Hlavní navigace

Zájem o placenou mobilní televizi DVB-H má už jen T-Mobile

18. 8. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 322915
18. 8. 2008

Provozovat zemské digitální televizní vysílání ve formátu DVB-H, určené pro mobilní telefony, chce ze tří největších tuzemských mobilních operátorů už jen T-Mobile. Tvrdí to předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Pavel Dvořák, který se podle svých slov na tuto otázku přímo dotazoval nejen T-Mobile, ale také Telefóniky O2 a Vodafonu.

Velkým příznivcem DVB-H zůstává T-Mobile, zatímco Vodafone má nyní jinou prioritou, kterou je získání dalších kmitočtů pro provoz GSM sítě. Postoj Telefóniky O2 v DVB-H zůstává skeptický, uvedl Dvořák na dnešním setkání s novináři. Původně přitom chtěli všichni tři tito operátoři provozovat prostřednictvím svojí asociace společnou digitální síť pro šíření DVB-H. Povinně šířené televizní programy by v ní sdíleli, zbylé programové pozice by si rozdělili pro vlastní programovou nabídku.

Podle Dvořáka však dosud není jasné, zda stát uvolní na provoz DVB-H potřebné kmitočty. Vyplynout by to mělo z diskuse nad dalším využitím digitální dividendy, tedy kmitočtů, které vrátí nynější analogové televize a nepoužijí se přímo na budování zemských multiplexů pro digitální televizní vysílání ve formátu DVB-T. Tu by chtěl ČTÚ uzavřít koncem září na plánovaném workshopu v pražském Kongresovém centru.

Placené mobilní televizi ve formátu DVB-H podle předsedy Rady ČTÚ může hodně uškodit nejnovější aktivita společnosti LG Electronics CZ, která na český trh uvedla mobilní telefon s možností příjmu digitální televize ve formátu DVB-T zdarma. Pak si člověk rozmyslí, jestli bude za stejnou službu platit, nebo ji bude sledovat zadarmo, míní Pavel Dvořák. Mobil LG pro příjem DVB-T v tuzemsku zatím nabízí pouze Vodafon, tuto cestu mobilní televize ale podle šéfa Rady ČTÚ podporuje rovněž Telefónica O2.

BRAND24

RECENZE: LG HB620T Elbrus: digitální tevize v mobilu a zadarmo!

Myslím si, že nakonec může DVB-H skončit ve společné síti s DVB-T a využít volný prostor, který nezaplní klasické televize v normálním rozlišení, prohlásil Pavel Dvořák. Tendr na provozovatele multiplexu DVB-H chce ČTÚ vypsat až po zářijovém workshopu, z nějž by mělo vyplynout, jakou budoucnost dávají DVB-H další „dotčené subjekty“, tedy firmy, které mají přímo co dočinění s digitalizací televizního vysílání.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).