Hlavní navigace

YouTube maže historická videa, Instagram zavádí karaoke a iOS 13 má prodloužit životnost baterie

9. 6. 2019
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: rozelt / Depositphotos
Telefony vládnou, internet se schovává, Čína ještě víc blokuje, RIP iTunes, Twitter mění pravidla. Co ještě přinesl právě končící #tyden.

Lidé nově tráví na chytrých telefonech více času než sledováním televize. Ukazuje to eMarketer a týká se to pochopitelně pouze USA. Viz People Are Now Spending More Time on Smartphones Than They Are Watching TV a Average US Time Spent with Mobile in 2019 Has Increased.

Lidé používají internet, aniž by si toho byli vědomi. Vlastně to není nic nového, s nástupem mobilů se „internet“ skryl kamsi do pozadí a povědomí o jeho existenci i fungování postupně mizí. Viz In some countries, many use the internet without realizing it a nutno dodat, že tohle je také zádrhel ve výzkumech, které se na užívání internetu ptají.

Na telefonech lze „slyšet“, co píšete, a je to možné zneužít. Každý dotek na displeji totiž generuje vlnu, která se šíří displejem i vzduchem. A je detekovatelná mikrofonem telefonu. Viz Hearing your touch: A new acoustic side channel on smartphones a studie v PDF.

TELEgraficky

June 2019 Core Update ■ Twitter koupil Fabula AI ■ Infineon koupil Cypress Semiconductor ■ Jessica Jones: Season 3SEO Mythbusting ■ FedEx dal kopačky Amazonu ■ Amazon koupil Sizmek ■ Destiny 2 bude free-to-play ■ ZanzibarVLC 3.0.7 Thunderbird v Microsoft Store 

WEBDESIGN, INTERNET

Google měl minulý týden z neděle na pondělí několik hodin trvající výpadky. Týkaly se ale hlavně USA a postihly YouTube, Google Mapy, Gmail a cloudové služby. Viz Google says issues affecting YouTube, Gmail, Google Cloud in U.S. resolved a Google Cloud Status Dashboard.

Dopady a důvody pondělního výpadku Google jsou popsané v An update on Sunday’s service disruption a je to poučné čtení v tom, že původně malá změna konfigurace serverů byla omylem aplikovaná na velké množství, což vyvolalo zásadní omezení kapacity sítě. Následně to omezovalo i možnost nápravy, na přetížené servery bylo těžké se dostat. Neméně zajímavé jsou dopady – o 10 % méně zhlédnutí na YouTube, 30% snížení komunikace v Google Cloud i dopad na zhruba 1 % uživatelů Gmailu. Zmíněno není, že to mělo dopad i na Snapchat, který zjevně používá právě Google Cloud.

Firefox začal blokovat cookies třetích stran. Enhanced Tracking Protection je v novém Firefoxu ve výchozím stavu aktivní (a pokud je aktivní, můžete to vidět jako ikonu štítu v adresním řádku). Není to ale blokování všech cookies třetí strany – jde o výběr těch, které slouží ke sledování uživatelů a inzerci. Pokud už máte Firefox, aktualizace nic nového nezapne – musíte funkci zapnout ručně, nebo počkat pár měsíců, až se zapne sama.

DailyMail po červnové aktualizaci algoritmů Googlu přišel o polovinu denní návštěvnosti. Viz DailyMail: 50% Drop In Traffic After Google June 2019 Core Update a nutno dodat, že to není až tak nic zvláštního. V únorové aktualizaci se totéž projevilo na @365tipů, kde do dubna návštěvnost klesla prakticky také na polovinu oproti lednu. U DailyMail je otázka, zda se to opravdu stalo kvůli Googlu – v odkázaném článku je docela zajímavé čtení.

80 % odpovědí pro hlasové vyhledávání je z prvních tří organických výsledků. Ukazuje to studie na 50 tisících dotazů. Pro Česko spíš nevím, ale i tak je to zajímavé. Viz 80% of Voice Search Answers Are From Top 3 Organic Results [STUDY].

