Hlavní navigace

Windows 7 Starter budou mít stále řadu omezení

2. 6. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Starter edici měla už Windows XP. Jejím cílem bylo nabídnout levnou verzi systému MS Windows na rozvojových trzích, kde kvete softwarové pirátství. Celý projekt však doposud nebyl příliš úspěšný, protože Microsoft nejlevnější edici svých systémů vybavil hned několika omezeními. Ta se nyní v souvislosti s blížícím se vydání Windows 7 rozhodl přehodnotit. Hlavní změnou je, že Starter edice Windows 7 umožní souběžný chod více programů (předchozí verze umožnily mít najednou spuštěny jen tři…

Starter edici měla už Windows XP. Jejím cílem bylo nabídnout levnou verzi systému MS Windows na rozvojových trzích, kde kvete softwarové pirátství. Celý projekt však doposud nebyl příliš úspěšný, protože Microsoft nejlevnější edici svých systémů vybavil hned několika omezeními. Ta se nyní v souvislosti s blížícím se vydání Windows 7 rozhodl přehodnotit. Hlavní změnou je, že Starter edice Windows 7 umožní souběžný chod více programů (předchozí verze umožnily mít najednou spuštěny jen tři programy) a neměla by mít rozlišení 800×600 nastaveno jako strop (v roce 2009 by to ostatně nebylo vůbec moudré).

BRAND24

Microsoft však pro Starter edici má jiná omezení. Očesány budou multimediální funkce, takže v čisté instalaci nepůjde přehrávat filmy z DVD, streamovat multimédia z domácího počítače (což je jeden z taháků Windows 7 v oblasti multimédií) a absentovat bude i Windows Media Center. Windows 7 Starter také budou mít omezené možnosti přizpůsobení vzhledu a stejně jako v edici Home Basic bude chybět grafické prostředí Aero Glass. Dokonce je blokována změna tapety na ploše.

Můžeme se velmi vážně zamyslet, co vlastně Microsoft takto degradovanou verzí Windows 7 sleduje. Na rozvojových trzích je její šance na úspěch proti warezu minimální. Navíc jsou tu různé alternativní operační systémy, kterým takto ořezaná verze příliš nekonkuruje, spíše jim otevírá cestu. Vždyť už edice Home Basic byla u Windows Vista kritizována kvůli absenci klíčových funkcí (rozhraní Aero, aplikace Windows Media Center) a její výbava se také u Windows 7 nijak v tomto smyslu nezmění … (CD-R Server)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).