Hlavní navigace

Webovinky 37: Udělej si sám - turistického průvodce, web nebo samolepky

1. 4. 2010
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Now with more Beta than ever before! Autor: 21971
První novinka vám umožní udělat si vlastního turistického průvodce po místech, která chcete navštívit. Ty další vám pomohou s tvorbou propagačního textu, s nahráním a prezentací audioknihy a vlastních webových stránek. Poslední lahůdka vám umožní nadesignovat si vlastní samolepky.

Plootu.com

Za vznikem Plootu stálo amatérské nadšení a záliba v cestování. Bohužel autoři nemají na rozvoj služby mnoho času, a tak je z části k dispozici jen ve španělštině. Na druhou stranu je zajímavá a překlad snad nebude zásadní překážkou. Pokud se chystáte do neznámé země, můžete si nastudovat informace na Internetu, ale stejně nakonec nejspíš sáhnete po tištěném průvodci. Plootu se snaží oba způsoby spojit. Vytyčíte si oblast zájmu nebo vyberete konkrétní města a sestavíte plán cesty za pomoci mapového mashupu. Na dané trase se vám zobrazí zajímavé destinace v různých kategoriích: muzea, přírodní památky, historické památky atd. Poté stačí kliknout na tlačítko a ve formátu pdf se vám vygeneruje turistický průvodce ušitý na míru. Jeho výhodou je především aktuálnost. Máte tak záruku, že vstupné na hrad nebo do muzea bude odpovídat skutečnosti a případnou změnu uživatelé mohou snadno nahlásit autorům e-mailem.

plootu

Buzzuka

Pasivní vstřebávání informací z obrazovek počítačů rozhodně nepřispívá k rozvoji čtecích a psacích schopností. Čtení knížek na hlas není zase takový problém natrénovat, horší už je to se psaním. Pomoci by vám mohl web Buzzuka, který slouží k vytváření tzv. „elevator pitches“. Tento pojem je dobře znám marketérům. Jde o krátké a výstižné popsání projektu, firmy nebo zadaného úkolu. Buzzuka ovšem tyto krátké práce zobecnila a napsat je můžete prakticky o čemkoliv. Tři základní kategorie jsou: lidé, věci a místa. Můžete si tak připravit prezentaci o nějaké osobě, o sobě (např. pro personalisty), o fiktivním výrobku, o místě, kde jste byli na dovolené. Web se snaží vás celou činností provést. Na počátku odpovíte na několik otázek a ty vám v dalším průběhu slouží jako osnova. Vytvořené eseje je možné publikovat a nechat si je hodnotit od ostatních návštěvníků.

buzzuka

LibriVox

S rozvojem MP3 přehrávačů a mobilních telefonů s podporou tohoto formátu šel raketově nahoru také zájem o podcasty. Projekt LibriVox se snaží o převod klasických knih do audioformátu.   Přihlásit se může kdokoliv a nahrávat můžete celé romány na pokračování, povídky nebo básně. Jazyk přitom není omezen, ale přirozeně největší porce je v angličtině. V současnosti obsahuje databáze přes 3500 projektů různé délky. Nedávno proběhla sbírka na provoz ve stylu Wikipedie a cílených 20 000 dolarů se podařilo sehnat velmi brzy, což svědčí o zájmu návštěvníků. Nahrané tituly jsou k dispozici ke stažení ve formátu MP3 nebo OGG. Audioknihy jsou uveřejněny pod licencí public domain a stejnou licencí musí disponovat i nahrávané knihy – to jest musí být vydány před rokem 1923.

MMF24

librivox

BaseKit

BaseKit je další ze služeb, které amatérům umožňují vytvářet vlastní webové stránky. A jak je vidět, vývoj v této oblasti jde stále dopředu. Největším lákadlem je možnost nahrát vlastní soubor z Adobe Photoshop a ten je automaticky převeden na tvary a do formy html. Bohužel importovaný soubor musí mít určitý specifický formát. Samozřejmostí je velká galerie stylů, témat a prvků. Upravit lze všechno do nejmenších detailů: odsazení, orientaci prvků, pozadí, navigační prvky či počty sloupců. Vkládat můžete různé widgety, které spolupracují s nejznámějšími sociálními sítěmi (Flickr, Twitter), mapové mashupy, Carousel 3D či videa. Vkládat lze i vlastní formuláře, jejichž data se nejen zasílají na e-mail, ale také se ukládají do vlastních databází.

basekit

StickerYou.com

Samolepky už dávno nejsou jen zálibou školáků, ale stále častěji se stávají alternativou k tapetám a slouží jako bytová dekorace. Nebo se používají k oblepování starých předmětů nebo automobilovému tuningu. Díky službě StickerYou si můžete sami připravit plato samolepek a nechat si je vytisknout a zaslat poštou. První možností je výběr z předpřipravených vzorů, které si přizpůsobíte do finální podoby (např. úpravou textů). Nahrát si můžete také vlastní fotografie nebo obrázky. No a pokud vám schází grafické nadání, stačí si vybrat z mnoha témat připravených redakcí nebo ostatními uživateli. 

stickeryou

Který projekt vás nejvíce zaujal?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se osm let věnuje tvorbě internetových stránek a psaní recenzí o nezávislých počítačových hrách pro server Idnes.cz.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).