Hlavní navigace

Život v kostičkovém světě Minecraftu: zábava s dětmi i útoky podvodníků

25. 2. 2016
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Minecraft
Minecraft dokázal něco nevídaného. Přitáhnout (a udržet) hráče, aniž by měl realistickou grafiku a všechny ty „top“ věci. Stačí málo.

Na New Media Inspiration 2016 (NMI) Filip Šelong z Majncraft.cz mluvil o „fenoménu Minecraftu v kostce“. Měl na to dvacet minut, což je zapeklitě málo. Z podivné hry, ve které pobíháte v kostičkovém nevzhledném světě, abyste něco budovali (i ničili) proto, abyste přežili první noc, se stala tak trochu legendární záležitost. 

Miliony hráčů po celém světě den co den usedají k Minecraftu a hrají. Dnes hlavně s dalšími hráči (a proti dalším hráčům), protože brát Minecraft jako hru sloužící k osamocenému hraní na počítači (ale už i mobilu a tabletu, Xboxu, ..) by byl poměrně značný omyl.

Minecraft coby dospělý nehrající člověk moc nepochopíte. Pokud navíc budete poslouchat například právě hrající devítileté dítko, budete si připadat jako mimoň. Výkřiky „zab ho, zab ho“, „sem mrtvej, ****, mrtvej“ a „to je určitě hekr“, vám ale po určité době už ani nepřijdou zvláštní. Odtrhnout děti od Minecraftu může být občas trochu složité, pokud na ně zkusíte něco jako „vezmi si balon a půjdeme ven“, tak si můžete být jistí, že Minecraft je lákavější.

Zadarmo i za málo peněz hodně zábavy

Minecraft dnes můžete hrát zadarmo (což má různá omezení, ale jde to a „krade“ se zcela běžně), nebo si ho za malý peníz (20 eur za PC licenci například) můžete koupit jako každou jinou hru. Mám ho koupený, pro PC dokonce dvakrát, pro Android, pro iOS a pro XBox. Hrával jsem ho s Jakubem snad ještě předtím, než šel do první třídy. Na tabletech proti sobě, na počítači společně, mám v počítači minecraftí server a nějaké velké fantastické světy. Hraní na tabletech má jedno kouzlo: můžete hrát z Androidu, stejně jako z iOSu a stačí být na společné WiFi, abyste se mohli společně s dětmi vyřádit.

Po čase to ale nakonec stejně vedlo k tomu, že Jakub (dnes už devítiletý) postoupil někam na podstatně vyšší úroveň. Bravurně si do Minecraftu přidává IP adresy serverů a s kupou kamarádů (i nově získaných známých) by tam byl schopen pařit od rána až do večera. Takže je potřeba ho odtamtud odhánět. Umí ale věci, které jsem nikdy nezvládl, všechno to budování, vyrábění předmětů a další spousty vychytávek.

Nebezpečné jako v každém online světě

Má to své stinné stránky. Zkoušel už smlouvat o zaplacení „členství“ na některých serverech, ale také už se několikrát stal terčem zlodějů a podvodníků. Nejčastěji takových, kteří z dětí hrajících Minecraft lákají telefonní číslo pod příslibem poslání „lepšího Minecraftu“ nebo „VIP členství“ či něčeho jiného. 

Pokračování je klasické: na telefon pošlou SMS, odpověď na ni je zpoplatněná, nebo hůř: může vyvolat přihlášení k odběru zpoplatněných SMS. Zcela běžné jsou snahy o vylákání přihlašovacích údajů (to máme vyřešeno zatím jednoduše, Jakub je nezná a hned tak je znát nebude. Microsoft žádnou ochranu účtu proti odcizení stále nenabízí).

Stejně tak se Jakubovi už dvakrát podařilo stáhnout malware, který se naštěstí nijak daleko nedostal. Minecraft a možnost přidávání dodatečných programů (modů) je velmi lákavým prostředím pro tvůrce malware. A také řada serverů pro stahování věcí k Minecraftu je obalena škodlivou reklamou a útočnými skripty.

K čemu je vlastně ten kostičkový svět?

K rozvoji kreativity, nápaditosti, naučení se ovládání počítače a postavy ve virtuálním světě. Můžete ho, na počátku, brát jako digitální Lego. Z kostiček a různorodých předmětů stavíte a budujete. Domy, letiště, hrady, podzemní prostory, dráhu, po které jezdí vozíčky. Dá se to dělat osamoceně, ale větší zábava je, pokud můžete, coby rodič, hrát s dětmi.