Čína nově blokuje přístup The Guardian, The Intercept, NBC News či Huffpostu, říká China reportedly blocks access to US news sites a CHINA BANS THE INTERCEPT AND OTHER NEWS SITES IN “CENSORSHIP BLACK FRIDAY”.

YouTube v boji proti nenávistným projevům maže historická videa ukazující nacismus. Nová pravidla mají zajistit smazání tisíců kanálů stavějících na rasismu, extrémismu  nadřazenosti a nenávisti. Jak se dalo čekat, mechanismy ani posuzující jedinci nedokáží spolehlivě rozpoznat, zda jde o výukové materiály, nebo o skutečně nenávistný obsah. Viz YouTube blocks history teachers uploading archive videos of Hitler a YouTube is deleting videos on Nazi history as part of its hate speech crackdown.

SOFTWARE

Špatná zpráva: iTunes pro Windows zůstává, končí pouze pro macOS Catalina – tam bude nahrazeno aplikacemi Music, Podcasts a TV. Jediné štěstí je, že iTunes pro Windows ve skutečnosti k ničemu nepotřebujete a je velmi dobré si tenhle software do počítače nikdy nepustit. Viz iTunes For Windows is Sticking Around.

Google upozorňuje, že odstřižení Huawei od Androidu může mít vliv na bezpečnost Spojených států. Důvodem má být další fragmentace Androidu a vytvoření verze, ve které nebude Google Play Protect. Navíc i riziko toho, že Huawei bude muset vytvořit vlastní obchod s aplikacemi, kde opět nebude kontrola. Vlastní fork Androidu od Huawei se navíc rozšíří globálně a bude méně bezpečný a snáze napadnutelný. Viz Google is reportedly arguing that cutting Huawei off from Android threatens US security.

Stadia, herní cloudová platforma od Googlu, bude vyžadovat 129 USD, jen abyste mohli začít. Pro 4K HDR/60 FPS budete potřebovat připojení k internetu o rychlosti 35 Mb/s. Pokud máte něco jako klasických 10 Mb/s, budete moci streamovat na 720p. Volně dostupné Stadia Base bude dostupné až někdy v roce 2020. Stadia Pro bude stát 9,99 USD měsíčně. Abyste ale mohli začít hned po spuštění, tak si za 129 USD musíte pořídit Founder's Edition – to zahrnuje tři měsíce předplatného, ovladač, Chromecast Ultra. A celé je to ještě komplikovanější, jak najdete ve Stadia FAQ. A jasně, pro Česko obvyklá odpověď „We aren't in your country yet“.

Star Wars Jedi: Fallen Order Official Gameplay Demo – EA PLAY 2019:

Second Life zdražuje a svádí to na regulaci a náklady na vyhovění zákonným požadavkům. Dvakrát vyšší stržená částka z převodů peněz ven ze Second Life. Minimální stržená částka 3 USD, maximum nestanoveno. Trochu to vyvolává otázku, jak hodně se Second Life používá pro praní peněz. Tak trochu vtipné je, že za to nabídnou nižší cenu za pozemky, ale měsíční poplatek navýší. Viz Land Price Reductions, New Premium Perks, and Pricing Changes.

HARDWARE

iOS 13 prodlouží životnost vaší baterie. V Applu konečně přišli na nabíjení jen do 80 % kapacity. Něco, co je běžné u řady výrobců na Androidu, tak konečně dorazí i na iPhone.  Viz How iOS 13 Will Save Your iPhone’s Battery (by Not Fully Charging It). Celé je to otázka nabíjecích/vybíjecích cyklů – Li-Ion baterie mají omezený počet kompletních cyklů a omezením nabití na 100 % (a vlastně také tím, že omezíte kompletní vypotřebování baterie) se počet kompletních (100 %) nabití sníží. Ještě navíc se omezí ono nepraktické neustále „dobíjení“ do 100 % pokud necháte telefon či tablet na nabíječce. Na řešení od Applu je zajímavé to, že se systém bude snažit „odhadnout“, kdy jít na 80 % a kdy na 100 %. Přes noc například právě na 80 procent a podle toho, jak většinou vstáváte, nechá telefon dobít na 100 procent. Tedy za předpokladu, že necháváte mobil na nabíječce i přes noc.

