Hlavní navigace

WideNet

21. 10. 2003
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Horní patro rychlého občerstvení McDonald's v dolní části Václavského náměstí má dvě nezanedbatelné výhody: jednak se zde v dopoledních hodinách (konkrétně do 10. hodiny) zdarma podává káva nevalné kvality a jednak je zde možno se s menšími obtížemi připojit k WiFi síti se SSID (Service Set Identifier) W.

Ono „W“ symbolizuje společnost WideNet, která před dvěma týdny oficiálně spustila v Praze a jejím okolí bezdrátovou síť stejného jména. V současné době je tato tvořena přibližně třiceti hotspoty nacházejícími se v lokalitách, jako je Václavské námětí (konkrétně v pasážích Lucerna, Práce a na budově eBanky), Můstek či Vyšehrad. Sám WideNet tvrdí, že pomocí směrové antény je jeho WiFi síť dostupná v 85 procentech Pra­hy.

Pokud se v prostředí českých WiFi sítí alespoň trochu orientujete, nebude pro vás W žádnou novinkou. Její podstatná část je tvořena původními hotspoty sítě WIA WiFi (viz Komerční síť WIA WiFi spustila provoz), což byl pilotní projekt postavený na platformě firmy VanCo.Net – její spolumajitel Filip Malina je v nyní podílníkem WideNet. VanCo.Net slouží pro WiFi síť W jako servisní organizace a W současně používá softwarové řešení WiFi Roam od Vanco.Net, ale to jen na okraj.

WideNet nabízí dvě základní alternativy internetového připojení – AdHoc a Fix. AdHoc je, jak už ostatně sám název napovídá, určen k náhodnému připojení v například již zmíněném prostoru Václavského náměstí, ačkoli je třeba poznamenat, že signál je nutno dosti nahánět a je dosažitelný spíše na vybraných ostrůvcích.

Varianta Fix pak pamatuje na ty, kteří by rádi připojili domov či menší společnost k Internetu – v tomto případě je uvažovaná směrová anténa a je třeba brát v potaz právě správnou volbu směrové antény a přímou viditelnost přístupového bodu. Proměření signálu je bezplatné; instalaci je možno spáchat ručně, nebo ji nechat na technicích.

Základní cena pro alternativu AdHoc je stanovena na korunu za minutu a základní interval činí 30 minut. Tím se dostáváme k hlavní odlišnosti mezi původní WiFi sítí WIA WiFi a současnou W – zatímco WIA WiFi byla zpoplatňována na základě přenesených dat, W je zpoplatňována na základě stráveného času (po spuštění internetového připojení AdHoc se dokonce otevře neustále se aktualizující okno s odpočítáváním časového intervalu zbývajícího do konce).

Je samozřejmě diskutabilní, zda je časová tarifikace tím pravým ořechovým – objem přenesených dat jistě poskytuje větší svobodu. Na druhou stranu, termín „objem přenesených dat“ je patrně pro většinu obyčejných lidí abstraktní pojem, pod nímž si dokážou představit jen málo, nebo vůbec nic. Naproti tomu časová tarifikace je srozumitelná pro každého.

Platební kanály jsou momentálně k dispozici tři: prostřednictvím SMS (u Oskara a T-Mobile), eBanky nebo platební karty.

Alternativa Fix je zpoplatňována týdně, měsíčně či půlročně. Pokud si za 2990 korun zaplatíte půlroční předplatné, může vás měsíc internetování vyjít na 498 korun. Úskalím varianty Fix je skutečnost, že je sice nelimitovaná (tj. máte veškerou dostupnou kapacitu na přístupovém bodu pro sebe), ale také negarantovaná (tj. budete ve svém počínání omezováni ostatními uživateli, kteří budou připojeni k přístupovému bodu). Pokud tedy budou nějaké problémy, nikoho se nedovoláte.

Mimo to nabízí WideNet partnerský program představovaný variantami WideNet Box a WideNet Box Komplet. WideNet Box je určen pro zájemce o provozování vlastního hotspotu mající vlastní internetové připojení – WideNet Box je vlastně hotspot router zajišťující správu uživatelů a přihlašovací rozhranní včetně platebních nástrojů.

WideNet Box Komplet je WideNet Box doplněný o konektivitu realizovanou prostřednictvím přípojky ADSL bez datového limitu (WideNet má s Českým Telecomem smlouvu o možnosti přeprodávání ADSL konektivity, což za normálních okolností není možné.).

WideNet Box stojí 9900 korun, WideNet Box Komplet přijde na 12900 korun – vyjma toho je nutno si zakoupit anténu. Provozovatel přístupového bodu následně neplatí WideNet žádný další poplatek (jako třeba měsíční paušál.) a připadne mu přibližně 65 procent ze všech čistých výnosů vybraných na uživatelských poplatcích. Na letošním Invexu, kde WideNet vystavoval v pavilonu WiFi Life 2003, údajně o tuto službu projevily zájem na čtyři stovky návštěvníků.

CIF24

Pokud se objeví někdo, kdo chce provozovat hotspot v lokalitě, která stojí „opravu za to“, je k němu WideNet ochoten umístit přístupový bod (resp. jedno z řešení) bez počáteční investice s tím, že jeho cena se bude umořovat z poplatků vybraných prostřednictvím tohoto přístupového bodu – je to však velmi individuální záležitost.

Vyjma WideNet mají komerční ambice v oblasti WiFi sítí ještě Český Telecom (KFC, Telepoint, Shell) s přibližně padesáti přístupovými body a Eurotel s nějakými čtyřiceti. T-Mobile zatím hraje mrtvého brouka a má jen osm hotspotů – převážně v hotelích a na letišti v Tuřanech.

Setkali jste se již někdy s W?

Autor článku

Score => Lupa.cz => M&W => Advertures => McCann Prague => Leagas Delaney Hamburg / Prague => Dark Side => [?]

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).