Hlavní navigace

YouTube přechází na HTML 5, Flash si ponechává pro zastaralé prohlížeče

29. 1. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Google
Čistě webový přehrávač se stává výchozím. Přehrávač využívající Flash je až druhou volbou pro prohlížeče, které nepodporují moderní webové technologie.

K zajímavému milníku dospělo webové video nezávislé na proprietárních technologiích jako je Flash či Silverlight. YouTube po mnoha letech vývoje a testů coby výchozí nyní nasazuje přehrávač videí založený právě na webových a otevřených technologiích v čele s HTML 5. Původní přehrávač videí založený na technologii Flash míří na druhou kolej pro nekompatibilní, resp. zastaralé prohlížeče.

Oba přehrávače si vyměnily své dosavadní role. Přehrávač na bázi HTML 5 dosud zastával úlohu toho výchozího pouze pro přesně vybrané prohlížeče. Obecně však za výchozí přehrávač platil ten, který ve webovém prohlížeči potřeboval nainstalovaný plug-in Flash Player. Nyní se role obrací. Přehrávač, který využívá Flash, je až druhou volbou pro browsery bez podpory moderních webových technologií.

O které jde? Základem je samozřejmě HTML 5. Google dále jmenuje Media Source Extensions (MSE), Encrypted Media Extensions (EME), WebRTCFullScreen API. Ve všech případech jde o zatím ještě stále nedokončené webové standardy, na kterých pod hlavičkou W3C spolupracují tvůrci předních webových prohlížečů a provozovatelé video-on-demand služeb jako je vedle YouTube třeba ještě Netflix. 

Kromě podpory výše zmíněných webových technologií si Google, resp. YouTube, žádá rovněž podporu kodeku videa VP9 z otevřeného projektu WebM. Alespoň prozatím však u výrazněji rozšířených prohlížečů Google (YouTube) ze svých požadavků slevuje. Netrvá třeba na podpoře kodeku VP9, ale ani některých doplňkových webových technologiích, které zatím nejsou tolik podstatné.

cif 24 - early cena - média

Webové video nyní automaticky dostává přednost před technologií Flash nejen v prohlížeči Google Chrome. Konkrétně jsou jmenovány Mozilla Firefox (36.0 Beta a vyšší), Internet Explorer (11.0 a vyšší) a Apple Safari (8.0 a vyšší), přičemž například poslední dva zmíněné prohlížeče nepodporují kodek VP9. Očividně to ale není překážka, tedy alespoň zatím …

Google říká, že přechod na webové video je pozitivní krok například pro chytré televizory. Těžko však říci, kolik televizorů je vybaveno prohlížečem, který splňuje alespoň ty nejdůležitější požadavky nového výchozího přehrávače. Chytré televizory navíc obvykle mají vlastní aplikaci pro přístup na YouTube. Nicméně z hlediska interoperability je přechod na webové video zajisté krok správným směrem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).