Hyperloop Tunnel od Elona Muska je nakonec vlastně obyčejný tunel. Vývoj popsaný v Elon Musk Says ‘Hyperloop’ Tunnel Is Now Just a Normal Car Tunnel Because ‘This Is Simple and Just Works’.

MARKETING A KOMUNIKACE

Dark Mode u Applu je hlavně marketingový tah. Z hlediska použitelnosti, čitelnosti a dalších aspektů je to poměrně problematická věc. Pěkné čtení na tohle téma najdete v The Dark Side of Dark Mode. Kritický pohled je vyvolaný hlavně tím, jak Apple vydává Dark Mode za zázrak. A vtipně zmiňuje i dobu, kdy světlé na tmavém bylo běžné. V době Apple II a IBM PC s klasickými monitory.

BEZPEČNOST, SOUKROMÍ, PRÁVO

YouTube má stále problém s doporučováním dětských videí. Mechanismus se přitom ukázal před několika měsíci jako zásadní pro aktivity pedofilů. Zrušit doporučování ale YouTube nechce, zásadně by se tím snížilo šíření videí a poznávání jiného obsahu. Viz YouTube won’t stop recommending videos with children, despite pedophilia problem.

Reklamy v aplikacích pro Windows 10 mohou být závadné a nebezpečné. Dostávají se mezi ně reklamy, které se klasicky snaží uživatele přesvědčit, že má zavirovaný počítač, či kvízy a soutěže (oblíbená klasika „vyhraj iPhone“). Bohužel se ukazuje, že snaha Microsoftu „vylepšit“ si příjmy zahrnutím reklamy do operačního systému není schůdná. Viz Ads in Windows 10 apps may open deceptive webpages a Windows Apps öffnen Fake-Webseiten mit angeblichen Gewinnspielen oder angeblichen Virenproblemen.

Další chyba v Mac OS umožní útočníkovi odklikat bezpečnostní výzvy a dostat se tak hlouběji do počítače, ke kameře, mikrofonu, geolokačním informacím či zprávám. Už minimálně jednou tuhle chybu Apple opravoval, opět je ale zpět. Bezpečnostní výzvy přitom Apple i na posledním WWDC představuje jako zásadní bezpečnostní opatření a výhodu. Viz ANOTHER MAC BUG LETS HACKERS INVISIBLY CLICK SECURITY PROMPTS.

Microsoft stáhl MS Celeb, databázi 10 milionů fotografií obličejů pro trénování AI. Obsahovala skoro 100 tisíc jednotlivců, kteří se tam dostali i tak, že šlo o Creative Commons fotografie a lidé v nich zachycení nedali souhlas k tomuto využití. Některé z nich se do databáze dostaly prostě tak, že byly nasbírány přes vyhledávače. Na pochybení upozornili novináři z Financial Times. Viz Microsoft quietly deletes largest public face recognition data set a Microsoft Celeb Dataset (MS Celeb).

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

Facebook opět kopíruje Snapchat. Bitmoji nazval Avatars a spouští je v Austrálii. Viz Facebook introduces Avatars, its Bitmoji competitor, a pokud netušíte, o co jde, tak o přelepky, které budou mít vaši podobu. Tedy s trochou rezervy, protože vlastní selfie zakomponovat nemůžete a Avatar je přesně to, co existovalo před mnoha a mnoha lety v pokusech o VR od Googlu i dalších – prostě si složíte postavičku z předpřipravených šablon. Facebook má navíc oproti Snapchatu tři roky zpoždění a oproti originálu (Bitmoji Snapchat koupil v roce 2016) dokonce pět let zpoždění. Bitmoji se dnes proměnilo do Snap Kit, platformy a API pro využití Bitmoji kdekoliv.

