Hlavní navigace

Zákon není třeba novelizovat, říká právnička televize Nova

20. 4. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 115393
20. 4. 2007

Televize Nova nepovažuje za nutné novelizovat současný zákon o rozhlasovém a televizním vysílání. Současný zákon nám plně vyhovuje a před schválením nové podoby evropské směrnice Televize bez hranic by byly jakékoli jeho úpravy předběžné. Pak by bylo vhodné přijít s úplně novým zákonem, míní právní zástupkyně Novy Markéta Havlová.

Důležitější je podle Havlové stanovit jasné mantinely a pravidla, podle kterých by při dohlížení na dodržování zákona postupovala Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Právnička Novy na Českokrumlovské mediální konferenci upozornila na případy, kdy RRTV udělila jedné televizi mnohem vyšší pokutu za prohřešek, za který si jiní televize „vysloužila“ mnohem nižší sankci. Radní by měli ve stejných případech postupovat stejně, míní Havlová.

MMF24

Nový zákon by měl podle Havlové klást větší požadavky na kandidáty do RRTV. Neříkám, že by to nutně museli být právníci, ale měli by podstoupit alespoň nějaký test nebo konkurz, protože tito lidé pak rozhodují třeba o milionových pokutách a měli by mít nějaké vzdělání a znalosti problematiky, vyzvala Havlová. Sama rada by pak měla vyčlenit tříčlenné odborné senáty, které by rozhodovaly o sankcích v konkrétních oblastech.

Posílila bych pozici předsedy RRTV a pak by nemusely všechny spory s radou končit u Městského soudu v Praze, řekla Havlová. Současnou situaci by podle ní určitě neřešilo sloučení RRTV s Radou Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), jak to navrhuje bývalý ministr informatiky Vladimír Mlynář.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).