Hlavní navigace

Webovinky 42: Přihřejte si vlastní polívčičku! Odvážně, ale ekologicky

1. 7. 2010
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Now with more Beta than ever before! Autor: 21971
Nevíte, co pořád vařit? Naše první novinka vám poradí. S plným žaludkem jde všechno lépe - například můžete natočit amatérské video a stát se tak žurnalistou. Nemáte na to čas? Pomocí další novinky delegujete jiné své úkoly na ostatní, a hned bude času dost. Až si na to koupíte novou kameru, podívejte se pro inspiraci, jak by se dalo s tou starou naložit ekologicky a šetrně. Další inspirací bude web, čemu se v New Yorku vyhnout. To by u nás neprošlo...

RychlýOběd

Ať už jste žena na mateřské dovolené, nebo jenom nestíháte plnit své domácí povinnosti, můžete ocenit nové stránky RychlýOběd.cz. Pro každý den v týdnu zde najdete jeden recept na polévku a hlavní jídlo. Všechny jsou vybírány tak, aby je bylo možné uvařit z běžně dostupných surovin, které najdete v každé domácnosti. Výjimkou je dezert, který je platný pro celý týden a jeho příprava je obvykle časově náročnější (na druhou stranu jej pravděpodobně bude mít na víc dnů). Většina jídel jsou zástupci pravé české kuchyně. U každého receptu najde fotografii, seznam ingrediencí a popis postupu.

rychlyobed

WinkBall

Některé webové služby jsou spuštěny, aniž by bylo předem jasné, jakým způsobem je budou uživatelé využívat. Až na základě jejich chování mnohdy vzniknou použitelné deriváty. Winkball by se dal nazvat evolucí amatérského streamování videa. Snaží se jej zkombinovat s novou a populární formou lokální žurnalistiky. Každý, kdo má webovou kameru nebo mobil, se může stát reportérem a natočit vlastní pořad. Moderátoři stránek pak vybírají to nejzajímavější. A ono to funguje překvapivě dobře. V současnosti je hlavní událostí Mistrovství světa ve fotbale a rozhovory s fanoušky a aktuální zprávy z dějiště mají možná vyšší kvalitu, než u zaběhlých televizí. Stránky nabízí i některé známé kategorie: videochat, privátní vysílání nebo vytváření celých pravidelných pořadů.

winkball

TaskRabbit

Máte váš život rozvržený na minuty a jste zvyklí spoustu úkolů delegovat na ostatní? Jednou z možností je využít Facebook a zeptat se přátel, zda jsou ochotni jej splnit. Elegantnější řešení nabízí TaskRabbit, ovšem pohybuje se výhradně na komerční bázi. Pokud potřebujete někam zajistit odvoz, doručit balíček, posekat trávník, pohlídat kočku, s tím vším vám mohou vaši přátelé pomoci. V systému zadáte termín úkolu a cenu, kterou jste ochotni zaplatit. Web tedy funguje jako jakási aukce nabídek, z nichž si můžete vybrat. TaskRabbit si zřejmě věří, protože nasadil poměrně přísnou finanční politiku, kdy si k požadované sumě přidají poplatek ve výši 12 až 30 %, což službu hodně prodraží. A jak se zdá, o službu je zájem. Některé činnosti se tak pravidelně opakují, že mají vlastní kategorie: např. doručování zboží z jisté populární prodejny nábytku nebo doručování jídel a nákupů.

cif 24 - early cena - média

taskrabbit

MirrorGoGreen

Každý stát má vlastní zákony a systém na sběr použitého elektroodpadu. U nás existuje několik certifikovaných společností, které mají přibližně rozdělený trh podle jeho druhu. Má to jednu nevýhodu: všechny výrobky jsou považovány za nefunkční odpad. MirrorGoGreen je stránka napojená na britskou soukromou firmu, která zajišťuje sběr použitých elektrospotřebičů. Funguje však jako také jakýsi bazar. Pokud máte digitální kameru, MP3 přehrávač nebo mobil, často se vám může stát, že si koupíte lepší typ a přitom starý je funkční. V tom případě vám společnost vyplatí část ceny. u jednotlivých výrobků je detailně popsáno, co je považováno za poškození a o kolik sníží výkupní cenu. Po vytvoření této „zakázky“ se dozvíte, kdy a v jakém čase si společnost pro elektroodpad přijede. Zároveň se tak můžete zbavit ostatních nefunkčních spotřebičů.

mirrorgogreen

AvoidItInNYC

Většina populárních stránek se brzy dočká více či méně povedených variací, které jsou postaveny na pravém opaku – např. seznamky pro ošklivé nebo naopak pouze krásné lidi atd. AvoidItInNYC jsou z podobného soudku a konkurují webům, jež recenzují a doporučují různé služby. Zde najdeme naopak obchody a společnosti, kterým byste se měli obloukem vyhnout. Tyto stránky jsou ovšem ukázkové i z jiného pohledu. Jako jedny z mála by totiž asi dlouho neexistovaly v našem státě. Pokud pravidelně čtete Lupu, najdete hned několik případů, kdy se společnosti bránily proti negativním ohlasům v diskusích a požadovaly po provozovateli jejich smazání. Na druhou stranu mají pro zákazníka mnohem větší hodnotu informace, které taxislužby mají špinavá auta, kde je v restauraci nevalná úroveň toalet nebo který druh kuchyně má nízký poločas rozpadu.

avoidit

Který projekt vás nejvíce zaujal?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se osm let věnuje tvorbě internetových stránek a psaní recenzí o nezávislých počítačových hrách pro server Idnes.cz.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).