Instagram ve snaze čelit zásadní konkurenci od TikToku doplnil mezi své funkce „karaoke“. Hudební přelepky nově umožňují prakticky totéž, s čím přišlo Musically a co nyní je základem oblíbenosti a růstu TikToku. Ten ale rozhodně nezůstává pozadu a doplnil totéž, co doposud uměl jen Facebook – tedy dávat na fotky a videa text. Viz Instagram one-ups TikTok with karaoke lyrics.

Twitter mění Pravidla, prý tak, aby je bylo možné snáze pochopit. Uvádí to v Making our rules easier to understand a ocenit lze zkrácení z 2500 slov na necelých 600. Což je ale vlastně tak nějak nakonec všechno, protože tahle „Pravidla“ možná dokáží aplikovat v USA (nebo alespoň v anglicky mluvících zemích), ale nikoliv celosvětově. Co se změnilo, je navíc poměrně obtížné zjistit, Twitter neposkytl žádný přehled změn. A nakonec i těch „necelých 600“ slov je tak trochu zavádějících. Když rozkliknete vše, co bylo zkráceno, dostanete něco podstatně delšího než původně.

MOBILNÍ APLIKACE

iOS zůstane pro iPhone a iPod, pro iPad se odštěpí iPadOS se specificky tabletovou podobou. Steve Jobs přitom v roce 2010 změnil původní iPhone OS na iOS.

Facebook, WhatsApp ani Instagram nebudou předinstalované na Huawei telefonech. Jde o další dopad zákazu obchodování s Huawei v USA. Viz Exclusive: Facebook suspends app pre-installs on Huawei phones.

STARTUPY A EKONOMIKA

Maker Media končí a propouští, došly finance. Maker Media vydává magazín Make a stojí i za veletrhy Maker Faire. Viz Maker Faire halts operations and lays off all staff a nutno dodat, že pražský Maker Faire má od Maker Media licenci.

E-KNIHY

Barnes & Noble bylo prodáno za 683 milionů dolarů. Kupujícím je Elliott Management, loni koupili největšího prodejce knih ve Velké Británii, Waterstones. B&N za poslední roky stále ztrácí tržní pozici, nejvíce mu ubírá Amazon. Viz Elliott Management to acquire Barnes & Noble for $683 million.

INFOGRAFIKY

12 kroků k úspěchům na sociálních médiích můžete tak trochu používat jako plán. Byť se vám možná některé body budou zdát zjevné. Viz 12 Steps to Social Media Marketing Success [Infographic] a 12 Steps to Succeed at Social Media Marketing in 2020 & Beyond [Infographic].

Dissecting the 404 Error: Things That Could Happen if Your Website's Pages are Broken je docela zajímavý pohled na chyby 404, tedy nenalezenou stránku.

Pohled na trendy obsahového marketingu na Twitteru v podobě infografiky. Viz Top Twitter Content Marketing Trends in 2019 – SEMrush Study.

30 čísel o Instagramu, které jako marketér prostě musíte vědět. Viz 30 Instagram Stats Every Marketer Needs to Know in 2019 & Beyond [Infographic].

KL24

Co se (většinou) nedostalo do článků a stojí z právě uplynulého týdne za pozornost. Mohlo by se hodit, mohlo by zaujmout, možná to prostě jenom nějak tak uniklo v záplavě stovek článků a zpráv, které se uplynulém týdnu objevily. Ručně tříděné ze stovek zdrojů a tisíců přečtených zpráv. V drtivé většině zahraničních. 

Vzniká průběžně celý týden.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).