Hlavní navigace

Boj o vládu nad „ruským Facebookem“ je u konce, jeho zakladatel prohrál

23. 4. 2014
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Pavel Durov skončil jako šéf největší ruské sociální sítě VKontakte. Ačkoli tvrdí, že byl vyhozen jejími současnými majiteli, jeho odchod byl na spadnutí již dlouho.

Dosavadní šéf ruské sociální sítě VKontakte zřejmě definitivně opouští firmu, kterou před šesti lety zakládal. I když Pavel Durov tvrdí, že byl z vedení firmy vyhozen jejími současnými majiteli, podle všeho svůj odchod pod tíhou okolností připravoval již několik měsíců.

Durov původně ve firmě vlastnil pětinový podíl (měl ale majoritu, co se týče hlasovacích práv). Zbytek firmy ovládali další spoluzakladatelé Vjačeslav Mirilashvili (a jeho rodina) a Lev Leniev, který ve společnosti zastával pozici finančního ředitele. Postupem času se však akcionářská struktura měnila.

Jedním z nejvýznamnějších akcionářů se stala Mail.ru Group, jejíž weby v Rusku navštěvuje denně 85 % tamní internetové populace. Vlastní ji jeden z nejbohatších Rusů Ališer Usmanov. Mail.ru Group se podařilo odkoupit celkem 39,99 % akcií a v květnu 2012 se její zástupci s Durovem (v té době vlastnil 12 % firmy) domluvili, že mu postoupí svá hlasovací práva. Durov tak mohl i nadále rozhodovat o dalším směřování VKontakte.

Prodej do rukou prokremelské UCP

O necelý rok později, konkrétně v dubnu 2013, se uskutečnila transakce, která předznamenala Durovův odchod z vedení VKontakte. Rodina Vjačeslava Mirilashviliho a Lev Leniev se totiž rozhodli zbavit svých podílů ve firmě. Společně v té době vlastnili podíl ve výši 48 %. Ačkoli podle ruských médií měla Mail.ru Group o tento podíl zájem, nakonec oba spoluzakladatelé prodali své podíly investičnímu fondu United Capital Partners (UCP). Ten podle dostupných informací ovládá Ilja Šerbovič, jeden z devíti členů představenstva ruské státní petrochemické společnosti Rosněfť.

Durov se netajil tím, že byl krokem spoluzakladatelů zaskočen. Stejně tak bylo veřejným tajemstvím, že mezi (UCP) a Durovem panovaly velmi napjaté vztahy. Konflikt mezi Durovem a představiteli UCP popsal výkonný ředitel druhého největšího ruského mobilního operátora MegaFon Ivan Tavrin jako „hluboce zakořeněný a nesmyslný.“ Podle něj se nejedná jen o rozpor mezi akcionáři firmy, ale o problém, který negativně ovlivňuje rozvoj a existenci sociální sítě.

Hodný Usmanov

Právě Tavrin vstoupil do dění kolem VKontakte letos v lednu. Durov tehdy oznámil, že mu prodává svůj zbývající dvanáctiprocentní podíl ve firmě. A kruh se v podstatě uzavřel, protože MegaFon vlastní stejný Ališer Usmanov, který je spoluvlastníkem Mail.ru Group. Jen necelé dva měsíce od oznámení transakce putovaly Durovovy akcie od Tavrina k Mail.ru Group.

Durov tuto transakci okomentoval slovy: „Mail.ru je dlouhou dobu naším konkurentem, ale jak nepřátelské síly, které nesouvisejí s IT a Internetem, narůstají, naše pozice se přiblížily. Myslím, že v současné situaci je akvizice dalších akcií skupinou Mail.ru pozitivním krokem pro VKontakte. Ve srovnání s ostatními fondy se Mail.ru ukázala jako vlídný investor se skutečným zájmem o rozvoj VKontakte.“ Nepochybně narážel na své antipatie vůči UCP.

Možná, že prodej Durovových akcií měl nějaký hlubší smysl. Mohl být například součástí plánu Mail.ru na ovládnutí celé firmy s tím, že Durov by v takovém případě měl na základě dohod zajištěno místo výkonného ředitele i do budoucna. Mail.ru o odkupu 48 % akcií v držení UCP skutečně jednala, ale podle oficiálních informací vše zkrachovalo na odlišné představě o kupní ceně.

Zlý Usmanov

Na druhou stranu je ale také možné, že UCP s vazbami na Kreml nemá zájem svůj podíl prodávat. Durov naznačuje, že je to proto, že ruská vláda chce mít nad sociální sítí kontrolu. „Dnešním dnem se VKontakte dostává pod absolutní nadvládu Igora Sečina a Ališera Usmanova,“ uvedl Durov na svém profilu. Igor Sečin je prezidentem společnosti Rosněfť, v jejímž představenstvu sedí i zmiňovaný majitel UCP Ilja Šerbovič. Zajímavé je, že Durov se nyní vymezil i vůči Usmanovi. To buď ukazuje na to, že nebyly dodrženy některé zákulisní dohody, nebo že Durov svůj odchod dopředu plánoval.

Nejdůležitější ruské weby, jejich návštěvnost, ale také vlastníky najdete v přehledné infografice, kterou zpracoval Фонд российских интернет-инициатив (ФРИИ). Data jsou aktuální k únoru 2014. (Infografika v originální velikosti je k dispozici zde)

Mimochodem: svoji rezignaci poslal představenstvu VKontakte již 21. března, veřejně ji oznámil ale až 1. dubna. Později tvrdil, že se jednalo o pouhý aprílový žert a 3. dubna ji měl údajně vzít zpět. Zástupci VKontakte ale tvrdí, že Durov ve skutečnosti svoji rezignaci oficiálně nestáhl. 

UX DAy - tip 2

V lednu se v ruských médiích navíc objevily informace, že kromě Durova odejde z firmy i několik dalších vysoce postavených manažerů. Již tehdy Durovův bratr Nikolaj, který ve firmě zastává pozici technického ředitele prohlásil, že velmi brzy začnou Rusové VKontakte opouštět a budou používat Facebook. Narážel tak na opakované snahy ruských úřadů blokovat na této sociální síti uživatele a skupiny, podporující opoziční politické síly.

Durov je podle svých slov v současné době mimo Rusko a vrátit se do své vlasti v dohledné době nehodlá. „V Rusku není v současné době možné dělat byznys na Internetu,“ uvedl pro server TechCrunch. Prozradil také, že by chtěl ještě letos začít pracovat na nové mobilní sociální síti. Společně s bratrem Nikolajem už dříve spustil chatovací aplikaci Telegram.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).