jeho telefonní funkci, a úkol telefonu se i s číslem přesouvá například do vašeho Pocket PC připojeného k WiFi? Bezvadné! Pravda, máme mobily, ale kouzlo VoIP nenabízejí, ale ani se s ním nedají moc srovnávat. Se Skype by se telefonní číslo mohlo stát skutečně doopravdy přenosným. A když se podíváme kousek dál do budoucnosti, mohlo by VoIP v podání různých národních i globálních operátorů klasické telefonní linky ve firmách i v rychlým Internetem vybavených domácnostech úplně rozmáčknout. Otázka zní, jestli by to bylo doopravdy tak fajn.

Především, VoIP je jednou z možných funkcí počítače, PC, Pocket PC, Macu atd. Není funkcí hlavní a hlavně, nemůže takovou funkcí být. Dokonale přenosné číslo je přenosné jen a jedině do té míry, do které jsme v rámci dosahu připojení k Internetu. A síť hotspotů WiFi není ani zdaleka tak hustá, aby suplovala klasickou mobilní infrastrukturu nehledě na skutečnost, že použití neupraveného Pocket PC s klientskou aplikací Skype nebo jiného podobného systému není pro telefonování a především pak pro příjem telefonních hovorů zrovna nejlepším řešením.

cif 24 - early cena - média

Vyšší složitost počítače a závislost na univerzálním datovém propojení IP sítě jej dělá oproti klasickému pevnému telefonu mnohem více poruchovým. Jistě, moderní počítač vydrží bez restartování celé týdny, ale to zdaleka neznamená, že po celou dobu je VoIP telefon dostupný, nebo že nám nikdo nezavolá přesně v okamžiku, kdy se po měsíci poctivé činnosti Windows (nebo třeba Mandrake) odporoučejí. To jsou pochopitelně jenom základní zádrhely. Další, jako je například otázka využití multimediálních adaptérů v počítačích pro telefonování v momentě, kdy jsou využívány pro něco jiného, nebo otázka, co dělat v momentě, kdy telefon zazvoní uprostřed momentu plné indispozice počítače jinou, krkolomně náročnou, zcela neodvratnou činností, vyvstávají vzápětí.

Celkově to vidím tak, že převedení hlasové funkce pevných telefonních linek do VoIP infrastruktury bez zapojení speciálních telefonů fungujících na úrovni sítě a ne softwarových prostředků by způsobilo nepěknou věc. Mnohem častěji než člověk by se vám totiž při volání na takový stroj ozval záznamník. A to by se asi většině uživatelů špičkové technologie telefonování po IP síti příliš nelíbilo. Nebo líbilo?

Telefénujete přes IP?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).