Hlavní navigace

Vývoj autonomních aut v Praze, konec šéfa Nestu a zbankrotovaný park v Jihlavě

10. 6. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Valeo
Konica Minolta v Česku nadále roste. Z Cisca odchází elitní inženýři. Dell prodá dluhopisy. Výběr zpráv ze světa velkého IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa velkých IT firem. Co se událo v tomto týdnu?

Firma Valeo otevře v Praze Hostivaři vývojové centrum, kde se budou vyvíjet systémy pro autonomní vozidla a další asistenční a bezpečnostní prvky. Centrum za 600 milionů korun se otevře v prosinci a má mít kapacitu pro 640 lidí s možností dalšího rozšiřování. Valeo už vývoj v Česku provozuje, aktuálně v něm má kolem 300 zaměstnanců.

Zisk po zdanění společnosti Konica Minolta v Česku za rok 2015 činil 100 milionů korun, to je meziroční nárůst o 19 procent. Obrat narostl o 3,5 procenta na 1,7 miliardy. Může za to i nárůst v dodávkách softwaru. Konica zároveň mění českého šéfa – pobočku povede Pavel Čurda, dosavadní šéf Tomáš Bednář bude řídit divizi IT služeb ve 14 evropských zemích. V nadnárodním vedení japonského podniku už je několik Čechů.

Vědeckotechnický park v Jihlavě za 400 milionů korun je v insolvenci, referuje iDnes. Jeho součástí je i datové centrum, další z řady těch dotovaných. Obsazenost tuzemských datacenter je dost slabá, viz nedávný článek.

Vývojové centrum Valeo v Praze.
Autor: Valeo

Vývojové centrum Valeo v Praze.

Tony Fadell končí jako ředitel firmy Nest Labs, kterou založil a kterou v roce 2014 za 3,2 miliardy dolarů koupil Google. Nahrazuje ho Marwan Fawaz, který dříve v Googlu vedl sekci Motorola Home Business. Nest v roce 2015 vygeneroval tržby ve výši 340 milionů dolarů. Firma obecně neplní očekávání, se kterými byla kupována, i když Fadell tvrdí, že právě jeho chytré termostaty rozhýbaly trh s internetem věcí a spol.

Nový šéf Cisca Chuck Robbins už několik měsíců výrazně proměňuje vedení. Wall Street Journal reportuje, že i změny poměrů stojí za nynějším odchodem čtyř velkých inženýrských hvězd, které stojí za úspěšnými produkty společnosti.

Fortinet kupuje společnost AccelOps. Ta dělá software, který umí monitorovat a analyzovat síťovou bezpečnost, on-premise i v cloudu. Fortinet má velké plány, včetně českého trhu.

BRAND24

Wall Street Journal informuje, že se Dell chystá prodat „junk-rated“ dluhopisy v hodnotě 3,25 miliardy dolarů. Je to další z cest, jak financovat obří nákup EMC.

Salesforce.com vytváří nový fond s 50 miliony dolarů, který má podpořit startupy stavějící na cloudovém ekosystému této společnosti. Salesforce obecně do startupů dost investuje, celkově už přes půl miliardy dolarů. Vytvořil také fond v Evropě s částkou 100 milionů dolarů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).