Hlavní navigace

Windows XP mají ve firmách stále drtivou většinu

14. 7. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Nástupcům Windows XP se ve firemním sektoru zatím příliš nedaří. Podle Microsoftu jsou totiž ve firmách ze 74 procent zastoupena právě Windows XP. Na konferenci, kterou redmondský softwarový gigant pořádá pro své partnery, to uvedl Tammi Reller, viceprezident Microsoftu pro korporátní klientelu. Je to dáno i tím, že průměrný firemní počítač je prý starý více než čtyři roky, takže pro řadu firem by přechod z Windows XP na novější verzi znamenal i nutný nákup výkonnějšího hardwaru. To za…

Nástupcům Windows XP se ve firemním sektoru zatím příliš nedaří. Podle Microsoftu jsou totiž ve firmách ze 74 procent zastoupena právě Windows XP. Na konferenci, kterou redmondský softwarový gigant pořádá pro své partnery, to uvedl Tammi Reller, viceprezident Microsoftu pro korporátní klientelu. Je to dáno i tím, že průměrný firemní počítač je prý starý více než čtyři roky, takže pro řadu firem by přechod z Windows XP na novější verzi znamenal i nutný nákup výkonnějšího hardwaru. To za doznívající hospodářské recese není krok, k jehož uskutečnění by se firmy hrnuly ve větším měřítku. Je veřejným tajemstvím, že nezájem korporátní klientely pohřbil naděje Windows Vista na větší úspěch (ke koncovým zákazníkům by se přes OEM kanály už zřejmě postupně nějak protlačily).

Jak si povedou Windows 7, to je zatím otázka. Systém je na trhu stále relativně krátkou dobu a mnohé firmy o něm dle dřívějších zvyklostí začnou zřejmě uvažovat až po uvedení prvního servisního balíčku, který se aktuálně veřejně betatestuje. Počet prodaných licencí každopádně utěšeně roste a Steve Ballmer odhaduje, že se jich letos povede prodat 350 milionů, což by bylo o 50 milionů více, než si Microsoft stanovil jako cíl pro tento rok. Na druhou stranu ale prodloužil možnost downgradu z Windows 7 Professional a Windows 7 Ultimate (OEM) na Windows XP Professional až na celý životní cyklus Windows 7. (Business Insider)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).