Hlavní navigace

Wikipedia zablokovala stovky účtů kvůli editování hesel za peníze

2. 9. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Podle vydavatelů online encyklopedie šlo o další pokus o ovlivňování obsahu. Stála za ním nejspíš jedna organizovaná skupina.

Úpravy textů za peníze. Wikimedia Foundation objevila organizovanou skupinu lidí, kteří měli nabízet své služby v rámci největší online encyklopedie. 

„Editoři porušili naši dohodu, ale i základní pravidlo, že Wikipedia je přesný, spolehlivý a neutrální zdroj informací,“ tvrdí Wikimedia ve svém prohlášení s tím, že musela zrušit už 381 účtů (jejich seznam najdete zde) a 210 hesel (seznam je tady). 

„Většina z nich nějak souvisela s byznysem, obchodníky nebo umělci,“ dodává provozovatel encyklopedie. Aféra se týká anglické Wikipedie a další podrobnosti o tom, jak byly placené úpravy odhaleny, najdete zde.

ebf - partner 1

Nejde o první podobný případ. Anglická verze Wikipedie něco podobného řešila už v roce 2004. Před dvěma lety také blokovala stovky účtů kvůli propojení s konzultační firmou Wiki-PR.

Wikipedia se ve světových médiích neobjevuje poslední dobou poprvé. Ruskému regulátorovi se nelíbila hesla věnovaná hašiši, a tak upozornil ruskou verzi encyklopedie na to, že pokud nedojde k odstranění závadných informací, bude muset zablokovat celý web. Technologie, kterou Wikipedie používá, totiž podle úředníků Roskomnadzoru neumožňuje blokování jen jednotlivých stránek.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).