Po čase zjistíte, že (hlavně ten počítačový) Minecraft vám umožní připojit se na servery s celými světy. To už je krok k dalším možnostem, objevování toho, co jiní lidé vytvořili. Budování nových světů. Ale hlavně, k soupeření a online bojům. Jiní hrají MMO/RPG (World of Warcraft, LOTRO, Rift, atd), tady to funguje prakticky stejně. Výzbroj, zbraně, vylepšení výzbroje, společný boj více lidí proti jiným lidem nebo proti virtuálním příšerám.

Microsoft, který Minecraft od Mojangu před pár lety koupil, naštěstí nic zlého téhle skvělé hře neprovedl. Plánuje Minecraft více dostat do vzdělávání, což je poměrně logické a také správné. Není těžké si představit využití pro řadu věcí, zejména po rozšíření o další možnosti. Pokouší se i o jakési doplnění o hratelný obsah, tedy více Minecraft přiblížit MMO/RPG, kde je nějaký ten děj, úkoly a postupy.

Dnes stavění a boření kostiček baví děti od předškolního věku až po dospělé lidi. A jak občas říkám, je to pořád lepší, než nechat děti hrát klasické střílečky, kde lidé zabíjejí lidi. Odosobněný svět kostiček mi přijde přeci jenom lepší.

Pokud stále pochybujete o velikosti tohoto fenoménu, tak na Minecraft.net najdete jedno z čísel, které vás možná přesvědčí: 22,5 milionu lidí si koupilo Minecraft pro PC/MAC, s dalšími platformami (Xbox, PS4, Android, iOS) je celkově prodáno přes 70 milionů kopií. Což sice neznamená, že by všichni hráli, ale stále jsou tu ještě verze dostupné zdarma. V lednu 2015 Nathan Adams, jeden z vývojářů Mojangu, tweetnul, že skoro 1 milion lidí hraje současně. V únoru 2014 se psalo o překročení 100 milionů registrovaných uživatelů.

Co k Minecraftu říkal Filip Šelong

Připomeňme, že Minecraft vznikl v roce 2009 (jeho prvního tvůrce, Markuse „Notch“ Perssona, najdete na Twitteru) a už v průběhu vývoje bylo možné hru koupit. O dva roky později se objevila verze 1.0, coby první „plná“ verze. V roce 2014 byl Mojang koupen Microsoftem za 2,5 miliardy dolarů.

Minecraft je virtuální svět, zařaditelný mezi hry označovaného jako „sandbox“ (pískoviště), což je poměrně zásadní charakteristika. Možnost volného pohybu, stavění a měnění celého světa je totiž jeho nejzásadnějším herním prvkem. Dalším je využívání předmětů, které ve hře získáte (vytěžíte, získáte zabitím, najdete volně ve světě) k vyrábění dalších předmětů či nástrojů.

Pokud byste chtěli vědět, kdo Minecraft hraje, tak nevíme. Sociodemografie známá není. Počty prodaných her toho také moc neříkají, řada hráčů Minecraft hraje na nelegálně získaných kopiích. Nespoléhejte se ale na představu, že hru hrají pouze děti. Filip Šelong na NMI uváděl, že Minecraft je zajímavý pro dospělé třeba i tím, že je možné ho plně programovat. Dnes ale, podle Filipa, dochází k tomu, že masivně do Minecraftu přibývají právě děti.

Fenomén Minecraftu je velmi úzce spojen s YouTube, ne nadarmo jsou mezi nejsledovanějšími kanály ty, které provozují hráči Minecraftu. YouTube navíc velmi výrazně sloužilo a slouží k „výuce“ toho, jak Minecraft hrát. Pro představu zkuste MinecraftBoxCZ (430 tisíc odběratelů).

Minecraft zároveň velmi dobře posloužil právě k popularizaci her, založených na „sandbox“ modelu – dnes tak můžete najít řadu klonů a variant. Nerealistická retro grafika Minecraftu se paradoxně stala módní a najdete ji i v některých dalších hrách.

Otázkou zůstává, co bude s Minecraftem dál – Microsoft s ním míří do škol a je také dost pravděpodobné, že dojde k propojení s Microsoft Hololens (augmentovaná virtuální realita). Novinka v podobě Story Mode se také snaží „do hry bez příběhu přidat příběh“. A jak říkal Filip Šelong, možná se můžeme těšit i na film. O řadě hraček ani nemluvě (můžete si koupit i Lego Minecraft).

Filip Šelong sám na NMI ukazoval i diplomovou práci studující Minecraft a to, jakým způsobem tvoří a buduje sociální sítě, a zda (a jak) je to možné porovnávat s reálným světem. Zjistil to, co důvěrně známe z MMO, tedy že i v Minecraftu se vytvářejí komunity, vesnice a různorodá společenství.

ebf 24 - tip duben

Vystoupení z NMI můžeme uzavřít videem, které Filip na závěr promítl. Je letité, ale poučné. A má překvapivý vývoj.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).