Hlavní navigace

Windows Store mají naplnit i aplikace pro Android a iOS, platit půjde přes operátory

30. 4. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Microsoft
V nabídce Windows Store z Windows 10 nemají chybět ani desktopové a webové aplikace. K aplikacím přibude také další obsah včetně filmů a seriálů.

Microsoft na probíhající konferenci Build 2015 chrlí jednu novinku za druhou. I když je určená především vývojářům, zveřejňované informace jsou zajímavé též pro budoucí uživatele chystaného operačního systému Windows 10. Nyní se zaměřme na nové informace a oficiálně potvrzené dřívější zvěsti související s Windows Store a aplikačním ekosystémem pro připravovaná Windows 10.

Universální? Moderní? Ne, prostě Windows Apps

Nejdříve stručná rekapitulace. S Windows 10 přijde jeden velký Windows Store, který nabídne aplikace pro veškerá zařízení s novým systémem. Windows 10 míří na osobní počítače, mobilní zařízení a herní konzole. Vyloučena není ani expanze do chytrých televizorů, ale Microsoft zatím na cestě do obýváků dává přednost své herní konzoli Xbox One, kterou rovněž dovybaví Windows 10.

Již z dřívějška dále víme, že s Windows 10 přijdou tzv. universální aplikace, které poběží na všech zařízeních s novým systémem nehledě na hardwarovou architekturu (x86/x64 a ARM). Budou podporovat desktopový i dotykový režim ovládání. Novinkou ovšem je, že se nakonec takové aplikace nebudou označovat za moderní nebo universální. Půjde prostě o Windows Apps, což má být nová silná značka.

Vývojáři všech platforem, spojte se!

Microsoft hodlá do přípravy universálních Windows Apps zapojit co možná nejširší okruh vývojářů. Přichází tudíž  otevírání některých zdrojových kódů a zbrusu nové bezplatné Visual Studio Code, které vedle Windows podporuje rovněž konkurenční platformy Mac (OS X) a Linux. Redmondští evidentně na druhý pokus nechtějí přípravu nového ekosystému aplikací podcenit.

Vývojáři nebudou svazováni podmínkou připravovat aplikace s ohledem na všechna zařízení, kde poběží Windows 10. To by je spíše odradilo, takže budou moci vyvíjet aplikaci například primárně pro chytré mobily. Windows Store ji ovšem s patřičným upozorněním nabídne i uživatelům dalších zařízení s Windows 10, kde aplikace navržená jen pro menší displej poběží prostě v menším okně.

Uživatelské rozhraní Windows Apps bude schopné přizpůsobit se zařízení, na kterém poběží. Nepůjde však o pouhé a často nešikovné „roztahování“ rozhraní, které dnes předvádí na tabletech mnohé aplikace pro chytré mobily. Hojně by se mělo využívat principů responsivního designu, kdy se uživatelské rozhraní přizpůsobí velikosti displeje i odlišnému ovládání (např. myš a klávesnice kontra dotykový displej).

Vedle universálních Windows Apps poběží pod Windows 10 na osobních počítačích a hybridních zařízeních také klasické desktopové programy, pro které se má nyní razit značka Windows Desktop Apps. I ty zamíří do Windows Store a dostane se jim prý více prostoru než v jeho současné podobě z Windows 8 a Windows 8.1. Že by inspirace linuxovými repozitáři? Nebyla by od věci …

Aplikace pro Android a iOS ve Windows Store

Redmondští lanaří aplikace pro konkurenční platformy, respektive jejich vývojáře a producenty. Delší dobu se spekulovalo, že by Windows 10 mohla umět spouštět aplikace pro Android, což nakonec není příliš daleko od pravdy. Microsoft uvedl, že hodlá co možná nejvíce usnadnit modifikaci stávajících aplikací pro Android a iOS pro fungování pod Windows 10. 

Cílem prý je, aby se vývojáři nemuseli učit mnoho nového kvůli rozšíření dostupnosti už existující aplikace také o Windows 10. Microsoft si zjevně konečně plně přiznává, že na mobilních zařízeních je přinejlepším až tím třetím vzadu. Google už dnes aplikacemi pro Android zvyšuje atraktivitu svého Chrome OS. Microsoft jde ještě o kus dál, když chce otevřít Windows Store navíc také vývojářům orientovaným na iOS.

Naplnit Windows Store kvalitním sortimentem mají pomoci i webové aplikace, kde je inspirací zřejmě Chrome Web Store či Firefox Marketplace. Webové aplikace bude pohánět jádro nového prohlížeče Microsoft Edge (alias Spartan), ale poběží nezávisle na prohlížeči. Znalost webových technologií se má zužitkovat rovněž při tvorbě rozšíření, která nový browser bude podporovat.

K aplikacím přibudou filmy, seriály a další obsah

Windows Store nebude pouze zdrojem aplikací. Microsoft už dříve oznámil, že jeho prostřednictvím hodlá distribuovat také další digitální obsah. Ještě neznáme podrobnosti, ale lze očekávat inspiraci službou Google Play. Ta nabízí vedle aplikací třeba hudbu, filmy, seriály, e-knihy, noviny, časopisy a komiksy obdobně jako iTunes Store, za nímž stojí zase Apple. 

Windows Store z testovacích buildů Windows 10 už má sekci pro filmy a seriály (zatím prázdnou). Rozšíření sortimentu o hudbu by nejspíše odnesla dosud samostatná služba Xbox Music, která však není příliš úspěšná. Příslovečná křidélka ji přistřihl ale sám Microsoft zúžením záběru na několik málo trhů. Navíc původně službu zpřístupnil pouze uživatelům jeho nejnovějších a nepříliš žádaných systémů.

UX DAy - tip 2

Jisté je, že nový Windows Store nabídne zákazníkům více služeb. Microsoft opět slibuje lepší přehlednost a vyhledávání. S obojím zatím ne zrovna úspěšně zápolí ve Windows 8 a Windows 8.1. Za aplikace a obsah půjde platit přes mobilního operátora, což dosud umožňoval pouze mobilní Windows Phone Store. Zvažovány jsou prý ještě další možnosti pro uživatele, kteří nechtějí používat platební kartu.

Windows 10 mají také aktivněji nabízet vhodný sortiment podle pozorovaných a odvozených individuálních potřeb, zájmů a zvyklostí konkrétního uživatele. Například tipy na relevantní aplikace se mohou objevovat přímo ve znovuzrozené nabídce Start. Zatím ovšem existuje spousta otazníků. Jak to bude s ochranou soukromí? Nebudou nabídky přespříliš vtíravé?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).