Hlavní navigace

Ze dvou opakovačů ČT budou převaděče. Diváci musí přeladit

17. 12. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 322915
17. 12. 2010

Česká televize rozhodla v rámci revize digitálních dokrývačů změnit dva z nich na převaděče. Půjde konkrétně o Velké Meziříčí – Fajtův vrch a Ledeč nad Sázavou – Šeptouchov. Operace je stanovena na pondělí 20. prosince. Standardně aplikovaná technologie digitálních opakovačů se v těchto dvou případech potýká se složitými místními podmínkami, přiznal redaktor tiskového oddělení ČT Štěpán Janda.

ČTĚTE TAKÉ: Dokrývač multiplexu 1 odstartuje ve Žďáru nad Sázavou zítra

Podle Jandy jde především o odrazy, které způsobují v některých místech neuspokojivý příjem. Česká televize proto rozhodla o změně daných digitálních opakovačů na převaděče a požádala Český telekomunikační úřad (ČTÚ) o náhradní kmitočty. Tyto jsou již k dispozici, a tak Česká televize přistoupí k úpravě obou digitálních vysílačů malého výkonu promptně ještě před koncem roku, upřesnil Janda. Velké Meziříčí se proto bude přelaďovat z 33. na 34. kanál a Ledeč nad Sázavou z kanálu 53 na 49.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).