Hlavní navigace

WorldWide Telescope: nová mapa noční oblohy a 3D model Marsu

2. 8. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Služba WorldWide Telescope, na které spolupracují Microsoft a NASA, přináší internetovým uživatelům možnost podívat se na trojrozměrný model planety Mars. Uživatelé aplikace WorldWide Telescope si nyní mohou přiblížit planetu Mars až na úroveň, kdy uvidí podrobné detaily jejího povrchu, uvedl Jiří Karpeta, ředitel divize vývoje v české pobočce společnosti Microsoft. Model Marsu byl vytvořen z více než třinácti tisíc fotografií pořízených vesmírnými prostředky NASA včetně planetární sondy Mars…

Služba WorldWide Telescope, na které spolupracují Microsoft a NASA, přináší internetovým uživatelům možnost podívat se na trojrozměrný model planety Mars. Uživatelé aplikace WorldWide Telescope si nyní mohou přiblížit planetu Mars až na úroveň, kdy uvidí podrobné detaily jejího povrchu, uvedl Jiří Karpeta, ředitel divize vývoje v české pobočce společnosti Microsoft. Model Marsu byl vytvořen z více než třinácti tisíc fotografií pořízených vesmírnými prostředky NASA včetně planetární sondy Mars Reconnaissance Orbiter.

WorldWide Telescope také poskytuje novou mapu Terapixel, která umožňuje sledovat celou hvězdnou oblohu. Mapa vnikla spojením tisíců obrázků oblohy pořízených během 50 let dvěma pozemními teleskopy: Palomar v americké Kalifornii a UK Schmidt v australském Novém Jižním Walesu. Svým terapixelovým rozlišením se stává vůbec největší fotografií noční oblohy na světě, které by po vytisknutí přesáhla velikost fotbalového hřiště, hlásí Microsoft, který tak stupňuje konkurenční boj s Googlem v poskytování pohledů na okolní vesmírná tělesa i do hlubokého vesmíru. (Tisková zpráva)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).