Hlavní navigace

Windows 10 April Update a Oculus Go jsou tu, slušné prodeje iPhonu X a služeb Applu

4. 5. 2018
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Oculus Go
Nokia se zbavuje sekce chytrých hodinek. Další informace o headsetu Applu. Pentagon nechce Huawei a ZTE. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa velkých IT firem. Co se událo v tomto týdnu?

Microsoft začal uvolňovat očekávanou aktualizaci pro Windows 10 s názvem April 2018 Update. Postupně se zavádí designové změny Fluent, možné je rychle sdílet soubory s okolními počítači (přes kontextové menu), rychlé párování zařízení s Bluetooth 4.0, vylepšeno je nastavení systému, prohlížeč Edge lépe podporuje HTML5, zlepšuje podporu doplňků a funkce pro vývojáře, ve Windows Store bude možné nacházet aplikace psané v HTML5 (PWA), Windows Update bude více pracovat na pozadí a nastavit lze také kontrolní otázky pro obnovu hesla. Novou funkcí je pak časová osa, pomocí které lze z hlavní lišty prohlížet historické dokumenty, webové stránky a podobně. Microsoft také zveřejnil seznam funkcí, které z Windows odstranil a které už nadále nevyvíjí.

CNET přináší nové informace o chystaném headsetu od Applu. Má kombinovat rozšířenou i virtuální realitu (AR a VR), nabídne dva 8K displeje, nový operační systém rOS (reality OS) a fungovat má bez kabelů pomocí WiGig 60 GHz. Projekt má kódové označení T288, Apple v něm má využívat vlastní čipy a vše má dorazit na trh v roce 2020. Na headsetu dělá tým, který přinesl již dostupný ARKit.

A mezitím na trh přichází VR brýle Oculus Go, startují na 199 dolarech. Mají rozlišení 1280 × 1440 pixelů na každé oko, Snapdragon 821 a 32 nebo 64 GB paměti. Ale především jde o samostatný headset, který není nutné připojovat otravnými kabely k počítači (to má samozřejmě vliv na možnosti a výkon). Facebook si od Oculus Go slibuje, že by VR mohl opět více přiblížit mainstreamu. První recenze jsou celkem přívětivé.

V digitálním obchodě Windows Store se objevila aplikace iTunes od Applu. Sice asi rok po oznámení, že se tak stane, ale přece. Microsoft také zveřejnil výsledky za poslední čtvrtletí. Cloud neustále rychle roste – Commercial Cloud si připsal 58 procent, Office 365 zase 42 procent.

Applu slušně rostou tržby z postupně budovaných služeb. V posledním kvartálu tato oblast utržila 9,2 miliardy dolarů, což je meziroční růst 31 procent. Spadají do toho iTunes, Apple Pay, App Store nebo Apple Music (ten už má 40 milionů uživatelů). Applu se dařilo také v dalších oblastech a navýšil program na zpětný odkup vlastních akcií. Dobře se prodává iPhone X, který zároveň zvyšuje průměrnou cenu za prodaný iPhone.

Nokia prodává sekci zaměřenou na chytré hodiny, wearables a digitální zdraví. Vrací se do rukou Erica Carreela. Ten založil společnost Withings, kterou Nokia v roce 2016 za 192 milionů dolarů koupila a na základě toho „hodinkovou“ divizi postavila. Nokia uvádí, že se chce více soustředit na jádro svého byznysu.

Zato Fitbit rozjel spolupráci s Googlem. Nad Google Cloud Healthcare bude vyvíjet nové služby pro digitální zdravotnictví. Fitbit už dostal do světa 76 milionů svých wearables a má tak potenciál v celé oblasti zdraví hrát velkou roli. Google také oznámil, že Twitter na jeho Google Cloud Platform převádí cold data storage a Hadoop clustery.

Obavy americké vlády z čínských technologiích přetrvávají. Pentagon nyní vyzval vojenské základny, aby neprodávaly telefony Huawei a ZTEpíše Wall Street Journal.

Facebook uvolnil jako open source framework pro deep learning nazvaný PyTorch 1.0. Ten už je podporován v cloudu Amazon Web Services a bude také součástí Microsoft Azure. Facebook využívá PyTorch v řadě svých produktů.

Google Compute Engine a Kubernetes Engine nyní v betaverzi nabízí GPU karty Nvidia Tesla V100. GPU Tesla P100 jsou pak dostupné v ostrém nasazení.

Cisco se zbavuje divize poskytující technologie a služby pro videoprovidery. Konkrétně jde o sekci NDS Group, kterou Cisco v roce 2012 koupilo za pět miliard dolarů. Od roku 2014 jí nicméně neustále padají čísla, a to i z toho důvodu, že nastoupily služby jako Netflix. NDS zpět kupuje skupina investiční firma Permira, tentokrát údajně za miliardu dolarů. Cisco se také jako další z velkých hráčů připojuje k podpoře Kubernetes – podporu integruje do AppDynamics a CloudCenter.

Cisco také za 270 milionů dolarů kupuje startup Accompany. Ten – jak jinak – využívá umělou inteligenci pro budování databází lidí a vztahů lidí ve firmách a organizacích. Cisco tuto technologii chce integrovat do svých nástrojů kolem kolaborace a komunikace.

Intel v roce 2015 koupil firmu Saffron a nyní pod stejným názvem vydává technologii Saffron AI. Nástroje umělé inteligence mají pomáhat ve výrobě, údržbě a podobně.

Platební technologie Square za 365 milionů dolarů kupuje firmu Weebly. Ta se zabývá hostingem, webdesignem, online marketingem a dalšími podobnými službami zejména pro menší podniky. Square tak postupně prorůstá z plateb také do dalších služeb pro podnikatele. Nedávno Square koupil také Zesty a rozšířil služby dovážky jídla.

Výběrové řízení na šéfa České pošty vyhrál Roman Knapinformuje ČTK. Knap vede českou a slovenskou pobočku SAPu (náš rozhovor). Pokud post vezme, bude mít vliv i na ICT aktivity pošty.

IBM dva kvartály za sebou rostou tržby, předtím pět let po sobě padaly. Trh ale nijak nadšený není. Nové oblasti, na které IBM sází (cloud, data, Watson a tak dále) nerostou tak rychle, jako se to děje obecně u jiných společností.

MMF24

V Xeroxu končí výkonný ředitel, další členové managementu a šest členů představenstva. Investor Carl Icahn, který proslul spory s technologickými firmami, vyhrál další boj. Tentokrát je spojený s tím, že má Xerox za 6,1 miliardy dolarů přejít pod Fujifilm. Akce nyní poněkud zamrzla, rozebírá Bloomberg.

Accenture opět nakupuje, tentokrát získal společnost Certus Solutions. Rozšíří tím své služby kolem Oraclu, v tomto případě na implementaci Oracle Cloudu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).