Hlavní navigace

Zakladatel „ruského Facebooku“ se nevzdal, Telegram je v Appstore dvakrát

29. 7. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Populární chatovací aplikace Telegram je v Appstore dostupná ve dvou verzích. Je to důsledek sporů Pavla Durova s bývalými kolegy a spolumajitelem sociální sítě VKontakte.

Minulé pondělí se v Apple Appstore objevila aplikace Telegram HD. Nebylo by na tom nic zvlášního, kdy to nebyla již druhá chatovací aplikace stejného jména, kterou si je možné z virtuálního tržiště stáhnout. 

Telegram spustil loni zakladatel nejpopulárnější ruské sociální sítě VKontakte a donedávna též její výkonný ředitel Pavel Durov. V souvislosti s událostmi okolo jeho nuceného odchodu z čela VKontakte vyšlo ale před měsícem najevo, že Telegram nyní zřejmě patří investiční společnosti UCP, která je jedním z akcionářů VKontakte. Firmy, které vlastní Telegram, měl za Durovovy zády prodat jeho bývalý společník Alexej Neff.

Zatímco Durov se u amerických soudů domáhá, aby byl uznán jediným vlastníkem všech aktiv souvisejících s aplikací Telegram, UCP ho žaluje kvůli údajné zpronevěře finančních prostředků VKontakte na vývoj vlastní aplikace.

Vlevo původní aplikace Telegram, vpravo nová verze Telegram HD nabízená pod hlavičkou Telegram Messenger LLP.
Autor: Филипп Концаренко

Vlevo původní aplikace Telegram, vpravo nová verze Telegram HD nabízená pod hlavičkou Telegram Messenger LLP.

Dá se předpokládat, že soudní spory potrvají ještě dlouho. Durov tedy vzal iniciativu do vlastních rukou. Vzhledem k tomu , že má k dispozici veškeré know-how, infrastrukturu a technologie, pracuje se svým týmem na dalším rozvoji aplikace, tentokrát ale s názvem Telegram HD a pod hlavičkou neziskové organizace Telegram Messenger LLP.

BRAND24

Původní aplikace Telegram Messenger nabízená společností Telegram LLC, resp. firmou Digital Fortress, které údajně vlastní UCP, je v Apple Appstore i nadále k dispozici. Naposledy byla ale aktualizována letos v březnu.

Zdroj: Siliconrus.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).